Løkke leverede ikke svar på asylpresset

LANDSMØDETALE: Venstre-formanden leverede i sin tale til landsmødet ingen tegn på, at regeringen kan ændre på asylpresset, selvom han i valgkampen lovede en asylopstramning. Og så varslede han en ny vækstpakke og gav et lille svirp til DF.

Foto: Henning Bagger / Scanpix
Morten ØyenErik Holstein

Et minuts stilhed i respekt for terrorofrene i Frankrig indledte Venstres landsmøde i Herning lørdag formiddag, inden statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen holdt sin tale til de godt 1.600 delegerede på landsmødet. Det var ikke mindst disse måneders dominerende dagsorden, asylkrisen, der fyldte i talen.

Fakta
Venstres landsmøde 2015

Halvanden måned efter Folketingets åbning mødes ca. 1.500 Venstre-folk i MCH Herning Kongrescenter til Venstres landsmøde 
21.-22. november.
Landsmødet indeholder en række traditionelle elementer – bl.a. tale af Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, politisk debat, partisekretærens beretning samt valg til Hovedbestyrelsen og Forretningsudvalget.

”Herhjemme har vi været nødt til at opjustere vores prognose for 2016 til 25.000 asylansøgere. Det er et meget højt tal. Det er faktisk også for mange. I længden er det ikke holdbart,” konstaterede Lars Løkke Rasmussen i et af talens centrale afsnit.

Kontrast til straksopbremsning
Men trods den ”uholdbare situation” stillede Løkke ikke sine partifæller en mindskelse af asylstrømmen i udsigt foreløbigt.

Prognosen for 2016 står i skærende kontrast til den ”straksopbremsning”, Lars Løkke Rasmussen lovede i valgkampen, hvor han udtrykte håb om at få antallet af asylansøgere ned på omkring 5.000 om året.

Venstres udlændingepolitik har aldrig været – og må ikke være – en lang serie af udlændingepolitiske stramninger.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Formand for Venstre

At statsministeren forventer det femdobbelte antal asylansøgere i 2016 er så meget desto mere bemærkelsesværdigt, fordi regeringen i denne weekend forhandler om yderligere asylstramninger.

Ikke kun udlændingestramninger
Lars Løkke Rasmussen langede i samme åndedrag ud efter dem, der ”naivt skaber det indtryk, at danske virksomheders efterspørgsel efter højt kvalificeret arbejdskraft kan dækkes af flygtninge og migranter. Det er desværre ikke særlig realistisk ... når ni ud af ti syrere har kort eller slet ingen skolebaggrund,” lød det fra statsministeren.

Løkke rakte dog samtidig en hånd ud til den del af Venstres bagland, der ikke er alt for begejstret for strammer-linjen:

”Venstres udlændingepolitik har aldrig været – og må ikke være – en lang serie af udlændingepolitiske stramninger,” sagde Løkke og fortsatte:

”For vi har også brug for udlændinge, der kommer hertil. De rigtige udlændinge. Derfor vil regeringen i det nye år fremlægge et nyt udspil til øget international rekruttering.”

Ny vækstplan på trapperne
Løkke brugte også talen til at varsle, at regeringen efter weekenden vil præsentere en vækstplan med mere end 100 initiativer. Den nye vækstplan skal ifølge statsministeren øge velstanden med mere end 2,5 milliarder kroner i de kommende år.

Planen vil indeholde både nye og tidligere præsenterede forslag, der særligt har fokus på Danmark uden for København. Løkke nævnte i talen, at der kommer forslag til bedre rammevilkår for landbrugs- og fødevareerhverv, en liberalisering af planloven og forbedrede muligheder for at bo og leve i hele Danmark.

Svirp til Dansk Folkeparti
Uden at nævne Dansk Folkeparti direkte gav Løkke også et par små stikpiller til Folketingets største borgerlige parti.

Det skete flere gange i talen. Første gang da han fremhævede, at det er Venstre, der sætter retningen for Danmark, fordi man har påtaget sig regeringsansvaret.

"Som ét af efterhånden ret få partier i dansk politik ser vi vores naturlige rolle dér, hvor man sætter sig i spidsen og tager ansvaret på sig. Det fulde ansvar. Regeringsansvaret," lød det fra Løkke, som igen senere i talen skød på Kristian Thulesen Dahls position: denne gang som en del af Nej-siden, når der skal stemmes om retsforbeholdet 3. december.

Og endelig tog Løkke også noget af luften ud af et af Dansk Folkepartis resultater ved de netop afsluttede forhandlinger om finansloven: de ekstra mange penge, som skal tilføres sundhedsområdet.

”Vi løfter næste år sundhedsområde med 2,4 milliarder kroner. Det er præcis, hvad vi lovede før valget. Og det er præcis, hvad Claus forhandlede hjem torsdag,” sagde Lars Løkke Rasmussen med klapsalver til følge.

Venstres landsmøde afholdes i Herning Kongrescenter lørdag og søndag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00