Se pressemødet: Partierne lander ny hjælpepakke til rejsebranchen

COVID-19: Regeringen er blevet enige med en række andre partier om at oprette en hjælpepakke, som skal sikre, at rejsebranchen kan overleve coronakrisen. Se tiltagene her.

Mads OutzenCecilie Toft

Nu er der hjælp på vej til rejsebranchen.

Regeringen og alle andre partier undtagen Nye Borgerlige er netop blevet enige om at oprette en hjælpepakke til rejsebranchen på i alt 725 millioner kroner, som skal sikre, at blandt andet rejsebureauer og flyselskaber ikke lider større økonomiske tab, end hvad de allerede har.

Blandet andet har flyselskabet SAS allerede måttet fyre 1700 ansatte i Danmark, og Norwegian har fyret hundredevis af ansatte. Samtidig er flere selskaber ejet af Norwegian gået konkurs som konsekvens af coronakrisen.

”Det er vigtigt for os alle, at der også er et rejseselskab, et flyselskab eller et busselskab, vi kan booke rejserne hos efter denne tid,” skriver erhvervsministeren i en pressemeddelelse.

Som en del af aftalen får Rejsegarantifonden 600 millioner kroner til at hjælpe rejsebureauer med at dække pakkerejser, som er blevet aflyst frem til den 13. april på grund af coronakrisen.

Der tilføjes også 125 millioner kroner til at styrke fondskassen for pakkerejser i Rejsegarantifonden, skriver Erhvervsministeriet.

Partier er tilfredse med aftalen
Flere partier blandt andet Venstre og Radikale Venstre har tidligere efterspurgt hjælp til rejsebranchen.

Derfor er partierne tilfredse med, at der nu bliver afsat 725 millioner kroner, som blandt andet skal redde arbejdspladser i luftfartsbranchen.

“For Venstre har det været afgørende, at vi reelt sikrer arbejdspladserne i den danske rejsebranche - at hjælpepakkerne opleves som hjælp og ikke det modsatte,” lyder det fra Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, i en pressemeddelelse.

SF er tilfreds med, at hjælpepakken skal sikre, ar rejsebureauer ikke hæfter for en gæld, som de ikke selv har stiftet. Men partiet håber på, at tidsfristen for, hvornår virksomheder i rejsebranchen skal tilbagebetale lån ændres på længere sigt.

”Vigtige skridt for SF fremadrettet må være, at vi får ændret løbetiden på lånene, gerne til 12 år eller mere. Det vil give rejsebranchen mulighed for skabe lidt luft til at komme oven vande efter krisen,” skriver SF’s erhvervsordfører Theresa Berg Andersen i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Aftalen består af følgende punkter:

  • Tilskud til Rejsegarantifondens kasse for ekstraordinære situationer på 600 mio. kr. til at dække en stor del af trækket på statsgarantien i den første periode af ordningen, der løb fra corona umuliggjorde rejsesituationer til og med den 13. april 2020.
  • Tilskud til konsolidering af fondskassen for pakkerejser i Rejsegarantifonden på 125 mio. kr.
  • Tilbagebetalingsmodellen for lån via Rejsegarantifonden gøres individuel. Det gælder for rejser, der skulle være påbegyndt fra og med den 14. april 2020 og frem til den 10. maj 2020.
  • Dækning til de ekstraordinære meromkostninger, som rejseudbyderne har haft til afbrudte rejser, herunder nødvendige ombookinger af fly til hjemtransport og refusion af tabte feriedage til forbrugeren.
  • Præcisering af rejseudbyderens forhold til forsikringsselskaber.
  • Søge opbakning i EU til en midlertidig, obligatorisk voucher-ordning.

Kilde: Erhvervsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00