Løkke: "Det bedste sted til hemmeligheder er på Folketingets talerstol"

TALER: Presselogen fyldte 100 år, og der blev både talt meget om de gyldne tider, der var engang, og båndet mellem politikere og journalister. 

Formand for Folketingets Presseloge Marchen Neel Gjertsen sammen med politisk korrespondent Christine Cordsen og Folketinget formand Pia Kjærsgaard til reception i anledning af presselogens 100-års fødselsdag. 
Formand for Folketingets Presseloge Marchen Neel Gjertsen sammen med politisk korrespondent Christine Cordsen og Folketinget formand Pia Kjærsgaard til reception i anledning af presselogens 100-års fødselsdag. Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Snapstinget var ikke stuvende fyldt i anledning af presselogens 100-års fødselsdag, der blev holdt på Christiansborg. Men nok til, at man fik varmen, og et par glas blev smadret.

Formanden for Folketingets Presseloge, Marchen Neel Gjertsen, greb mikrofonen som den første. Hun indledte sin tale med at fortælle om en episode fra tv-programmet Besserwisserne fredag, hvor hun ifølge sig selv kom lidt galt afsted med at ”mene noget”.

Herefter begyndte hun at fortælle om, hvordan presselogen havde været i de gode gamle dage, og hvad ældre kollegaer kunne berette om den gyldne tid.

Hun fortalte om ridderkors, frikort til DSB, logens egen spisesal samt avisstue, rørpostanlæg og middagsinvitationer til Nimb og D’Angleterre.

Fakta
Folketingets Presseloge er en forening for akkrediterede pressefolk, som har deres daglige gang på Christiansborg. Presselogen fungerer som bindeled mellem Folketingets Præsidium, administrationen og medlemmerne.

Folketingets Presseloge blev stiftet i 1918 og kan derfor i år fejre 100 års fødselsdag. Presselogen blev oprettet, efter at rigsdagsjournalisterne meldte sig ud af fællesforeningen for Rigsdagens tjenestemænd og journalister.

Kilde: ft.dk

”Og i dag bliver vi ikke engang inviteret til tirsdagspressemødet længere,” sagde hun og fik salen til at grine, hvorefter hun tilføjede:

”Men jeg tror egentlig, at vi klarer os godt uden mange af de privilegier. Vi er jo ikke en del af Folketinget, og jeg tror, at det er meget sundt, hvis vi skal være borgernes ører og øjne, at vi også opfører os derefter.”

Det kan godt være besværligt med jer, men uden jer går det heller ikke

Pia Kjærsgaard
Folketingets formand

Hun mindede derefter de fremmødte om, hvorfor presselogen var blevet sat i verden for 100 år siden, nemlig for at sikre rigsdagsreferenterne, som journalisterne dengang blev kaldt, bedst muligt adgang til det dengang nyåbnede Christiansborg.

Journalisten er fortabt
Hvor Marchen indledte sin tale med en anekdote fra sidste uge, begyndte Folketingets formand Pia Kjærsgaard sin med et citat fra 1800-tallet.

”Hvis jeg var fader og havde en datter, som blev forført, hende ville jeg ingenlunde opgive, men en søn, som blev journalist, ham ville jeg anse for tabt,” sagde hun og fortsatte: ”Det er faktisk den danske filosof Søren Kierkegaard og hans syn på journalister. Det kan man jo lige tænke lidt over.”

Herefter kom hun også forbi både journalister og politikeres troværdighed eller mangel på samme, presselogefesterne og indskrænkningen af de privilegerede adgange.

”Det kan godt være besværligt med jer, men uden jer går det heller ikke,” sagde hun og nåede dog også at få en lille opsang til christiansborgjournalisterne med inden talens slutning:

”Nogle gange går I over stregen i jeres iver efter den gode historie. Der er ikke nogen, der bryder sig om at få stukket et kamera lige op i ansigtet.”

Hemmeligheder på talerstolen
Også statsminister Lars Løkke Rasmussen kom i sin tale forbi tiden, der var engang, og foreslog en byttehandel i form af middage på D’Angleterre til gengæld for at få genindført de aktindsigtsregler, der fandtes dengang.

”Spøg til side, dybest set er I jo alle sammen venlige mennesker. Inderst inde,” fortsatte han.

Han kom også omkring den velkendte debat om, hvorvidt journalister bliver for tætte med politikere, når de sidder på Borgen, og understregede, at han oplevede pressen ”som værende kritiske nok”.

”Det handler om balance. Vi må ikke havne i den anden grøft som på den anden side af Atlanten, hvor journalister får frataget deres adgang til pressemøderne,” sagde han.

Han nåede også omkring endnu en pointe om den presseloge, der engang har været.

”Før i tiden brugte referenterne det meste af deres tid i folketingssalen, hvor de lyttede pligtskyldige til debatterne, så de kunne fange nyhederne i talerne,” sagde han og fremhævede, at det ikke længere er situationen i dag, men at folk er ”mere ude på gangene og halvvejs inde på kontorerne”.

”Og det giver en række oversete fordele,” sagde Løkke og fortalte, at man i lang tid har sagt, at Folketingets talerstol var det bedste sted til hemmeligheder.

”Så da jeg blev inviteret på besøg i Det Hvide Hus hos Obama for første gang, breakede jeg det på Folketingets talerstol. Men der skete ingenting,” sagde han og fortalte, at det først var, da han skrev nyheden på Twitter, at han fik journalisternes opmærksomhed. 

Til sidst sluttede statsministeren sin tale af med et fødselsdagsønske om, at den fundamentale tillid mellem journalister og politikere kommer til at vare 100 år endnu.

”For gør den det, så holder presselogen på Christiansborg også 100 år endnu.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00