Taknemmelig Zelenskyj opfordrer Danmark til flere sanktioner mod russerne: I skal fortsætte med at føre an og kæmpe for de vigtige beslutninger

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj takkede Danmark for hjælpen i direkte tale til Folketinget og den danske befolkning. Men han opfordrede samtidig til flere sanktioner mod Rusland og et stop for russisk olie.

Emma Qvirin Holst

Danmarks indsats for Ukraine i krigen mod Rusland er værdsat. Nu er det bare vigtigt, at hjælpen fortsætter.

Sådan lød budskabet fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, som tirsdag middag talte til Folketinget og den danske befolkning på et direkte videolink fra den ukrainske hovedstad, Kiyv.

I talen var der både rosende ord til de danske politikere, den danske befolkning og de danske virksomheder.

”Jeg er taknemmelig for, at Danmark er så principfast. Jeg er taknemmelig over, at det danske folk hjælper Ukraine. Jeg er taknemmelig for de danske virksomheder, der har besluttet at forlade Rusland,” sagde Zelenskyj, som nævnte flere virksomheder ved navn heriblandt Vestas og Carlsberg.

Taknemmeligheden blev fulgt op med en klar opfordring til, at Danmark skal gå forrest og være med til at træffe de svære, men nødvendige beslutninger. Zelenskyj henviste til, at de værdier om frihed og menneskerettigheder, som EU bygger på, udspringer af København-kriterierne, og derfor bør netop Danmark stå i forreste række og sikre solidariteten med Ukraine.

”Jeg beder jer om, at I fortsætter med at føre an og arbejde for de vigtige beslutninger, der er brug for,” sagde han.

Flere sanktioner mod Rusland

Den ukrainske præsident understregede, at der er behov for endnu flere sanktioner mod russerne for at tvinge dem til at søge fred.

”Sanktionerne mod Rusland skal styrkes. Vi skal sige nej til russisk olie. Vi skal blokere handlen med Rusland. Vi skal beslaglægge russiske skibe. Det skal ske solidarisk i den europæiske union,” sagde Zelenskyj.

Men det er ikke alle lande i EU, der er villige til at lægge yderligere pres på Rusland, sagde den ukrainske præsident. Derfor er hjælpen fra Danmark vigtig:

“Jeg opfordrer jer til at tale om solidaritet i EU. Man skal arbejde sammen for at beskytte friheden og menneskeheden. Rusland forsøger at underminere EU indefra. Der er kræfter i EU, der forsøger at hjælpe Rusland med at tjene penge, og vi ved godt, hvem det er i EU, der arbejder imod menneskelighed og sund fornuft. Vi ved, hvem det er, der ikke gør noget som helst for at bringe fred til Ukraine. Det må standses, og Europa må stoppe med at lytte til undskyldninger for Ruslands handlinger,” sagde Zelenskyj.

Tænd lys for ukrainerne

Størstedelen af talen handlede om de russiske troppers angreb på Ukraine og den ukrainske befolkning. Men præsidenten ser også en fremtid på den anden side af krigen, og allerede nu beder han Danmark om hjælp til at genopbygge Ukraine.

“Vi ved, at der kommer fred en dag. Og vi ved, at det vil blive muligt for os at vende tilbage til et normalt liv. Derfor vil jeg allerede nu opfordre Danmark til at deltage i genopbygningen af Ukraine efter krigen,” sagde han og tilføjede:

”Den kapacitet og økonomiske styrke man har i Danmark, har vi brug for.”

Efter sin klare bøn om flere sanktioner og et stop for russisk olie, sluttede Zelenskyj sin tale af med en opfordring til den danske befolkning: Tænd et lys i aften for de ukrainere, der har mistet livet efter russernes invasion.

“I dag vil jeg opfordre til, at man i dag i de danske hjem tænder lys til minde om de ukrainske liv, der er gået tabt.”

Gense hele talen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine
jura (Kyivs Nationale Økonomiske Uni.)

0:000:00