Genoplev åbningsdebatten: Nye toner om flygtninge, stupide statsministerdrømme og kamp om velfærdstal

OVERBLIK: Der var forbrødring på udlændingeområdet i blå blok, og der var ord- og talkrig om, hvordan det egentlig står til med velfærden. Altinget giver dig overblik over en 13 timer lang åbningsdebat. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine KorsgaardEmma Qvirin HolstKasper FrandsenFreja Søgaard

Klokken 22.18: Åbningsdebatten slutter.
Det blev til 11 timer og 18 minutters debat, hvis man trækker de to spisepauser fra.

Klokken 22.14: Plat og usagligt
Nicolai Wammen fra Socialdemokratiet bringer Britt Bager og Pernille Skippers diskussion fra tidligere op, hvor Bager bad Skipper komme lidt ud i virkeligheden, da hun over for Bager beskrev problemer med travlhed og folk på gangene i sundhedsvæsnet.

Nicolai Wammen spørger, om Lars Løkke Rasmussen deler den holdning.

”Fordi statsministeren er så glad for at kaste om sig med tal, vil statsministeren så svare på et enkelt konkret spørgsmål: Hvor mange mennesker ligger der på gangene i de danske sygehuse lige nu?” spørger Wammen og bliver mødt med ”ejj” og ”neej”-udbrud fra salen.

Foto:

Mens Britt Bager smågriner, løfter statsministeren øjenbrynene og spørger, om det er på akutsygehusene, hvorefter han henviser til tweets, der påstår, at Venstre vil have færre sygeplejersker.

”Der har været et kæmpe show kørende fra Twitter-holdet omkring Finansministeriets svar på fire sider, og I siger, vi vil fyre 1000 sygeplejersker. Det er godt nok sagligt, ik?” siger han og fortæller, at hvis man regner på samme ”saglige måde” som dem, kan man se, at Socialdemokratiet ikke vil ansætte flere, som de ellers har sagt.

Foto:

”Det er så plat og lavt og usagligt, og jeg håber, danskerne kan gennemskue det. Jeg ved godt, der er problemer i sundhedsvæsnet, og det vidste jeg også godt, dengang jeg blev sundhedsminister,” siger Løkke og slutter til sidst med en udfordring, der bliver mødt af et enkelt klap og pift i salen.

”Anyday, så stiller jeg op i en konkurrence om det der. Anyday.”

Klokken 21.23: Thulesen Dahl roser Løkkes nye toner i flygtningedebatten
Kristian Thulesen Dahl glæder sig over statsminister Lars Løkke Rasmussens ”engagement” i spørgsmålet om at øge antallet af hjemsendelser.

”Så skal vi nok nå nogle resultater,” siger DF-formanden med reference til de kommende forhandlinger om finansloven for 2019, hvor flygtningepolitikken også bliver et tema.

”Jeg synes, det er rigtig godt. For da vi tog de her forhandlinger op for godt et års tid siden, havde vi en lidt træg start, men nu skal vi nå i mål,” fortsætter Kristian Thulesen Dahl.

Klokken 21.18: Løkke vil ikke tvinge højere pensionsalder igennem
“Jeg har ingen planer om at foreslå yderligere stramninger af pensionsalderen.”

Så klart svarer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da Mette Frederiksen (S) spørger ham, om han ønsker at ændre pensionsalderen. 

“Jeg vedstår fuldstændig, at jeg i den helhedsplan, jeg lagde frem i 2016, har haft det synspunkt, der primært gik på at fremrykke det, vi allerede med stor bredde i Folketinget har besluttet (at pensionsalderen skal stige koblet til levealderen, red.). Men det var der ikke appetit på. Og derfor er det faldet bort," siger Løkke. 

Klokken 21.03: Løkke har tre pejlemærker for flygtningepolitikken
Det er en hæs statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der går på talerstolen for at samle op på åbningsdebatten, der startede klokken ni i morges.

Her tager han blandt andet fat i en af de helt store knaster med Dansk Folkeparti – det såkaldte paradigmeskifte, som handler om, at flygtninge ikke skal integreres, men sendes hjem, når der er fred i deres hjemland.

I næste uge er der de første indledende forhandlinger om finansloven for 2019, hvor statsministeren forventer, at paradigmeskiftet bliver bragt på banen. Lars Løkke Rasmussen forklarer, at han ikke vil fjerne flygtninges mulighed for at arbejde, som Dansk Folkeparti ellers ønsker.

”Det rummer et smerteligt dilemma og en gordisk knude, som vi skal forene,” siger han og påpeger, at ni ud af ti familiesammenførte er blevet i Danmark.

”Midlertidig er midlertidig. Og vi kommer til at gøre op med mange års politik.”

Han peger derfor på tre pejlemærker, som fremtidens udlændingepolitik bør hvile på:

  • Der skal mere gang i hjemsendelser.
  • Der skal findes juridiske veje til, at arbejde ikke i samme omfang som nu skal føre til en større tilknytning til Danmark, som kan give opholdstilladelse.
  • Man skal arbejde, mens man er i Danmark.   

 

Klokken 20.24: Handel med Rusland er godt
Sjúrður Skaale fra Javnaðdarflokkurin siger i sin tale, at Færøerne i øjeblikket sælger meget fisk til Rusland, som er på kollisionskurs på en lang række punkter med EU og USA.

Han kan godt forstå, at Løkke ikke nævnte denne ”elefant i rummet” i sin tale, men at han nu vil gøre det, samtidig kalder han sagen for ”delikat”.

Han roser regeringen for, at den ikke har lagt noget pres på Færøerne i forhold til salg af fisk til russerne.

Sjúrður Skaale fortæller, at en journalist til Folkemødet spurgte ham om følgende: ”Hvordan kan man med god samvittighed bryde sanktionerne, sælge ufattelige mængder fisk til Rusland og bygge sit velfærdssamfund på det, og stadigvæk se sig selv i spejlet om morgenen?”

Det er den samme tone, der er om sagen i den offentlige debat i Danmark, mener han.  

”Den danske eksport til Rusland er nominelt større end den færøske og er vokset med 10 procent det sidste år. Derfor skal man være lidt påpasselig med at sætte sig på den alt for høje hest,” siger Skaale.

Han understreger, at der sikkerhedspolitisk ikke er nogen tvivl om, at Færøerne står på Danmarks side, men at handel er med til at skabe mere forståelse mellem nationer.

Klokken 20.25: Vil have mere selvstændighed
Færøerne har brug for suveræne rettigheder til at føre udenrigs- og handelspolitiske forhandlinger. 

Det gjorde Magni Arge fra det færøske venstreorienterede parti Tjóðveldi et slag for i sin ordførertale. 

“Når det kommer til det udenrigspolitiske felt, står vi med det fulde ansvar for handelspolitik. Vi er ikke medlem af EU og kan ikke gøre gavn af de aftaler, som Danmark har med EU. Derfor må vi lave vores egne handelsaftaler,” sagde han og tilføjede: 

“Vi skal forhandle med de lande, hvor vi deles om fiskebestanden i internationale sammenhænge. Der har vi behov for at kunne forhandle på eget ansvar. I øjeblikket foregår det sammen med Danmark og Grønland, og det gør det svært, hvis vi er uenige om sagerne.”

“Vi har brug for suveræne rettigheder til at føre vores egne udenrigs- og handelspolitiske forhandlinger, når vi har behov for det.”

Klokken 19.25: Demonstranter opførte sig ugrønlandsk
Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit bruger en del af sin tid på talerstolen på at tale om Løkkes nylige besøg i Grønland, som du kan læse mere om her.

Hun siger, at "ånden i selvstyreloven" er at fremme ligeværd og gensidig respekt. Chemnitz Larsen siger, at hun derfor er pinlig over den måde, der blev demonstreret på under Løkkes besøg, hvor demonstranter sendte tilråb mod statsministeren og landsstyreformand Kim Kielsen, der blev mødt med ord som "diktator" og bedt om at rejse hjem.

Hun slår fast, at alle har ret til at udøve deres demokratiske ret, men at hvis man ikke viser respekt, modarbejder man ånden i selvstyreloven.

"Enkelte demonstranters opførsel var direkte upassende, og det er en holdning, som i mine øjne er enormt ugrønlandsk,” siger Aaja Chemnitz Larsen, der er én af to grønlandske folketingsmedlemmer.

 

Klokke 18.01: Pause i åbningsdebatten, der er sat til at starte klokken 19.00 igen.

Klokken 17.39: Biler, boliger og bønder
Regeringen forventes at løfte sløret for sin klimaplan i næste uge. Derfor vil Enhedslistens Søren Egge Rasmussen gerne have svar fra Mette Abildgaard på, om landbruget også skal nedbringe sin CO2-udledning i fremtiden.

”Hvis vi skal i mål med Paris-aftalens mål, kræver det en ret grundig indsats i alle ikke-kvotebelagte sektorer. Nu lægger vi ud med bilsektoren, fordi vi kan se, at det går den forkerte vej med CO2-udspillet her. Jeg anerkender også, at vi ikke kommer i mål, uden at landbruget bidrager,” siger K-ordføreren.

Men er landbruget med eller ej i regeringens klimapakke, vil Søren Egge Rasmussen vide.

”Jeg kunne godt have lidt lyst til at afsløre en del af indholdet, når jeg går på barsel i næste uge - og ikke kan diskutere det, når det bliver lagt frem. Men jeg må dy mig,” siger Mette Abildgaard og fortsatte:

”Vi skal adressere de tre B’er: biler, boliger og bønder. Og naturligvis er vi nødt til at adressere landbruget.”

Klokken 17.22: Røgfri skoler
Røgfri skoler og cigaretter til 60 kroner. Mette Abildgaard fra Konservative lagde vægt på i sin tale, at partiet vil have de unge til at kvitte smøgerne.

”Jeg er spændt på, hvilken slags mor jeg bliver. Men jeg vil gøre alt for, at min datter ikke begynder at ryge,” siger hun.

Mette Abildgaard foreslog, at det ikke længere skal være lovligt at ryge på hverken folke- eller efterskoler samt ungdomsuddannelser og erhvervsskoler. Derudover vil Konservative have, at prisen på en pakke cigaretter skal stige til 60 kroner.

Det skete, samtidig med at Konservative lagde en række opslag op Twitter med netop det emne:

Derefter gik Abildgaard til kamp mod en efterhånden gammel kending blandt konservative mærkesager: arveafgiften. Hun slår fast, at staten ikke skal se kisten med den afdøde som en skattekiste.

 

Klokken 17.23: Mette Abildgaard er kommet frem
Næste ordfører på talerstolen er Mette Abildgaard, der stadig ikke har født. Hun går på barsel om blot fire dage, og hun nåede vist at gøre sin barsels-stand-in en anelse nervøs i går.

Klokken 16:54: "Mange statsministerkandidater er pjat"
Anne Matthiesen fra Venstre pointerer over for Pia Olsen Dyhr, at S-formand Mette Frederiksen sagde på talerstolen, at minimumsnormeringer ikke er noget, Socialdemokratiet kan se sig selv i.

”Er det noget, som SF sætter så højt, at det kan være med til, at man ikke kan bakke op om Socialdemokratiet som en eventuel statsminister,” spørger Anne Matthiesen.

Pia Olsen Dyhr gør det klart, at SF peger på Mette Frederiksen som statsminister.

”Der er to reelle alternativer til statsministre i dansk politik. Alt andet synes jeg lidt er noget pjat. Men dertil ikke sagt, at SF’s mandater er gratis. Vi kommer til at komme med vores politiske forhandlingskrav, og her er minimumsnormeringer i institutioner et af dem.”

Klokken 16.37: Mindre ævl og kævl. Og færre stupide statsministerdrømme
Der er forskel på venstre og højre side af Folketinget, slog SF-formand Pia Olsen Dyhr fast i sin tale under Folketingets åbningsdebat.

”Den blå regering har valgt at lade 25.000 børn være fattige, mens opsvinget buldrer derudad, og virksomhederne tjener gode penge. Alligevel er flere kommuner igen i år tvunget til at spare på vuggestuer og ældreplejen,” siger hun og fortsætter:

”Og vi står midt i en klimakrise – alligevel har regeringen gjort benzinslugerne billigere og elbilerne dyrere. Ingen forskel? Argh …”

Senere lod hun en bredside rette mod uenighederne i rød blok – eller hvad man skal kalde den i dag.

”Hvorfor bruger vi så tiden på ævl og kævl. Og stupide statsministerdrømme, som vi godt ved ikke bliver til noget,” lød det. ”Mindre mig, mig, mig og mere sammenhold.”

Hun appellerede til de fire andre partier i rød blok, hvor Radikale burde kunne se, at de har en fælles interesse i flere penge til uddannelse, mens Uffe Elbæk jo burde have interesse i at samarbejde med de røde partier om den grønne dagsorden.

”Ellers får vi en mere brutal verden, hvor den stærke bliver stærke, og den svage bliver overladt til sig selv,” sagde hun og sluttede talen med: ”Det bliver ikke nemt. Men vi kan gøre det bedre.”

Klokken 16.27: Ingen børn i fattigdom
Anders Johansson fra Konservative takker Morten Østergaard for både talen og det gode samarbejde.

Han understreger, at der er rigtig meget, de er enige i, og påpeger, at de sammen har skabt råderum gennem en række reformer, og at de er enige om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

”Så langt så godt,” siger Johansen og vender herefter fokus mod to af partiernes uenigheder. Integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet.

”Tror hr. Morten Østergaard, at der kommer flere eller færre flygtninge i job, hvis man afskaffer integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet?” spørger han.

”Jeg tror ikke på, at det ikke er muligt at integrere på arbejdsmarkedet, uden at vi behøver acceptere, at børn skal vokse op i fattigdom," siger Morten Østergaard og begiver sig ud i en fortælling om sidste valgkamp.

Han fortæller, at statsministeren dengang lovede ikke at føre en politik, der bragte børn under fattigdomsgrænsen.

”Og det har han gjort lige siden. Nu går det bedre end nogensinde. Vi har færre ledige og snakker om mangel på arbejdskraft. De eneste, der har fået mindre til sig selv, er dem, der med fuldt overlæg fra regeringen og dens flertal har mistet på fattigdomsydelser. Det er et holdningsmæssigt spørgsmål, og derfor mener jeg, vi kan nå de andre ting med andre tiltag," siger Østergaard. 

Klokken 15.58: "Det er ringe af Venstre"
Morten Østergaard er ret klar i mælet, da han deler sin holdning til regeringens beslutning om ikke at tage nogen kvoteflygtninge i 2018.

Klokken 15.47: En hel menu af skovsnegle
Efter Morten Østergaard har langet ud efter Løkke, går turen videre til Mette Frederiksen. I forbindelse med Socialdemokratiets kongres i Aalborg i september sammenlignede S-formanden Dansk Folkepartis ”Tulle” med Mulle fra Zappa, der måtte spise en skovsnegl for at få en marokkopude.

”Men fru Mette Frederiksen fik måske på en eller anden måde lidt vendt det hele på hovedet. Fordi hvem er det, der spiser skovsnegle for at få lov til at sidde blødt på ministertaburetter eller bringe sig tættere på dem?” siger Morten Østergaard og fortsætter:

”Det er vel sådan set Socialdemokratiet og Venstre. Vi har sågar hørt hr. Martin Henriksen sige, at Dansk Folkeparti har en hel menu over skovsnegle, som man vil servere en for en for Venstre og Socialdemokraterne.”

Klokken 15.44: Statsministerens tale lød radikal
Nu er det blevet Morten Østergaards tur til at kommentere Løkkes åbningstale. Og han lægger ud med rosende ord:

”Jeg synes egentlig, at statsministeren kan være stolt af sin tale. Den lød flere steder radikal. Ret radikal.”

Men rosen ophører hurtigt:

”Måske også fordi statsministeren gik uden om de ting, som han antageligvis ikke er så stolt af.”

Dernæst begynder Morten Østergaard at opremse nogle af de ting, som han mener glimrede ved deres fravær i talen: grænsekontrol, håndtrykskrav, integrationsydelse, uddannelsesbesparelser og uddannelsesloft.

”Jeg forstår godt, hvorfor statsministeren ikke nævner det. For det er ærligt talt ikke ting, som man bør være stolt af,” tilføjede han.

Klokken 15.40: Kom over til os!
Morten Østergaard tager ordet, for han vil også gerne høre mere om, hvad der får Uffe Elbæk til at pege på sig selv.

Han spørger, om det ikke er mest afgørende, hvilken politik de øvrige statsministerkandidater har:

”Til syvende og sidst handler det vel om, at man savner at se en politisk vej, som peger fremad, og som reelt styrer hen mod nogle af de visioner, og hvis den tegner sig, så er det vel den politiske retning, der er afgørende, og ikke et personspørgsmål?”

Det er Uffe Elbæk enig i, men han slår fast, at det, han har set fra både Mette Frederiksen og Lars Løkke, stadig betyder, at han ikke vil pege på en af dem:

”Det er sådan det ser ud dags dato, hvordan det ser ud efter et valg, det må vi se,” siger han.

Han krydrer derefter svaret med en invitation til Morten Østergaard og co.

”Jeg håber jo bare, at blandt andet Radikale Venstre havde lyst til at komme over til os og blive del af en grøn position,” siger Uffe Elbæk.

Klokken 15.36: Carl Holst roser Elbæks tale
”Det er ikke den tale fra Alternativet i forbindelse med hverken åbningsdebat eller afslutningsdebat, som jeg har været mest uenig i. Det har været meget værre.”

Klokken 15.00: Peger Elbæk stadig kun på sig selv?
DF-formand Kristian Thulesen Dahl lader ikke en mulighed for at fremhæve splittelsen i rød blok passere. Ligesom han gjorde et ekstranummer ud at understrege, at Pernille Skipper har udnævnt sig selv som statsministerkandidat, skal Uffe Elbæks ditto kandidatur også nævnes.

”Tak til hr. statsministerkandidat Uffe Elbæk for talen,” siger DF-formanden og tilføjer:

”Men det er klart, at det er interessant at høre, hvordan Uffe Elbæk og Alternativet stiller sig i forhold til også at få sin politik gennemført, som vi også har hørt noget om i dag, fordi for et års tid siden var hr. Uffe Elbæk på vej ud af politik og havde meddelt, at han ville forlade formandsposten hos Alternativet og bedrive andre gode ting ude i fædrelandet.”

Foruden at lade den kommentar falde vil Kristian Thulesen Dahl også gerne vide, om Uffe Elbæk fortsat hverken vil pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen.

”Det står i den grad ved magt,” siger Uffe Elbæk, der samtidig svarer på bemærkningen om skiftet fra at være på vej ud af politik til at udråbe sig selv som statsministerkandidat.

”Det er fuldstændig rigtigt, at jeg synes, at vi alle sammen skal ud herfra. Den idé vil jeg da gerne give videre til formanden for Dansk Folkeparti. Men heldigvis var der selvfølgelig nogen, der fik mig overtalt til at sige, at det er det, der er det fuldstændig rigtige for os at gøre med den politiske virkelighed, vi stod i.”

Klokken 14.52: ”Tempo, tempo, tempo”
Så er Alternativets formand, Uffe Elbæk, steget op på den nye, handicapvenlige talerstol i Folketinget, og han lægger ud med at sige, at han ikke vil tale til folketingsmedlemmerne.

”Min tale er til jer på tilskuerrækkerne og jer, der måske følger åbningsdebatten ude i landet,” siger han.

Elbæk drømmer sig tilbage til sin teenagetid i 1960’erne, ”hvor musik, teater, seksuel frigørelse og politiske græsrodsbevægelser udfordrede de etablerede magtstrukturer”.

Han lærte, at man er fri til at gøre, hvad man vil, så længe man ikke begrænser andres frihed. Men det sidste er netop det, vi gør i dag, med vores store ressourceforbrug, lyder hans pointe.

”Vi overtrækker markant på menneskenes og naturens ressourcekonto,” siger han og kommer med en opfordring til en bedre indsats for klima og livskvalitet: ”I skal flyve noget mindre og kysse noget mere.”

”Vi har brug for at komme ud af det hamsterhjul, vi som samfund selv har skabt,” fortsætter Alternativet-formanden.

”Alle har brug for at komme ned i tempo. Ned i forbrugstempo, arbejdstempo, præstationstempo. Tempo, tempo, tempo,” siger han. ”Krav, krav og atter krav.”

Klokken 14.43: Pia Olsen Dyhr midt i en Kristian-sandwich

Klokken 14.35: LA vil ikke spare på SU’en
Christina Egelund bliver spurgt, om Liberal Alliance vil spare på uddannelsesstøtten, og slår fast:

”Vi. Har. Ikke. Nogen. Planer. Om. At. Skære. I. SU'en. Punktum.”

Klokken 14.02: "Vi får valuta for vores mandater"
Liberal Alliances kamp for skattelettelser har bidraget til megen drama samt hån og spot i dansk politik i løbet af denne valgperiode. Først kravlede Anders Samuelsen op i et træ med et krav om en lettelse af topskatten. Den fik han bekendt ikke, men til gengæld blev han udenrigsminister. Et år senere truede Liberal Alliance med ikke at stemme for regeringens egen finanslov, hvis partiet ikke fik en skatteaftale. Men den blev også aflyst.

De mislykkede forsøg på at få sine ønsker opfyldt har partiet skullet høre meget for sidenhen, men Christina Egelund understreger, at partiet stadig har haft indflydelse.

”Vi kommer ikke igennem med alt, men vi yder, hvad vi kan, og jeg synes, at vi får god valuta for vores 13 mandater," siger hun.

Klokken 13.59: "Jeg drømte om Nyrup forleden"
Næste levende billede på talerstolen er lige netop Christina Egelund, og hun lægger ud med en saftig afsløring.

Hun har nemlig forleden drømt om den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

"Det gjorde jeg, det var en dejlig drøm," siger hun.

Ordføreren fortæller, at hun drømte om Nyrups slogan fra 90'erne, der lød 'Gang i 90'erne'. 

”Poul Nyrup gik til valg på lavere indkomstskat, lavere selskabsskat og lavere afgifter. Socialdemokrater, der vil sænke skatter, er noget, der kan gøre en LA’er totalt blød i knæene," siger hun.

Fortællingen bliver brugt til at indlede en tale, hvor Christina Egelund forsøger at gøre op med modsætningsforholdet mellem ønsket om skattelettelser og velfærd.

”Skattelettelser er også velfærd," siger hun.

Klokken 13.20: Enhedslisten er åben for udenlandsk arbejdskraft – på visse vilkår
Liberal Alliances Christina Egelund undrer sig “helt vildt” over, at Enhedslisten - med sin baggrund i arbejderbevægelsen og med tanken om international solidaritet – ikke vil lade udlændinge komme hertil og tage et job på ordentlige arbejdsvilkår.

”Hvad er problemet egentlig med en svejser fra Brasilien?” spørger hun.

”Jeg er sikker på der findes mange strålende svejsere i Brasilien,” siger Pernille Skipper.

Hun erklærer, at Enhedslisten ”synes, det er helt i orden, at man kommer hertil, hvis det er på ordentlige løn- og arbejdsvilkår”.

Derfor kæmper partiet også for at få en såkaldt ”social protokol” i EU, så virksomheder ikke kan bruge de ringere vilkår i andre lande til at trykke løn- og arbejdsvilkårene i hjemlandet.

Christina Egelund opfatter svaret, som om Enhedslisten synes, det er i orden at lade en svejser komme til Danmark og arbejde.

”Ja, det er korrekt. Vi synes, at der godt må komme arbejdskraft hertil fra andre lande, men det skal være på danske overenskomstvilkår. Så vi må jo indrette vores lovgivning, så man kan stille de krav til danske virksomheder,” siger Skipper.

Klokken 13.11: Thulesen Dahl surfer rundt på Enhedslistens hjemmeside
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er den første til at stille spørgsmål til Pernille Skipper, og han kan fortælle, at han har været en tur inde på Enhedslistens hjemmeside.

Her er han faldet over en formulering, som han sætter stor pris på. Partiet har nemlig skrevet: ”Vi slipper ikke uden om, at der i øjeblikket er et flertal for en stram udlændingepolitik, den politik vil fortsætte med at blive ført, hvis Løkke får lov til at fortsætte, og ja, selv hvis vi kunne tvinge os selv i regering, så ville vi blive tvunget til at føre en stram udlændingepolitik.”

”Altså, det synes jeg er helt fantastisk, betyder det så, at Enhedslisten har affundet sig med, at fordi der er et flertal i Folketinget i dag, der ønsker en stram udlændingepolitik, så er man villig til at sætte sig i regeringssæderne og videreføre den stramme udlændingepolitik,” siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

”Det vil være nyskabelse i dansk politik, det står på Enhedslistens hjemmeside, jeg har lige slået det op. Hvad ligger bag den analyse, at man er villig til at videreføre den stramme udlændingepolitik, selv med Enhedslisten i regering?”

Selvom Pernille Skipper er glad for, at Kristian Thulesen Dahl har iver efter at lære mere om Enhedslistens politik, afviser hun blankt, at Enhedslisten vil lægge stemmer til en stram udlændingepolitik.

”Svaret indgår i en række af spørgsmål og svar, og som netop er et argument for, at man selvfølgelig ikke skal gå i regering for enhver pris. Men jeg kan love dig for, at Enhedslisten ikke kommer til at sidde og gennemføre hr. Kristian Thulesen Dahls udlændingepolitik som en del af en regering,” siger Pernille Skipper.

Klokken 13.10: "Jeg synes ellers, at jeg sagde nogle kloge ting"
Kristian Thulesen Dahl var nødt til at gå ned i knæ, da han skulle stille sit spørgsmål til Pernille Skipper.

Klokken 13.01: EL mener, at statsministerens selvros klinger hult
Pernille Skipper benytter sin tale til at fremhæve, hvor god statsministeren er til at rose sig selv for sine politiske bedrifter.

Men hun mener dog, at det klinger en anelse hult. Hun vil hellere høre, hvordan de danskere, der er omfattet af de politiske ændringer, oplever Løkkes politiske resultater.

”Statsministeren brugte en stor del af sin tale på at rose sig selv i tirsdags. Der blev remset alle de potentielle fortjenstmedaljehøster op. Det var dagpengereformen, det var efterlønsreformen, det var stigende pensionsalder, det var diverse kontanthjælpsreformer, og så sluttede statsministeren af med at konkludere: Det er egentlig ret godt,” siger Pernille Skipper og tilføjer:

”Måske ville den ros havde stået en lille smule flottere, hvis den kom fra nogen af alle de mennesker, der rent faktisk er blevet berørt af den politik. Fordi jeg tror, at de tusindvis af mennesker, der i dag lever i fattigdom som følge af alle de reformer, statsministeren remsede op, de synes måske, at talentet er til at overse.”

Klokken 13.00: Politikerne har ikke travlt med at genoptage debatten
Så er vi i gang igen, og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er den næste på talerstolen.

Der er dog ikke mange af folketingsmedlemmerne, der er nået tilbage til salen til tiden.

"Og som sædvanlig til en fyldt sal kan jeg se, det er jo altid godt," lyder det ironisk fra Skipper.

Klokken 11.46: Får regionerne dødsstødet?
Dansk Folkeparti presser på for at høre, om de får opfyldt deres ønske om at få lukket regionerne. Det spurgte partiet om ved afslutningsdebatten i juni, og statsminister Lars Løkkes åbningstale tirsdag har givet Karina Adsbøl (DF) endnu mere håb, for Løkke annoncerede forslag om 21 nye sundhedsfællesskaber.

”Betyder det ikke reelt, at regionerne får dødsstødet efter et folketingsvalg, hvis regeringen stadig sidder ved magten?”

”Der er sket meget siden afslutningsdebatten. Der har blandt andet været en debat om, hvorvidt regionerne har leveret. Og det er både på behandlingstider og kvalitet,” siger Britt Bager og slår fast, at hun ikke vil afsløre regionernes fremtid i denne debat.

Klokken 11.40: Hvem er hvem?

Lars Løkke og resten af salen griner højt, da Britt Bager må undskylde efter at have tiltalt Morten Bødskov (S) som Benny Engelbrecht (S). 

"Jeg beklager, at jeg kom til at forveksle jer, men I ligner altså hinanden lidt. I har også næsten samme jakkesæt på i dag," siger den politiske ordfører.

Klokken 11.21: Joachim B. Olsen fryder sig over S- og V-slåskamp
Socialdemokratiet og Venstre forsøger begge at give den anden skylden for at have skåret i velfærden. Imens sidder Liberal Alliances Joachim B. Olsen på tilhørerrækken og morer sig.

Klokken 11.15: S og V er uenige om tallene
For tiden er det svært at undgå at lægge mærke til Venstres nye store kampagne, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen sender et budskab om, at Venstre har styrket sundhedsvæsenet markant i løbet af sin tid i regering.

Den har Nicolai Wammen også bemærket, men han er ikke overbevist, for han har også et papir med tal fra Finansministeriet, der viser, at der bliver 1.000 færre sygeplejersker frem til 2025.

Men de tal køber Britt Bager ikke umiddelbart.

”Det undrer mig, at hr. Nicolai Wammen ikke ved, at det, han står med, er et beregningsteknisk skøn. Det er ikke regeringens politik, for den fremlægger vi i finansloven,” siger hun.

Tallene stammer fra et af finansminister Kristian Jensens svar til Folketinget. Heri indgår en tabel, hvor det fremgår, at der frem mod 2025 vil komme 1.000 færre sygeplejersker.

Men sådan skal tabellen ikke læses, understreger både Kristian Jensen og Lars Løkke på Twitter.

11.10 Venstre minder om løftebruddene under Thorning
Venstres politiske ordfører bruger en del af sin taletid på at angribe Socialdemokratiet og rød blok. Hun slår ned på den seneste røde regerings rygte som løftebrydere. Og på den aktuelle situation, hvor flere af de røde partier har sagt, at de ikke – eller ikke nødvendigvis – vil støtte Mette Frederiksen som statsminister.

"Diskussionen om, hvem der skal være rød bloks statsminister, vil ingen ende tage," siger Britt Bager.

"For nylig kom der en opgørelse, der viste, at regeringen allerede har leveret på 240 ud af 280 valgløfter. Da Socialdemokratiet sidst sad i regering, kom der en opgørelse med 100 løftebrud på 100 dage. Og tænk lige på: Det var dengang, I var venner i rød blok. Dengang I kunne blive enige om, hvem der skulle være statsminister," fortsætter Bager.

Klokken 11.05: "Fru Mette Frederiksen, det har vi allerede gjort"
Venstres politiske ordfører, Britt Bager, indleder med at fremhæve regeringens evne til at samarbejde, til at samle Folketingets partier bag aftaler og at samle Danmark og danskerne.

Hun nævner de ting, regeringen har gjort for at skabe balance mellem land og by: Udflytning af statsjob, billigere færgebilletter, bedre infrastruktur, ”så mor og far ikke skal sidde i kø, men kan bruge tiden med familien”.

”Fru Mette Frederiksen siger: Lad os samle Danmark igen. Fru Mette Frederiksen, det har vi allerede gjort. Danmark er ikke et splittet land,” siger Britt Bager.

Klokken 10.58: Kamphanerne stikker hovederne sammen
Selvom man er på hver sin side i kampen om magten i Danmark, kan man godt sætte sig sammen til en lille snak, mens de øvrige politikerkollegaer debatterer løs.

Foto: Mads Claus Rasmussen 

Desværre havde Mette Frederiksen og Lars Løkke ikke placeret sig i den bedst tænkelige vinkel for fotograferne. Men så er det heldigt, at Konservatives Mette Abildgaard gerne tilbyder sin hjælp.

Klokken 10.50: "Hvad strikker du?"
Åbningsdebatten er kendt for at være en langstrakt affære, og derfor kan folketingsmedlemmerne med fordel tage lidt underholdning med sig i Folketingssalen for at komme igennem dagen.

Klokken 10.34: Hvad er Dansk Folkepartis klimapolitik?
I medierne har der floreret en del forskellige udtalelser om Dansk Folkepartis klimapolitik. Men hvad mener partiet egentlig? Det vil Alternativets Uffe Elbæk gerne have et klart svar på i dag.

”Når man har set citater fra Dansk Folkeparti, kan man godt blive lidt usikker på Dansk Folkepartis klimapolitik helt konkret, i forhold til om klimaforandringerne er menneskeskabt eller ikke er. Og jeg har lyst til at få et klart svar i dag. Hvad er Dansk Folkepartis holdning? Er det klimaskabt eller ikke klimaskabt?” spørger Uffe Elbæk.

Kristian Thulesen Dahl holder fast på, at han tror på, at der er nogle af klimaforandringerne, der er menneskeskabte. Men han understreger, at han tror mest på, at den menneskelig påvirkning blandt andet består i, at den fremskynder klimaforandringer, der ellers ville ske naturligt på længere sigt.

”Måske nogle klimaforandringer, der ville komme på længere sigt, sker hurtigere og mere drastisk på grund af menneskelig aktivitet,” siger han.

Det svar er dog ikke godt nok for Uffe Elbæk. Han prøver med et nyt spørgsmål, hvor han inddrager Dansk Folkepartis generelle bekymringer for et stigende antal flygtninge:

”Hvis vi ikke gør noget, og gør noget hurtigt nok, så vil vi omkring 2050 have 250 millioner klimaflygtninge på grund af klimaforandringer. Jeg forstår ikke, hvorfor Dansk Folkeparti ikke har større ambitioner på det her område,” siger Uffe Elbæk.

”Jeg synes bestemt, at vi har ambitioner, men vores ambitioner er også en erkendelse af Danmarks andel af globale udvikling,” svarer Kristian Thulesen Dahl.

Klokken 10.23: Regeringsskiftet i 2015 var afgørende for udlændingepolitikken
Venstres politiske ordfører, Britt Bager, vil meget gerne vide, om Dansk Folkeparti er enig i, at det var godt, at de borgerlige vandt magten ved folketingsvalget i juni 2015.

Og det er DF-formanden enig i.

”Jeg er ikke spor i tvivl om, at hvis Socialdemokratiets daværende formand, fru Helle Thorning Schmidt, havde fået lov til at fortsætte sit arbejde sammen med Det Radikale Venstre, så var det gået rigtig galt,” siger Kristian Thulesen Dahl.

”Så på den måde – i forhold til udlændingepolitikken – var det helt afgørende, at vi fik et regeringsskifte i 2015, og vi er glade for det samarbejde, vi har haft med regeringen på det her felt de seneste år, selvom vores tålmodighed af og til bliver sat på en prøve,” tilføjer han.

Klokken 10.18: DF garanterer at blokere for at sænke beløbsgrænsen
Thulesen Dahl er stærkt imod regeringens udspil om at lette adgangen til udenlandsk arbejdskraft, siger han i sin tale. Og ordførerne fra både regeringspartierne og S spørger meget ind til det bagefter.

Nicolai Wammen spørger, om DF vil garantere, at de ikke går med til at sænke den såkaldte beløbsgrænse. Den betyder, at udlændinge i dag kan komme ind og tage et job i Danmark, hvis lønnen er på mindst 417.000 kroner om året, men regeringen vil sænke grænsen, så flere kan komme ind.

”Ja, vores politik er meget klar. Vi ønsker jo en højere beløbsgrænse, og så kommer regeringen med en lavere beløbsgrænse. Vores holdning er den samme (som før, red.): Man skal sætte alle ressourcer ind på at få danskere ind på arbejdsmarkedet. Det skal vi bruge højkonjunkturen til,” svarer Kristian Thulesen Dahl.

Her er DF altså helt på linje med S.

Klokken 10.15: Her er regeringens og Dansk Folkepartis vedtagelsestekst
I slutningen af sin ordførertale læser Kristian Thulesen Dahl den tekst, som Dansk Folkeparti og regeringen er blevet enige om at fremsætte til vedtagelse.

"Det går økonomisk bedre end længe. Siden 2015 er der truffet mange beslutninger, som trækker Danmark i den rigtige retning. Flere er i privat beskæftigelse, og færre er på passiv offentlig forsørgelse. Der er positiv udvikling i alle landsdele, men der skal fortsat tages initiativer for at sikre et Danmark i bedre balance.

Vi er optaget af at sikre et bedre klima og miljø for de kommende generationer.

Der er gennemført helt nødvendige stramninger af udlændingepolitikken. Retningen skal fastholdes, så asyltallet fortsat holdes på et meget lavt niveau. Samtidig skal praksis ændres, så midlertidigt ophold også reelt bliver midlertidigt. Det er sund fornuft. Folketinget ser frem til, at der i efteråret laves aftaler, der sikrer dette.

Den positive udvikling betyder, at velfærden kan løftes. Og det nære sundhedsvæsen skal nu styrkes gennem en sundhedsreform, som skaber mere nærhed, tryghed og sammenhæng for patienterne i fremtiden."

Klokken 10.12: ”Nej, ren propaganda”
Det er ikke kun i Folketingssalen, at debatten går lystigt. Folketingsmedlemmerne er også flittige på tasterne på Twitter.

Her har Socialdemokratiet blandt andet delt en ny kampagne, der understøtter Mette Frederiksens pointe fra hendes ordførertale om, at hun garanterer bedre velfærd end Lars Løkke Rasmussen.

Den giver statsministeren imidlertid ikke meget for.

Klokken 9.55: S støtter fortsat stop for kvoteflygtninge
Liberal Alliances Joachim B. Olsen går også efter at få S til at se slappere ud på udlændingepolitikken end partierne i blå blok.

Støtter S et fortsat stop for kvoteflygtninge, spørger han. Regeringen har nemlig lige slået fast, at den fortsætter det midlertidige stop, som har været stærkt omdiskuteret.

”Det gør vi,” svarer Mette Frederiksen.

”Det, vi så kan diskutere, er, om vi kan tage nogle af de mest udsatte i kvoteflygtningesystemet,” tilføjer hun.

Joachim B. havde ellers hørt, at S vil åbne for de mest udsatte allerede i 2018, siger han.

Frederiksen svarer: ”Jeg mener, vi har plads til – når vi fører den stramme udlændingepolitik, og det er godt, at vi gør det – at vi samtidig har lidt albuerum til at hjælpe de allermest udsatte. Det har vi sagt hele tiden, og det kommer også til at gælde i 2018.”

Klokken 9.43: K vil vide, hvor pengene skal komme fra
Konservatives Anders Johansson lægger ud med at rose Mette Frederiksens tale.

”Tak for en god ordførertale. Jeg vil faktisk sige, at det er dagens bedste tale,” siger han, men tilføjer:

”Indtil videre.”

Men måske er talen for god til at være sand, funderer Johansson. Han nævner den stribe af initiativer, som Socialdemokratiet har præsenteret, siden partiet kom tilbage fra sommerferie.

”Man kunne godt sidde med fornemmelsen af, at det kunne lyde meget godt alt sammen. Men måske også, at det lyder for godt til at være sandt. Så mit spørgsmål er ret simpelt, hvor skal pengene komme fra?” siger Anders Johansson.

Svaret er klart fra Mette Frederiksen. Med den rette prioritering af det økonomiske råderum kan Socialdemokratiets visioner realiseres.

Klokken 9.41: Her er teksten, som oppositionen kunne blive enige om
Trods mange uenigheder blandt oppositionspartierne er det lykkes for dem alle at blive enige om en fælles tekst til vedtagelse.

Klokken 9.39: Udenlandsk arbejdskraft får følelser frem hos Frederiksen
Morten Østergaards spørgsmål går egentlig på, hvorfor Socialdemokratiet ikke vil åbne for udenlandsk arbejdskraft. For det vil give bedre samfundsøkonomi og dermed flere penge til velfærd, lyder den radikale pointe.

Men S-formanden er inderligt imod regeringens forslag om at lette adgangen for mere arbejdskraft udefra. Hun taler højt og læner sig frem på talerstolen.

”Jeg forstår ikke, at man vil sige til dem, der bruger tre år på at tage en erhvervsuddannelse, at vi skærer ned på jeres uddannelser, men til gengæld tager vi folk ind udefra for at tage faglært arbejde,” siger hun.

”Jeg er grundlæggende imod og virkelig uenig.”

Klokken 9.34: Morten Østergaard driller Mette Frederiksen
De Radikales leder starter sin spørgetid med at fremhæve den skillelinje, der for en sjælden gangs skyld er kommet mellem DF og S på udlændingepolitikken. S vil bevare integrationsuddannelsen (IGU’en), men det vil DF ikke.

”Jeg står og smiler lidt ad forvirringen hos hr. Kristian Thulesen Dahl og fru Britt Bager. Og den skyldes nok, at Socialdemokratiet siger nej til en række forslag fra Dansk Folkeparti om udlændingestramninger,” siger Østergaard.

Men Mette Frederiksen afviser.

”Jeg hørte nu ikke nogen usikkerhed og tvivl fra hr. Kristian Thulesen Dahl, og det er, fordi på udlændingepolitikken er DF og Socialdemokratiet grundlæggende enige,” siger hun.

Klokken 9.21: Hovsa
Selvom man har siddet i Folketinget i næsten 17 år, kan man stadig have udfordringer med formelle krav til tiltale i Folketingssalen. Det går galt for Mette Frederiksen, da hun kommer til at sige ”dig” til Venstres politiske ordfører, Britt Bager, hvilket er til stor morskab for de øvrige i salen.

”Undskyld. Først undskyld til Folketingets formand. Selv efter snart 20 år i huset kan man komme til at begå fejl, hvad angår tiltale. Jeg vil gerne til fru Britt Bager nu sige, at det gennemsyrer hele vedtagelsesteksten, at vi skal have et Danmark i balance.”

 

Klokken 9.17: Thulesen Dahl angriber S på udlændingepolitikken
DF's formand går til Mette Frederiksen på spørgsmålet om et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Han vil vide, ”om fru Mette Frederiksen er enig i, at man har pligt til at vende tilbage til sit hjemland, når muligheden er for det”, og om Socialdemokratiet har initiativer i den retning?

”Det korte svar er ja,” siger Mette Frederiksen og opfordrer til ”sund fornuft”.

”Hvis der opstår fred, er det naturligt, at man vender tilbage og hjælper med at genopbygge sit hjemland, og det vil også give os mulighed for at give andre mennesker med et beskyttelsesbehov,” siger S-formanden.

Men Kristian Thulesen Dahl (DF) spørger, hvorfor man som flygtning skal kunne komme ind på det danske arbejdsmarked og dagpengesystem, ”hvis man alligevel skal hjem igen?”. Han er utilfreds med den såkaldte IGU, som giver flygtninge en kort uddannelse, som skal forberede dem til det danske arbejdsmarked.

Mette Frederiksen understreger, at det ikke kun er S, men også regeringen, som vil bevare IGU’en.

”Det er en uenighed, der går på kryds og tværs af Folketingssalen,” siger hun. Hun understreger, at hun er enig med DF i, at der er brug for en ”fundamental ændring”, så udlændingepolitikken ”kommer til at basere sig på midlertidighed”.

Klokken 9.13: Nu kridtes banen op til valgkampen
Allerede få minutter inde i Mette Frederiksens tale bliver det tydeligt, at det er den sidste åbningsdebat inden et folketingsvalg.

Mette Frederiksen benytter nemlig noget af sin taletid til at advare mod at genvælge den nuværende borgerlige regering.

”Og hvis regeringen fortsætter efter valget – ja, så fortsætter den udvikling også. 1.000 færre sygeplejersker, hvis det står til regeringen. For selv om Liberal Alliance ikke længere råber højt om, hvor forfærdelig man synes den offentlige sektor er. Så fører regeringen en politik, der gør velfærden dårligere,” siger hun og fortsætter:

”Man aner et mønster. Når statsministeren påstår, der er investeret 75 milliarder i velfærden, så dækker det over, at han selv har skåret ned. Når statsministeren tager æren for akutlæge-helikoptere, så viser det sig, at de blev indført først af Thorning-regeringen og siden af Dansk Folkeparti. Går den så går den. Inden vi når valgkampen, har statsministeren sikkert påstået, at det i virkeligheden var Anker Jørgensen, der skrev ”Fra socialstat til minimalstat”.”

Klokken 9.10: S sætter fokus på sundhed
Mette Frederiksen (S) er den første på talerstolen, fordi hun er formand for Folketingets største parti. Hun indleder med at sige, at hun vil tale om sundhedsvæsnet og ”tiden, der mangler”.

”Tid til omsorg kan ikke effektiviseres,” siger S-formanden.

”Du kan jo ikke sige til en fødende kvinde, at hun skal føde to procent hurtigere. Eller jo, det kan du godt, men så bliver det nok det sidste, du kommer til at gøre. Derfor foreslår vi at ansætte 1000 sygeplejersker mere.”

Klokken 9.04: Nye folketingsmedlemmer
Inden åbningsdebatten for alvor går i gang, skal Folketinget godkende tre stedfortrædere. Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, går på barsel 8. oktober, og det betyder, at Erik Lund overtager hendes post.

Fra 25. oktober holder både Carl Holst (V) og Leif Mikkelsen (LA) orlov, og imens de er væk, passer henholdsvis Hans Christian Thoning (V) og Lene Foged (LA) på deres plads i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00