Lisbeth Bech-Nielsen: Vi vil ikke presse folk på pengepungen for at få dem i arbejde

Større arbejdsudbud skal ikke komme ved at presse danskernes pengepung siger SFs finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen. I stedet skal fokus være på "at øge livskvalitet og arbejdsglæde" og derigennem få folk til at arbejde mere.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Kærligheden skal løse problemerne med manglende arbejdskraft. Det er et af flere mantraer, der går igen på SF’s landsmøde, som modsvar til regeringens reformudspil "Danmark kan mere 1".

Dét skal skaffe flere hænder og hoveder til et erhvervsliv, der skriger på arbejdskraft. Det er det såkaldte arbejdsudbud, der er nøgleordet.

Grundpræmissen om, at der mangler hænder, er Lisbeth Bech-Nielsen ikke uenig i. Hun ønsker dog et opgør med tanken om, at arbejdsudbuddet kun kan hæves gennem reformer, som forringer vilkårene for den almindelige dansker.

”Det handler i stedet om, hvordan vi kan lave nogle tiltag som øger folks livskvalitet og arbejdsglæde, hvis man da stadigvæk må være glad for at gå på arbejde, og så samtidigt skaffe nogle flere hænder,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen med henvisning til Mette Frederiksens (S) kommentar, da hun præsenterede udspillet: ”Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet”.

Læs også

Derfor har SF samlet en række forslag, de kalder ”rødt arbejdsudbud”.  Tanken er, at man gennem investering i mennesker, og de vilkår som de skal arbejde under, kan sikre at folk arbejder mere.

Kærlighed i stedet for pisk

Det er dog initiativer, der kan tage lang tid om at have en effekt.

”Den form for tankegods eksisterer ikke rigtigt i Finansministeriet, og slet ikke i deres regnemodeller. De siger, delvist rigtigt, at det bliver meget svært at regne så langt ud i fremtiden,” siger Lisbeth Bech-Nielsen og fortsætter: ”Det er svært, men det betyder jo ikke, at vi ikke skal gøre det.”

Hun anerkender, at SF har de mere langsigtede briller på, og at der også er brug for at sætte ind nu for at skaffe hænder. Hun påpeger derfor, at eksempelvis flere praktikpladser, bedre arbejdsmiljø og derigennem færre sygedage vil have en mere umiddelbar effekt.

Arbejdsudbud er en teoretisk størrelse, der kan bruges til at finansiere ditten og datten, og det bliver hele tiden ændret, hvor meget det reelt har af effekt.

Lisbeth Bech-Nielsen
Finansordfører, SF

Til forhandlingerne om udspillet er det særligt sænkelsen af dagpenge til nyuddannede, der forventeligt bliver et af de store stridspunkter. Lisbeth Bech-Nielsen kan ikke forstå, at det er de nyuddannede, der skal betale for gildet:

”Det kunne i stedet være en flyafgift, en CO2-afgift, en millionærskat eller afskaffe ordningen med Kammeradvokaten. Det er noget som allerede den dag det bliver vedtaget, vil kunne bidrage med finansiering,” siger hun.

Dumt at betale med fugle på taget

Lisbeth Bech-Nielsen ser generelt gode takter i regeringens udspil, men retter en kras kritik mod finansministeriet og de regnemodeller udspillet bygger på.

”Der er mange gode elementer i det her udspil. Vi syntes bare det virker dumt at betale regningen med fugle på taget,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen.

Og med ”fugle på taget” mener SF’s finansordfører nemlig de indtægter man gennem finansministeriets regnemodeller forventer at få ved at skabe et større arbejdsudbud. De indtægter indregnes nemlig i finansieringen.

”Arbejdsudbud er en teoretisk størrelse, der kan bruges til at finansiere ditten og datten, og det bliver hele tiden ændret, hvor meget det reelt har af effekt. Jeg siger ikke, at vi ikke kan bruge regnemodeller til noget, jeg siger bare, at vi skal tage dem med et gran salt,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen og fortsatte:

”Og så synes jeg rigtigt meget, at det er en uskik at bruge dét til at finansiere ting med, når man ikke vil finansiere med effekterne af investeringer i mennesker.”

Finansministeriets nuværende regnemodeller indregner nemlig ikke effekten af eksempelvis investeringer i velfærd og uddannelse.

”Så enten skal vi sige, at vi slet ikke opererer med dynamiske effekter og arbejdsudbud som finansiering, ellers gør vi det også med offentlige investeringer,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen.

Adspurgt om SF vil lægge stemmer til flere reformer af eksempelvis dagpengeområdet for at øge arbejdsudbuddet, svarer ordføreren klart ”nej”.

”Præmissen for de reformer er, at du bare kan få folk i arbejde, hvis du presser dem nok på pengepungen, og det vil vi ikke være med til,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen.

Erhvervslivet ligger som de har redt

I stedet for at sænke dimittendsatsen mener Lisbeth Bech-Nielsen, at man burde se på at skaffe flere praktikpladser.

”Praktikpladser er da meget mere konkret og realistisk end det er at sige, 'hvis vi nu forringer dimittendsatsen for de unge, så kommer de alle sammen i arbejde efter dag et',” sagde Lisbeth Bech-Nielsen.

Hun kommer også med en kritik af Statsminister Mette Frederiksens (S) tale på Dansk Erhvervs konference i Fredericia.

Der er mange gode elementer i det her udspil. Vi syntes bare det virker dumt at betale regningen med fugle på taget.

Lisbeth Bech-Nielsen
Finansordfører, SF

Det danske erhvervsliv har igennem flere år lovet at oprette flere praktikpladser, men på trods af flere incitamentsordninger mangler mere end 10.000 unge stadigvæk en praktikplads.

”Der var ikke én kritisk bemærkning om, at erhvervslivet har svigtet den aftale, de selv har indgået om praktikpladser. Hvis man vil hæfte sig så meget ved, at der er 45.000 unge, der ikke har noget at stå op til, så har mange af dem sgu' da opgivet at gøre deres uddannelse færdig. De kan jo ikke gøre det færdigt uden en praktikplads," sagde Lisbeth Bech-Nielsen, og fortsatte:

”Det er ikke de unges skyld, det er arbejdsgivers skyld, og det er udelukkende arbejdsgiver skyld,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen, og derfor bør det ikke være ”de unge”, der betaler prisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00