Løkke efterlyser dansk engagement i Grønlands fremtid

Forholdet mellem Danmark og Grønland er som et samspilsramt ægteskab, mener tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der advarer mod at bruge fortidens synder som undskyldning for ikke at gøre noget ved nutidens problemer.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Danmark og danske politikere bør engagere sig mere i det dansk-grønlandske samarbejde. Det var et af budskaberne fra den tidligere danske statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han tirsdag i sidste uge deltog i en paneldebat om samarbejdet mellem Grønland og Danmark på erhvervskonferencen Future Greenland i Nuuk.

”Der har fra dansk side været en tendens til mangel på engagement. Jeg synes, at vi skal engagere os mere,” sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

”Der findes i visse danske politiske miljøer en attitude, der hedder, at hvis vi skal engagere os udover det, som vi lige akkurat behøver, så skal I lige sige til os, at I sværger evigt troskab til Dannebrog indtil solen brænder ud.

Det ligger også i spejlbilledet i grønlandsk politik. Sådan noget med, at man lige skal have taget stilling til samarbejdet med Danmark, man nedsætter en forfatningskommission og vil have forhåndsaftaler om langsommelig nedtrapning af bloktilskuddet.” 

Stå på egne ben

Lars Løkke Rasmussen sammenlignede forholdet mellem Danmark og Grønland med et lettere samspilsramt ægteskab.

”Det er ligesom et ægteskab, hvor den ene part konstant går og siger, at jeg har en plan om, at jeg vil skilles. Den anden part siger så, at det skal vi ikke tale om. Hvad er det for et ægteskab, hvis det eneste tema, der er mellem parterne, det er en løbende overvejelse om hvorvidt det var bedre, at man ikke var sammen?,” spurgte den tidligere statsminister.

Han havde fuld forståelse for den grønlandske selvstændighedstrang.

”Jeg har en kæmpe respekt for den kraft, der er iboende i et hvert folk og enhver nation om at stå på egne ben. Hvis det er den ambition man har, så skal man udvikle sig til at være økonomisk bæredygtig. Det har Danmark også en interesse i. For det er en fordel at have et Grønland, der kan klare sig uden bloktilskud. Det ville gøre skilsmissen noget enklere.

Derfor er tiden kommet til, at Danmark engagerer sig i at få skabt mest mulig udvikling i Grønland. Så kan det godt være, at det er med forskellige perspektiver. Men det vil være til det bedste for vores befolkninger," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Frådende geopolitisk hav 

I panelet på den store erhvervskonference sad også det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) og det radikale folketingsmedlem Martin Lidegaard (R).

Aaja Chemnitz Larsen understregede, at Danmark ikke skal være bange for grønlandsk fremgang.

”Man bør i Danmark ikke være bange for, at Grønland udvikler sin økonomi og sit erhverv. For det kan være med til at sikre, at vi går fra en lidt ulige relation til en mere ligeværdig relation. Når de internationale priser på fisk og rejer går op ned, så er Grønlands økonomi enorm sårbar. Så vi skal have diversificeret vores økonomi. Og det skal Danmark også hjælpe til med,” fastslog Aaja Chemnitz Larsen.

Grønland, Færøerne og Danmark har på hver sin måde alt at vinde ved at indgå i et styrket samarbejde, pointerede Martin Lidegaard.

”Vi er alle tre små lande i det frådende geopolitiske hav. Hvis vi skal have en stemme og mulighed for at fremme en bæredygtig udvikling i Arktis, så har vi absolut størst chance for at gøre det sammen. Det kræver, at vi kommer til at gøre tingene på en anden måde. Det er helt åbenlyst, at det er den politiske dagsorden i Grønland. Det bør det også være i Danmark,” sagde Martin Lidegaard.

Mørke kapitler 

I Aaja Chemnitz Larsens optik er der brug for, at Grønland og Danmark får talt ud om fortidens synder.

”Der er nogle mørke kapitler i historien, som vi er nødt til at turde at kigge i øjnene i fællesskab. Om det er en forsoning, en sandhedskommissionen eller andet, der er brug for, må vi tage en snak om,” sagde Aaja Chemnitz Larsen.

Martin Lidegaard bakkede op.

”Vi kommer i Danmark til at skulle tage det mere alvorligt, at der har været mørke kapitler i vores fælles forhistorie, og at Danmark bærer et ansvar,” sagde Martin Lidegaard. 

Henvise til fortiden

Lars Løkke Rasmussen løftede en advarende pegefinger.

”Man skal i nutiden passe på med at kloge sig på fortiden. Det er som at sætte sig ind i en tidsmaskine. Hvis man rykkede tilbage til slaveriet i Dansk Vestindien. Hvordan ville man selv disponere? Hvis man er meget optaget af at sige undskyld i nutiden, så må man også reflektere over, hvad det er for undskyldninger, der skal gives i fremtiden,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han advarede mod, at man bruger fortiden som undskyldning for at gøre noget ved nutidens problemer.

”Man skal passe på med at falde i den fælde, hvor man afmonterer dagens problemer, ved at henvise til fortiden. Ved at sige, at det er nogle andres skyld. Men at man tager nutidens problemer på sig,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00