Løkke: Ingen problemer med kronprinsens IOC-medlemskab

KONGEHUS: Kronprins Frederiks medlemsskab af IOC har ikke haft betydning for, om regeringen har kunnet føre sin idrætspolitik – heller ikke i international sammenhæng. Det sagde Lars Løkke Rasmussen (V) i en debat i Folketinget om Kronprinsens IOC-rolle.

Henrik Axel Lynge Buchter

Regeringen kan sagtens føre den idrætspolitik, de ønsker, selv om Kronprins Frederik er medlem af IOC.

Det slog Lars Løkke Rasmussen (V) fast under en forhandling fredag i Folketinget, som Enhedslistens Søren Søndergaard havde indkaldt til.

Her bad Søndergaard regeringen om at oplyse, om kronprinsens stemmeafgivning i IOC om udelukkelsen af Rusland fra OL i Rio var i overensstemmelse med regeringens politik, eller om han i virkeligheden stemte lodret imod.

Lars Løkke Rasmussen understregede, at beslutningen om, hvorvidt Rusland skulle udelukkes fra OL i Rio i 2016, blev taget af IOC's forretningsudvalg, som Kronprinsen ikke er medlem af. Derfor mente statsministeren ikke, at kronprinsen kunne stå til regnskab.

Søren Søndergaard mente dog, at problemet blandt andet var, at den beslutning efterfølgende skulle godkendes af det samlede IOC-repræsentantskab, hvor kronprinsen nikkede godkendende til, at Rusland ikke skulle udelukkes af OL. Under debatten svarede Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ikke på, hvorvidt regeringen inden mødet ønskede at udelukke Rusland fra OL.

Ellemann-Jensen sagde dog, at i bagklogskabens klare skær stod det klart, at Rusland burde have været udelukket, fordi det efterfølgende er blevet bevist, at brugen af doping var mere udbredt end først antaget.

"Det er regeringens opfattelse, at kronprinsen har forvaltet sit medlemsskab af IOC på en hensigtsmæssig og tilfredsstillende måde, og jeg er glad for, at det også lader til at være den almindelige opfattelse blandt langt størstedelen af Folketingets partier," lød det afsluttende fra Lars Løkke Rasmussen (V).

Se uddrag ovenfor.

Dokumentation

Forepørgslen fra Enhedslistens Søren Søndergaard:

"I forlængelse af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens løfte fra den 1. april 2008 om at etablere en tæt kontakt med kongehuset for at sikre, at kronprinsen som medlem af IOC aldrig ville udtale sig i strid med regeringens politik, bedes regeringen oplyse, om kronprinsens stemmeafgivning i IOC om udelukkelse af Rusland fra de olympiske lege i Rio i virkeligheden var i overensstemmelse med regeringens politik, herunder om regeringen forud for afstemningen havde orienteret kronprinsen om regeringens holdning, og om regeringen finder det hensigtsmæssigt, at kronprinsen offentligt arbejder for det stik modsatte af regeringens officielle politik?"


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00