Løkke: Nye globale mål er vigtig milepæl

TOPMØDE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbner FN-topmødet om de nye globale mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling, som verdens ledere skal vedtage i weekenden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal være med til at lede FN-topmødet om de nye globale 2030-mål.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal være med til at lede FN-topmødet om de nye globale 2030-mål.Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Fredag mødes verdens ledere til FN-topmøde, som varer hele weekenden. Her skal de nye globale mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling frem mod år 2030 vedtages.  

FN's 70. generalforsamling har som bekendt dansk formandskab med Mogens Lykketoft (S) som formand, og derfor vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) være med til at lede topmødet og vedtage de nye bæredygtighedsmål. Derudover vil Lars Løkke Rasmussen også tale ved åbningen af FN-topmødet.

Og de nye 2030-mål er vigtige, siger Lars Løkke Rasmussen. 

”Det er en vigtig milepæl, at vi på topmødet vedtager nye globale mål, som sætter mennesker, velstand og klodens fremtid i centrum. Verdens lande anerkender med de nye mål, at man bliver nødt til at håndtere flere problemstillinger på en og samme tid. Det gælder for eksempel fattigdom, klimaforandringer og konflikter," siger statsministeren i en pressemeddelelse. 

Mål gælder alle
I august blev FN’s 193 medlemslande enige om slutdokumentet for den såkaldte 2030-dagsorden om nye bæredygtighedsmål, efter der havde været uformelle forhandlinger i mere end to år.  

Målene bliver for alle lande. Både fattige lande som Somalia og Benin og rige lande som Norge og Luxembourg. Men målene er ikke bindende. Selvom topmødet foregår på statslederniveau, har generalforsamlingen ikke mulighed for at vedtage bindende beslutninger over for medlemslandene. Det er kun Sikkerhedsrådet, der kan det.

Ifølge statsministeren er der dog alligevel grund til fælles løsninger. Udfordringerne, kloden står over for, er nemlig tæt forbundne og har konsekvenser for alle i verden, hvis ikke de løses. 

"Vi skal også i højere grad engagere den private sektor i det globale udviklingsarbejde. Der er behov for fælles løsninger og en samlet indsats fra alle aktører for at nå målsætningerne i 2030," siger Lars Løkke Rasmussen. 

Løkkes travle weekend
Foruden FN-topmødet vil statsministeren også deltage i en række større arrangementer om blandt andet privatsektorens rolle i udviklingssamarbejdet, kvinder og ligestilling, klima og syd-syd-samarbejde samt tale ved åbningen af FN’s Generaldebat og gennemføre samtaler med udvalgte stats- og regeringschefer.

FN’s 70-års jubilæum giver anledning til at drøfte FN’s fremtidige rolle særligt på freds- og sikkerhedsområdet, hvor styrkelse af FN’s fredsbevarende operationer og fredsopbygningsindsats vil stå centralt. 

Vigtigt år for FN
"2015 er et vigtigt år for FN, som fylder 70 år. Jubilæet for FN-pagtens underskrivelse er en god anledning til at huske på, hvor langt verdenssamfundet kan nå, når vi sætter ambitiøse mål og finder fælles løsninger på de globale udfordringer," siger han og fortsætter:

"Der er stadig mange uløste udfordringer i verden. For eksempel forventer jeg, at emner som flygtninge- og migrationskrisen, krigen i Syrien, ISIL’s hærgen og Ukraine-konflikten vil fylde meget på topmødet.”

Hvis målene skal realiseres, vil det koste mellem 3.300 og 4.500 milliarder dollar om året, hvilket omtrent svarer til USA’s statsbudget for 2016. Til sammenligning gav alle OECD-lande omkring 135 milliarder kroner i udviklingsbistand, svarende til 0,3 procent i gennemsnit.

I alt forventes, at 158 statsledere deltager i topmødet.

Dokumentation

De 17 nye bæredygtighedsmål er:
 
1. Komplet udryddelse af fattigdom inden 2030.
2. Udrydde sult, opnå fødevaresikkerhed, sikre bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug.
3. Sikre et bedre helbred og et sundere liv for alle.
4. Sikre inkluderende og ligeværdig kvalitetsuddannelse for alle.
5. Opnå ligestilling og styrke kvinder og pigers position i samfundet.
6. Sikre bæredygtig adgang til vand for alle, sikre bæredygtig forvaltning af vandressourcer og adgang til sanitet for alle mennesker.
7. Sikre adgang til bæredygtige og pålidelige energikilder, som alle har råd til.
8. Fremme bæredygtig økonomisk vækst, sikre fuld og produktiv beskæftigelse og et anstændigt arbejde til alle.
9. Bygge holdbar infrastruktur, fremme inkluderende og bæredygtig industrialisering og at fremme innovation.
10. Reducere den indenrigs- og udenrigspolitiske ulighed.
11. Bygge inkluderende, robuste og bæredygtige byer og bosættelser.
12. Sikre at forbrug og produktionssystemer er bæredygtige.
13. Skride til umiddelbar handling for at bekæmpe klimaændringer og konsekvenserne af disse.
14. Fremme bæredygtigt brug af havene og af havressourcer for at bevare verdenshavene.
15. Beskytte og fremme økosystemer og naturressourcer på en bæredygtig måde. Bevare og sikre økosystemer, bekæmpe ørkenspredning og forhindre yderligere tab af biodiversitet.
16. Fremme fredelige, inkluderende og retfærdige samfund for at skabe bæredygtig udvikling. Sikre skabelsen af effektive, gennemsigtige og inkluderende institutioner på alle niveauer.
17. Styrke globalt samarbejde for bæredygtig udvikling og mulighederne for implementering af dette.

Herunder er der 169 delmål.

De nuværende otte udviklingsmål, (FN’s Årtusindeerklæring), der blev vedtaget af FN i 2000, udløber ved udgangen af 2015. Ikke alle otte udviklingsmål er blevet opfyldt, men udviklingen er gået i den rigtige retning. I 2010 blev det på et FN-topmøde besluttet, at FN skulle udarbejde en række nye globale mål, når de nuværende måls tidsperiode udløb.

De otte (gamle) udviklingsmål er:

1. Halvere fattigdom og sult i verden 
2. Opnå grundskole til alle
3. Fremme ligestilling mellem mænd og kvinder og styrke kvinders rettigheder
4. Reducere børnedødeligheden med to tredjedele
5. Reducere dødeligheden blandt gravide og fødende kvinder
6. Bekæmpe udbredelsen af HIV/AIDS, malaria og andre sygdomme
7. Sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling
8. Opbygge et globalt partnerskab for udvikling


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00