Løkke indkalder partiledere til Europol-drøftelser

ÅBNINGSTALE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil drøfte regeringens arbejde med at få en særaftale om Europol med alle Folketingets partiledere.

Placeholder image
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Alle Folketingets partier skal snart høre nyt om regeringens forsøg på at få en særaftale om Europol.

Det sker torsdag i næste uge, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviteret alle partilederne til drøftelser i Statsministeriet.

Læs hele Lars Løkkes åbningstale her

Det fortalte statsministeren, da han torsdag holdt en tale om grundlaget for den nye trekløverregering.

”Jeg har inviteret alle partilederne til et møde i Statsministeriet 8. december. Det vil sige i dag om en uge,” sagde Lars Løkke.

Han understregede i talen, hvorfor det er vigtigt for Danmark at få en særaftale om Europol. Du kan se hele talen her.

”Vi skal arbejde tæt sammen om at bekæmpe kriminalitet, terrorisme på tværs af grænserne. Det kræver et stærkt europæisk politisamarbejde. Derfor arbejder regeringen på at få en særaftale, hvor dansk politi kan fastholde en tæt tilknytning til Europol, når Danmark må forlade samarbejdet til maj næste år,” sagde Løkke.

Det danske retsforbehold betyder, at Danmark er nødsaget til at forlade Europol-samarbejdet, når det fra maj 2017 bliver et overstatsligt samarbejde.

For et år siden stemte danskerne nej til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, hvilket ville have givet Folketinget mulighed for at tilvælge at deltage i overstatsligt samarbejde i EU på retsområdet. Efter nej'et har regeringen arbejdet for at få en parallelaftale og sidenhen en særaftale for at sikre en fortsat tilknytning til Europol.

Læs også: Kristian Jensen håber på Europol-aftale inden for nogle uger

For to uger siden var Kristian Jensen (V) i Bruxelles, hvor han havde lejlighed til at diskutere en særaftale med EU, og da syntes forhandlingerne at være rykket ind i en afgørende fase.

“Jeg håber, at det falder i hak inden for nogle uger. Sådan at vi har en klar ramme for, hvad vi får tilbudt,” sagde han dengang og tilføjede, at der derefter venter politiske forhandlinger med EU-landene og formentlig også Europa-Parlamentet, der skal godkende aftalen.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser