Løhde søger inspiration til cyberstrategi i Indien

CYBERFORSVAR: Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) er disse dage i Indien. Hun deltager i en stor cyberkonference, som skal inspirere hende til arbejdet med Danmarks nye cyberstrategi.

Sophie Løhde (V) i samtale med den indiske it-minister Ravi Shankar Prasad på international cyberkonference i New Delhi.
Sophie Løhde (V) i samtale med den indiske it-minister Ravi Shankar Prasad på international cyberkonference i New Delhi.
Klaus Ulrik Mortensen

New Delhi er i disse dage ramme om en storstilet konference – Global Conference on Cyberspace –- der blandt andet har fokus på netsikkerhed.

Repræsentanter for regeringer fra blandt andre USA, Holland og Japan, civilsamfund, tænketanke og virksomheder såsom Facebook, Microsoft og IBM sætter hinanden i stævne for at udveksle erfaringer og viden samt drøfte, hvordan man kan skabe et internet, der er sikkert at bruge.

Jagt på inspiration
Mere end 100 lande er således til stede i den indiske hovedstad. Og håbet fra dansk side er, at man ved at sende Sophie Løhde (V) på langfart kan hente inspiration til nationens kommende cyberstrategi.

"Sammenlignet med Indien er vi et meget lille land, men vi har en velfungerende offentlig sektor, og vi er blandt de førende i verden, når det gælder digitalisering. Og derfor kigger flere lande mod det nordlige Europa for at lære af os,” siger hun i en pressemeddelelse.

Digitaliseringen giver os alle enestående muligheder for at forbedre vores samfund, men den udgør samtidig en trussel, vi skal tage meget alvorligt. For hvis vi ikke sikrer os mod cyberangreb, så kan det få katastrofale følger.

Sophie Løhde (V)
Innovationsminister

Ministeren for offentlig innovation er sat i spidsen for arbejdet med at udarbejde en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed. En strategi, som egentlig skulle være præsenteret i foråret 2017, men nu forventes fremlagt i begyndelsen af det nye år.

"Digitaliseringen giver os alle enestående muligheder for at forbedre vores samfund, men den udgør samtidig en trussel, vi skal tage meget alvorligt. For hvis vi ikke sikrer os mod cyberangreb, så kan det få katastrofale følger,” siger hun og fortsætter:

“Det så vi et eksempel på tidligere i år, da hospitaler i England blev hacket, og en virksomhed som Mærsk var lammet i ugevis. Derfor er det helt afgørende, at vi beskytter os, så vores sundheds-, energi- og finanssektor og anden kritisk infrastruktur ikke lammes."

Samspil med forsvarsforhandlinger
Løhdes studietur skal også ses i forbindelse med de aktuelle forsvarsforhandlinger.

I oktober måned fremlagde regeringen sin plan for at hæve forsvarsbudgettet med 20 procent over de næste seks år. I alt 12,8 milliarder kroner skal tilføres til forsvaret. Heraf skal cirka 900 millioner bruges på at højne cybersikkerheden.

Fire konkrete tiltag skal ifølge regeringen styrke den danske modstandsdygtighed over for hackerangreb:

  • Bedre beskyttelse mod avancerede cyberangreb, blandt andet ved en udbygning af sensornetværk.
  • Etablering af et situationscenter, der skal medvirke til at skabe bedre overblik over truslerne.
  • En styrkelse af den forebyggende indsats i forhold til blandt andet virksomheder og offentlige institutioner.
  • En styrkelse af Forsvarets Efterretningstjenestes arbejde i forhold til påvirkningsoperationer, herunder gennem udbygning af Forsvarets Efterretningstjenestes analytiske kapacitet.

Travlhed op til kommunalvalget har betydet, at forhandlingerne har været sat midlertidigt på pause. Håbet er nu, at der er en aftale på plads inden for to uger, men det kan sagtens trække ud.

Det er femte gang, at konferencen Global Conference on Cyberspace afholdes. Det første år – i 2011 – fandt konferencen sted i London, og sidenhen har blandt andet Budapest, Seoul og Haag været værtsbyer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00