Løkke gik forgæves i Bruxelles: Mål om klimaneutralt EU i 2050 blev blokeret

TOPMØDE: Der kom ikke en fælles ambition om et klimaneutralt EU i denne omgang. ”Skuffende,” lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der håber på bedre held til juni.

Resultatet var ventet på forhånd. Men det er stadig en stor skuffelse.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da det stod klart, at det ikke lykkedes EU’s 28 stats- og regeringschefer at blive enige om at lave en målsætning, der skal gøre Unionen klimaneutral i 2050.

Punktet var på dagsordenen, da Det Europæiske Råd holdt EU-topmøde fredag.

”Det er skuffende, at vi ikke kan opnå enighed om en klar deadline i 2050. Det havde jeg gerne set, og det argumenterede jeg også for over for mine kollegaer,” sagde Lars Løkke Rasmussen efter mødet.  

En progressiv alliance 
Lignende markeringer kom efterfølgende fra den franske præsident Emmanuel Macron og den svenske statsminister Stefan Löfven.

"Vores konklusioner på kampen mod klimaforandringerne er utilstrækkelige. Der blev fundet et kompromis. Men det er et af de slags europæiske kompromiser, der repræsenter den mindst dårlige løsning," siger Macron. 

”Vi så gerne, at vi lagde os fast på 2050, men det skete desværre ikke,” lød det fra Stefan Löfven.

Danmark havde sammen med en række af de andre såkaldt 'progressive' lande, herunder Frankrig, Holland, Luxembourg, Spanien, Portugal, Finland og Sverige, foreslået at indgå en fælles ambition om, at EU i 2050 ikke må udlede mere CO2, end det optager.

En sådan ambition vil sikre, at EU lever op til Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning på under 1,5 grader.

Tyskland sagde nej 
Men det var der altså ikke stemning for i den resterende del af EU-chefernes klub.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne har modstanden mod 2050-ambitionen især centreret sig omkring østeuropæiske lande som Polen, Ungarn, Bulgarien og Slovakiet.

Den tyske kansler Angela Merkel støttede heller ikke idéen. 

”Der sidder nogle tunge industrilande og bilproducerende lande, som ikke lige uden videre køber ind på det her. De er bekymrede for deres konkurrenceevne,” lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Turen går til New York 
EU-lederne har nu aftalt at genoptage diskussionen ved det næste EU-topmøde i juni.

Forhåbningen er at finde fælles fodslag inden FN’s klimatopmøde i New York i september.

”Det her er ikke en ’walk in the park.’ Sammen med vores allierede kommer vi til at fortsætte kampen for et endnu højere ambitionsniveau,” siger Lars Løkke Rasmussen.  

Punktet om et klimaneutralt Europa var på dagsordenen, efter EU-Kommissionen i november kom med et udspil, der viser, hvordan EU-landene kan blive klimaneutrale i 2050 og dermed leve op til Paris-aftalen.  

Det var første gang, at EU-lederne diskuterede konklusionerne i rapporten.

Anerkender ikke dommedagsretorik 
EU-ledernes tilbageholdenhed med at lave en 2050-aftale bliver mødt med stor ærgrelse i de grønne organisationer. 

EU-politisk rådgiver i Greenpeace Sebastian Mang siger i en pressemeddelelse, ”at de europæiske regeringer sparker dåsen ned ad vejen, når det drejer sig om klimaforandringer.”

”Videnskaben har gjort det meget klart, at vi er på vej ud over afgrunden. Mere end 100.000 unge er gået på gaden for at vise deres tro på menneskeheden. Lederne i Tyskland og Polen har ingen undskyldninger. De er nødt til at handle nu.”

Samme toner kommer fra Wendel Trio, der er direktør for Climate Action Network i Europa. 

”Resultatet viser, at EU-lederne er ude af kontakt med videnskaben og deres egne borgere," siger han.   

Lars Løkke Rasmussen slog efter mødet fast, at han ikke anerkender dommedagsretorikken.

”Vi skal ikke gå og være bange, bange, bange. Det her kan godt lade sig gøre, hvis vi handler i tide, og hvis vi handler begavet.”  

Det næste EU-topmøde starter 20. juni.

Forrige artikel Krav til sprøjtemidler splitter Venstres folketingskandidater Krav til sprøjtemidler splitter Venstres folketingskandidater Næste artikel Regeringen sparker fremtiden for specialiserede institutioner til hjørne Regeringen sparker fremtiden for specialiserede institutioner til hjørne