Løkke begynder arbejde om ny Europol-aftale

AFVIST: Lars Løkke Rasmussen skal næste uge mødes med både Folketingets partier, europæiske ambassadører og EU-spidser i forsøget på at finde en ny Europol-aftale. DF kalder nej'et et markant signal til ja-flertallet på Christiansborg.

Lars Løkke Rasmussen mødte pressen i Spejlsalen torsdag aften, efter danskerne havde stemt klart nej til afstemningen om retsforbeholdet. 
Lars Løkke Rasmussen mødte pressen i Spejlsalen torsdag aften, efter danskerne havde stemt klart nej til afstemningen om retsforbeholdet. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie GormsenAnders Jerking

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får travlt den næste uge, efter danskerne torsdag valgte at stemme nej til at afskaffe retsforbeholdet. Nej'et betyder nemlig, at Danmark står til at ryge ud af Europol - et scenarie, langt de fleste partier gerne vil undgå.

Derfor begynder arbejdet med at finde en løsning, så Danmark kan forblive i det europæiske politisamarbejde allerede nu, slår Lars Løkke Rasmussen fast.

"Vi skal sikre, at vi på trods af dagens resultat fortsat kan blive i den fælles indsats mod grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme. Fuld respekt for at danskene ikke ønskede en tilvalgsordning, og derfor må vi nu i stedet afsøge mulighederne for at få lavet parallelaftaler, der sikrer, at Danmark kan blive i dette samarbejde," siger Lars Løkke Rasmussen.

Travl uge i vente
Han fortæller, at han mandag vil mødes med alle Folketingets partier - ét for ét – til en snak om resultatet og det videre forløb. Tirsdag mødes han med EU-landenes ambassadører i Danmark og fredag rejser han til Bruxelles for at mødes med formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og EU-kommissionens formand, Jean Claude Juncker.

"Havde vi stemt ja i dag, var beslutningen om at blive i Europol vores egen, med et nej er vi nu afhængige af andre," siger Lars Løkke Rasmussen.

Aftale kræver flere parter
Han peger på, at forudsætningen for, at Danmark kan få en parallelaftale, nu hviler på to ting.

"Vi skal have opbakning til det i Danmark, og derfor agter jeg at gennemføre samtaler med alle Folketingets partier, og jeg mener i særlig grad, at de partier, som har anbefalet et nej, har et ansvar her," siger han og fortsætter:

"Den anden forudsætning er, at dem, som vi skal indgå aftale med, har lyst til at indgå aftale med os. Og der står vi anderledes i morgen end vi ville have gjort med et ja, for vi kan ikke længere bare af egen drift melde os ind i Europol."

Ingen ny afstemning på bedding
Selvom Lars Løkke Rasmussen glæder sig over en flot stemmeprocent, ærgrer han sig over torsdagens resultat. Han tolker valgresultatet som en utryghed og en usikkerhed i forhold til, hvad en tilvalgsordning i øvrigt kunne bruges til. Og måske også en generel EU-skepsis.

Der har frem mod valgdagen været spekuleret i, om der i tilfælde af et nej ville blive udskrevet en ny folkeafstemning, denne gang om Europol. Dette ligger dog ikke ligefor, slår Lars Løkke Rasmussen fast.

”Danskerne har sagt nej til en tilvalgsordning. Så jeg synes ikke, det mest oplagte er at stemme om en tilvalgsordning igen.”

DF: Markant signal til ja-partier
Tidligere på aftenen holdt DF-formand Kristian Thulesen Dahl tale i Snapstinget på Christiansborg. Her understregede han, at vælgerne med det klare nej har sendt et markant signal til ja-flertallet på Christiansborg. 

"Danskerne er faktisk mere kloge, end man ofte tror her inde på Christiansborg," sagde han og fortsatte:

"Danskerne holdt fast i vores retsforbehold og har sendt et klart budskab til politikerne på Christiansborg. Vi vil gerne være med i et europæisk fællesskab, men det er ikke et fællesskab, som fortsat skal trække mere suverænitet ud af nationalstaterne, ud af Danmark."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024