Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Løkke lurepasser om europæisk partimedlemskab

Moderaterne flirter med de liberale i Europa, men vil endnu ikke bide til bolle, selv om dørene står åbne for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke bekendt europæisk kulør.
Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke bekendt europæisk kulør. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Tidligere på måneden var udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til nytårsreception i Bruxelles hos partigruppen Renew, der samler Europa-Parlamentets liberale partier. Her sidder Venstre og Radikale sammen med blandt andre den franske præsidents EU-politikere (som dog ikke vil kaldes liberale, fordi det er tæt på at være et fyord i fransk politisk kontekst – men det er en anden historie).

Besøget var kort – meget kort. Ministeren havde et fly, han skulle nå.

Efterfølgende var læsningen i Renew-toppen dog klart, at det var en tilnærmelse fra Løkkes side, og at Moderaterne med sikkerhed ville placere sine partisoldater hos dem, hvis de får fisket stemmer nok til næste forårs europaparlamentsvalg til at sende nogen til Strasbourg og Bruxelles.

”Vi anser dem som en del af Renew-galaksen, selv om de kun er uofficielle medlemmer,” som en talsmand for Renew-formand Stéphane Séjourné formulerer det.

Vi anser dem som en del af Renew-galaksen.

Der gør de dog lidt regning uden vært.

For det første har Moderaterne endnu ikke officielt erklæret, om de overhovedet stiller med kandidater til næste års parlamentsvalg. Den klare forventning er, at de gør det, men både detaljerne og bekræftelsen udestår.