Løkke mister to ministre: Lunde og Pind stopper

MINISTERAFSKED: Både uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) trækker sig øjeblikkeligt fra deres poster. Lundes exit er det mest overraskende, siger Altingets politiske kommentator.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står overfor sin første ministerrokade, siden han i november 2016 præsenterede sin nye trekløverregering. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står overfor sin første ministerrokade, siden han i november 2016 præsenterede sin nye trekløverregering. Foto: Bax Lindhardt/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal finde to nye ministre.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har tirsdag aften meddelt, at de begge trækker sig som ministre.

For Søren Pind bliver det allerede onsdag et farvel til dansk politik, da han samtidig stopper som folketingsmedlem. Esben Lunde fortsætter i Folketinget indtil næste valg, men derefter forlader han også politik, da han har besluttet sig for ikke at genopstille.

"De udtræder nu begge af regeringen, og i lyset heraf går jeg til dronningen i morgen for at foretage justeringer i regeringens sammensætning," siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

Det forventes, at Lars Løkke onsdag vil præsentere to afløsere, men det vides endnu ikke, om "justeringer" betyder, at han vil benytte lejligheden til at foretage en større ministerrokade.

Værnepligten er aftjent
Næsten 24 år i dansk politik blev det til. Men nu er værnepligten aftjent. Det er begrundelsen fra Søren Pind for sin udtræden af regeringen i et interview med Berlingske, hvor han også tilføjer, at beslutningen har været længe undervejs.

"Jeg føler mig tømt. Jeg har kæmpet med hver en fiber i min krop for dét, jeg troede på i alle år. Jeg har brugt enorme kræfter på det, og jeg mangler den sidste sultne energi," siger Søren Pind til Berlingske.

Han bekræfter også de verserende rygter om, at han var med i spillet om at blive den nye direktør for Det Kongelige Teater, hvor han dog blev slået på målstregen af Kasper Holten.

Dermed er der ikke nogen konkrete planer for Søren Pinds nye hverdag udenfor Slotsholmen.

"Hvad tiden bringer, ved jeg ikke. Jeg har brug for at tænke over, hvad der skal ske. Jeg glæder mig til for første gang i mange år at stoppe op og fundere. Bruge tid på mine to dejlige børn. Skrive – jeg har et par bøger hængende," skriver Søren Pind selv på Facebook.

Det er ikke blot en partikollega, der nu overtager Søren Pinds sæde i Folketinget. Det er nemlig Martin Geertsen, der er tidligere folketingsmedlem og var Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget i 2017, og derudover også en af Søren Pinds gode venner. De har tidligere ført en fælles folketingsvalgkamp i Københavns Storkreds og været kollegaer i Københavns Borgerrepræsentation.

Omstridt minister
Kort tid efter det blev officielt, at Søren Pind stopper som minister, offentliggjorde Esben Lunde på Facebook, at han vil stille sin ministerpost til rådighed i forbindelse med en ministerrokade.

Selv begrunder Lunde det med, at han har besluttet sig for, at han ikke vil genopstille ved næste folketingsvalg.

"Jeg har derfor meddelt statsministeren, at jeg stiller min ministerpost til rådighed, så statsministeren kan sætte det hold, som skal føre Venstre – og regeringen – til sejr ved næste folketingsvalg," siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Esben Lunde har siddet i Folketinget siden 2011, og da magten skiftede i 2015 blev han uddannelses- og forskningsminister i Lars Løkke Rasmussens nye Venstre-regering.

I februar 2016 overtog han embedet som miljø- og fødevareminister fra Eva Kjer Hansen (V), der trak sig, da regnemetoden i den omdiskuterede landbrugspakke endte ud i et mistillidsvotum.

Som miljø- og fødevareminister har Esben Lunde også oplevet modvind i Folketinget, hvor han har fået en markant næse i forbindelse med den såkaldte kvotekongesag. Sagen handlede om, at Folketingets partier ikke mente, at Esben Lunde havde orienteret dem godt nok om mulighederne for at begrænse kvotekongernes koncentration af fiskekvoter.

Den store overraskelse
Nyheden om Søren Pinds afsked kommer ikke bag på Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Det overraskende er, at Esben Lunde følger trop.

"Det er ikke uventet, at Søren Pind stopper. Det har et stykke tid været kendt, at han var på vej væk fra politik, og det var en offentlig hemmelighed, at han søgte chefstillingen på Det Kongelige Teater. Men Esben Lundes farvel til politik er virkelig en overraskelse," siger Erik Holstein.

Men alt i alt er det en fordel for Løkke, at Esben Lunde trækker sig, vurderer Erik Holstein.

"Esben Lunde Larsen er tæt på Løkke, og han har været vigtig i Vestjylland, hvor Løkke selv står svagt. Men alt i alt er det en fordel for Løkke, at Lunde stopper nu. De elendige vælgermålinger er en ting, noget andet er, at Esben Lunde heller ikke passer særlig godt med den lysegrønne profil, Venstre nu forsøger at tegne," siger han.

Esben Lunde er populær i landbruget og sit vestjyske bagland. Men han har i det meste af sin ministertid været kronisk upopulær blandt vælgerne. I Altingets seneste ministermåling foretaget af Norstat ligger han som nummer 21 ud af 22 ministre som den uden sammenligning mest upopulære Venstre-minister.

Det er dog endnu for tidligt at sige, om der ligger mere bag Esben Lundes pludselige afgang end hans egen forklaring, tilføjer Erik Holstein.

Farvel til markant V-profil
Det er en af Folketingets store personligheder, dansk politik tager afsked med, når Søren Pind onsdag forlader sit ministerkontor.

"Søren Pind er nærmest en institution i dansk politik. Han er en meget ambitiøs mand, der engang drømte om at blive formand for Venstre. Men den drøm er blevet mere og mere urealistisk, og hans karriere tog et skridt i den forkerte retning, da han blev flyttet fra Justitsministeriet til sin nuværende post som uddannelsesminister," siger Erik Holstein.

Søren Pind er af flere blevet kaldt for en liberal værdikæmper, og ifølge Erik Holstein tilhører han også den klassisk liberale del af Venstre, der var inspireret af Uffe Ellemann-Jensen. Det betød også, at Pind kom i unåde under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen, fordi han fremturede med sine liberale teser på et tidspunkt, hvor Venstre havde succes med en økonomisk midtsøgende kurs, forklarer Erik Holstein.

"Men Pind fik comeback, da Løkke overtog styringen, og han er stadig ret tæt på statsministeren," tilføjer han.

Erik Holstein mener, at det er helt reelt, når Søren Pind nu siger, at det er på tide at prøve noget andet end dansk politik, da han netop har stor personlig interesse for andre områder som kultur og historie.

Dokumentation

Blå bog: Søren Pind
Født 20. november 1969 i Herning.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Københavns Storkreds fra 13. november 2007
Folketingsmedlem for Venstre i Østre Storkreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007
Midlertidigt folketingsmedlem for Venstre i Bornholms Amtskreds fra 26. maj 1997 til 1. juni 1997
Midlertidigt folketingsmedlem for Venstre i Bornholms Amtskreds fra 13. december 1994 til 19. december 1994

Parlamentarisk karriere
Uddannelses- og forskningsminister fra 28. november 2016
Justitsminister fra 28. juni 2015 til 28. november 2016
Minister for flygtninge, indvandrere og integration og minister for udviklingsbistand fra 8. marts 2011 til 3. oktober 2011
Minister for udviklingsbistand fra 23. februar 2010 til 8. marts 2011

Uddannelse og erhverv
Cand.jur., Københavns Universitet, 1997
Student, Bornholms Amtsgymnasium, 1988

Manuduktør i statsret, Københavns Universitet, fra 1999 til 2005
Projektleder, Waterfront Communications, fra 1997 til 1998

Tillidshverv (udvalgte)
Medlem af Venstres Ungdoms landsstyrelse 1986-1988 og 1989-1991, medlem af forretningsudvalget 1989-1991
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation 1994-2008, borgmester for bygge- og teknikforvaltningen 1998-2006.

Blå bog: Esben Lunde Larsen
Født 14. november 1978 i Skjern

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds fra 15. september 2011

Parlamentarisk karriere
Uddannelses- og forskningsminister fra 28. juni 2015 til 29. februar 2016
Miljø- og fødevareminister fra 29. februar 2016 til 2. maj 2018

Uddannelse og erhverv
Erhvervs-ph.d., Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum, 2013
Cand.theol., Københavns Universitet, 2008

Politisk medarbejder, Venstres folketingsgruppe, Christiansborg, fra 2001 til 2007
Efterskolelærer, Sædding Efterskole, fra 1998 til 1999

Tillidshverv (udvalgte)
Medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune 2006-2013, viceborgmester 2009-2013.

Kilde: ft.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00