Løkke håber på aftale om hadprædikanter inden sommer

RADIKALISERING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen håber på en løsning inden sommerferien, der skal løse udfordringerne med radikaliserede imamer. Onsdag morgen fremlagde han regeringens forslag for Folketingets øvrige partier.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der kommer løsninger på udfordringerne med radikaliserede imamer inden sommerferien, og hvis det er muligt at nå, skal der endda lovgives på området.

Det er i hvert fald statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ønske, efter han onsdag morgen mødtes med Folketingets partiledere i Statsministeriet.

Efter mødet er alle blevet enige om at fortsætte drøftelserne i næste uge hos kirkeminister Bertel Haarder (V).

”Vi har aftalt, at møderne fortsætter i næste uge hos kirkeministeren med det sigte, at vi relativt hurtigt, og i hvert fald inden sommerferien, kan konkludere de her drøftelser. Kan vi på visse områder lovgive inden sommerferien, så vil det være godt,” siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 News.

I sin spørgetime før påskeferien inviterede statsministeren partilederne til et møde om radikaliserede imamer. Mødet skal igangsætte arbejdet med at finde løsninger på de problemer, som nogle imamer skaber i Danmark. Debatten kommer i kølvandet på TV 2's dokumentarserie, der har afdækket forholdene i række moskéer i Danmark.

Til mødet præsenterede Løkke regeringens eget oplæg, der består af tre punkter. Regeringen vil lave en liste over hadprædikanter, hvilket skal gøre det nemmere at nægte prædikanterne adgang til Danmark.

Det andet punkt handler om de imamer, der er danske statsborgere.

"Der er vi også nødt til at gøre noget virkningsfuldt. Derfor vil vi gerne se på, om vi med respekt for grundlovens bestemmelser, herunder paragraf 67 om religionsfrihed, kan kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning,” siger Lars Løkke og tilføjer:

”For på den måde at kunne komme efter de mennesker, som under dække af religion og teologi i virkeligheden undergraver vores samfund.”

For det tredje vil regeringen gerne se på muligheden for at tage midler fra radikaliserede imamer. Det kan blandt andet ske ved at tage vielseskompentencen fra dem.

”Vi er nødt til at gå vores folkeoplysningslov med videre igennem for at sikre os imod, at man for danske skattekroner i virkeligheden udbreder budskaber, der har til sigte at undergrave vores demokrati,” siger Lars Løkke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00