Støjbergs og Ellemann-Jensen taler til Venstres landsmøde. Se programmet i kommetarfeltet.

Posted by Altinget.dk on Sunday, 24 January 2021

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. 

Kristine Korsgaard

Det var på forhånd omgærdet med spænding, hvordan især den afgående næstformand i Venstre Inger Støjberg ville bruge sin taletid ved det ekstraordinære landsmøde søndag, som var stablet på benene for at få valgt en ny næstformand i partiet.

Den eneste kandidat, regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, blev formelt valgt ved landsmødet, som foregik digitalt.

Og selv om Støjberg ikke benyttede lejligheden til hverken at melde sig helhjertet ud af eller ind i Venstre, fik hun trukket uenighederne om linjen i Venstre om muligt endnu tydeligere op.

Ved et kort, uformelt pressemøde efter landsmødet, sagde Jakob Ellemann-Jensen, at Inger Støjberg nu skylder sit parti at give et svar på, om hun går eller bliver. 

Nu synes jeg efterhånden, der må komme et svar. Nu tror jeg, mediemæssigt at den har fået, hvad den kan trække

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Om Inger Støjbergs melding om, at hun overvejer sin fremtid i Venstre
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Nu synes jeg efterhånden, der må komme et svar. Nu tror jeg, mediemæssigt at den har fået, hvad den kan trække,” sagde Ellemann. 

Ellemann: Jeg forsøgte at rette op på samarbejdet
Ellemann indledte landsmødet med at ridse op, hvorfor Venstre står i en så “alvorlig situation”, som nu også betyder, at næstformanden skal skiftes ud. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det hele begyndte med stridighederne mellem daværende partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen, lyder Ellemanns analyse. 

"Et opgør som førte til en evig intern kamp (…) Hvor ideer og politikudvikling for ofte blev kvalt i mistillid, personopgør og personlige ambitioner,” sagde Jakob Ellemann. 

Han sammenlignede Venstre med en virksomhed, hvor virksomhedskulturen fortsatte, selv om ledelsen blev skiftet ud.

Om parløbet med Inger Støjberg, som endte med, at han fyrede hende som næstformand kort før nytår, sagde Ellemann, at makkerskabet var “kørt skævt” gennem en længere periode.

“Jeg forsøgte at rette op på det, men i sidste ende tog jeg også konsekvensen belært af tidligere tiders opslidende stridigheder mellem formand og næstformand. At det kom hertil, kan man bebrejde os begge. Og det må være op til den enkelte at afgøre, hvem der bærer ansvaret for den mistillid, der til sidst gjorde vores samarbejde umuligt,” sagde Jakob Ellemann. 

Støjberg: Jeg er bekymret
Næste ved talerpulten var Inger Støjberg, som gennem 13 minutter gav Venstre-tilhørerne og tv-seerne sin fortælling om det gammeldags Venstre, hun føler sig forbundet med “helt ind i knoglerne”. 

“Der er mange ting, der har ændret sig siden jeg meldte mig ind i Venstres ungdom (…) der er måske også lige rigeligt, der har ændret sig efter min mening,” sagde Støjberg og drejede fokus hen på sin egen mærkesag, udlændingepolitikken. 

“Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er bekymret. Hvis Venstre skal være et stort parti igen, og det borgerlige Danmark, skal vriste magten fra socialdemokraterne igen, og det skal vi, så kræver det, at Venstre leverer en klar, troværdig og stram udlændingepolitik. Ikke kun i ord, men også i handling,” sagde Inger Støjberg. 

Nødvendigt med tæt forhold til blå partier
Hun kritiserede indirekte sin formand Jakob Ellemann-Jensen, som har en markant anderledes retorik end Støjberg i udlændingedebatten. Og som har fået skarp kritik fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige for ikke at tegne en hård nok kurs over for muslimer og indvandrere. 

Hvis Venstre igen skal have statsministerposten i Danmark, “kræver det, at vi etablerer et nært og tillidsfuldt og respektfuldt forhold til de partier, som skal lægge mandater til vores statsministerkandidat,” fortsatte Inger Støjberg.  

Det er nødvendigt med “et fortroligt forhold, både på det personlige plan og det politiske plan, til resten af det borgerlige Danmark”, “ellers er Venstres tid som statsministerparti i det borgerlige Danmark forbi,” sagde Støjberg, som selv har et meget tæt forhold til både Nye Borgerliges formand Pernille Vermund og flere i Dansk Folkeparti. 

Danmark er ved at knække over
Den nu tidligere næstformand fra Skive tegnede et billede af sig selv som repræsentanten for det klassiske såkaldte “land-Venstre”. Igen med en indirekte afstandtagen til Ellemann, som bor i Nordsjælland og holdningsmæssigt bliver set som de veluddannede bymenneskers mand. 

"Jeg er bekymret, når jeg ser, at Danmark er ved at knække midt over. Jeg kan mærke, hvordan forbindelseslinjerne til Christiansborg og København bliver svagere og svagere. Det er måske ikke noget, der sådan lige fylder, når man bor i København, men for os, der bor uden for de store byer, der kan man næsten fysisk fornemme, hvordan forskellene vokser," sagde Inger Støjberg.

Vil kæmpe for de gamle Venstre-værdier uanset hvor
Hun afslørede ikke, om hun bliver i Venstre. Men hun sagde:

"Ingen ved, hvad morgendagen bringer. Det ved heller ikke jeg, men et løfte vil jeg give til jer (...) De værdier, som kernebaglandet har kæmpet for i mange, mange år. De værdier, som er selve fundamentet for vores parti, og som Venstre er blevet gjort stærkt af. Og de værdier, som jeg er så stolt af at repræsentere. De værdier vil jeg altid kæmpe for. Uanset hvor jeg er, og uanset hvad der sker".

Ellemann: Integrationen kan lykkes
Efter Støjbergs tale fortalte Jakob Ellemann-Jensen, hvad der bliver de politiske prioriteter for Venstre nu, hvor næstformandsskiftet markerer “en ny start” for partiet. 

Ellemann sagde, at han vil stå for en “stærk, saglig og ordentlig opposition”. At Danmark skal være verdens bedste land at starte og at drive en virksomhed i. At Venstre vil sænke skatterne. Og at Danmark skal bevare sin åbenhed over for verden og samtidig føre en stram udlændingepolitik. 

Dermed forsøgte han at bygge bro mellem de grupper, Inger Støjberg tegnede op som modstandere i Venstre. 

"Vi kan sagtens kippe med Dannebrog og have tiltro til egne evner og værdier, samtidig med at vi har viljen til at engagere os i vores omverden," sagde Jakob Ellemann. 

Han talte om, at flere indvandrere skal i arbejde, og bebudede konkrete udspil. 

“Venstre vil ændre vores ydelsessystem fundamentalt. Vi vil afskaffe retten til kvit og frit at kunne modtage sociale ydelser, når man kommer til Danmark (…) Du skal arbejde, eller du skal tage en uddannelse. Og hvis du ikke selv kan finde et job, så finder vi en opgave til dig,” sagde Ellemann og slog fast: 

“I Venstre tror vi på, at integrationen kan lykkes”. 

Se talerne
Se hele landsmødet i videoen ovenfor eller klik på de enkelte taler her:

Se eller læs Ellemanns tale: Vi kan sagtens kippe med Dannebrog og samtidig engagere os i omverdenen

Se eller læs Inger Støjbergs tale: Der er måske lige rigeligt, der har ændret sig i Venstre, siden jeg meldte mig ind

Se eller læs Stephanie Loses tale: Nogle vil sikkert stemple den her tale som kedelig. Det er helt fint!

Dagsorden ved landsmødet

  • Velkomst ved formand Jakob Ellemann-Jensen
  • Formalia og prøveafstemning
  • Tale ved Inger Støjberg
  • Valg af næstformand
  • Tale ved Jakob Ellemann-Jensen
  • Afstemningsresultat til næstformand
  • Takketale ved den nye næstformand
  • Afslutning ved Jakob Ellemann-Jensen

Artiklen opdateres 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00