Lilleholt: Ny vindstøtte skal være første skridt til mere konkurrence

ENERGI: Regeringens forslag til en tilskudsmodel for landvind og solceller i 2018-19 skal give erfaringer til, hvordan den næste energiaftale skal indrettes, lyder det fra ministeren. Forhandlinger i energiforligskredsen fortsætter torsdag.

Når energiforligskredsen torsdag mødes for at forhandle om fremtidens statsstøtte til energi, er det om en aftale, der vil varsle en ny kurs i dansk energipolitk og selve ånden i den næste energiaftale, hvis det står til regeringen.

Regeringen har spillet ud med en markedsdrevet model baseret på fælles udbud for sol og landvind, hvor tilskuddet udbetales som fast pristillæg. Regeringens udspil er at bruge 1,3 milliarder kroner i 2018 og 2019 på ordningen.

”Vi har brug for nogle erfaringer med mere konkurrenceudsættelse, og derfor vil vi i gang nu, så vi kan tilrettelægge så godt som muligt den energiaftale, der skal gælde efter 2020,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Han mener tiden, hvor energipolitikerne mødes i en kreds og kæmper om, hvor meget støtte der skal gå til den ene, den anden, den tredje og fjerde energiform, er ved at rinde ud.

”Sådan bliver det ikke fremadrettet. Der bliver det i langt højere grad markedet, der kommer til at afgøre, hvor vi skal hen,” siger han.

Talkrig med vindindustrien
Og der er god grund til at gå ad den vej, ifølge ministeren. Prisen på vindmøller har raslet ned de senere år, og mere konkurrence mellem energiteknologier vil få det til at fortsætte, lyder ræsonnementet.

Regeringens forslag ventes dog ikke bare at glide ned hos alle partierne i energiforligskredsen. Vindmølleindustrien og DI har kritiseret regeringens udspil, og de røde partier i forligskredsen er stadig noget tøvende med at tilslutte sig regeringens udspil.

Ikke mindst efter at det er endt i en regulær talkrig mellem Vindmølleindustrien og energiministeren.

Vil styre omkostningerne
I regeringens udspil regner man med at få 200 MW grøn strøm for de 1,3 milliarder kroner. Det svarer til omkring 150.000 husstandes årlige elforbrug.

Vindmølleindustrien har foreslået en alternativ model, hvor den danske tilskudsmodel for landvind bliver indrettet efter en lignende tysk model, hvor landvind er garanteret en fast afregningspris på produktionen.

Ifølge Vindmølleindustrien vil den model nedbringe regningen betydeligt sammenlignet med regeringens model.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har skudt Vindmølleindustriens regnestykke ned og i Børsen fastholdt, at regeringens model er bedre, fordi man med den ”kan styre omkostningerne”.

”Jeg forstår slet ikke, at ministeren forsvarer en model, der er så ringe som tilfældet er,” lød svaret i Børsen fra Vindmølleindustriens direktør, Jan Hylleberg.

Forhandlingerne i energiforligskredsen fortsætter torsdag morgen klokken 08.00.

Forrige artikel Aftalen er landet: Nu må ledige og efterlønnere arbejde mere frivilligt Aftalen er landet: Nu må ledige og efterlønnere arbejde mere frivilligt Næste artikel Ny bog: Fogh var klar til at sige nej til Bush Ny bog: Fogh var klar til at sige nej til Bush