Løkke: Nyt kontanthjælpsloft på fredag

PLAN: De penge, der bliver sparet på den næste finanslov, skal gå til skattelettelser og bedre vilkår for erhvervslivet. Det lover Lars Løkke Rasmussen på DI's topmøde, hvor han får gode råd og ros af Karsten Dybvad.

Lars Løkke Rasmussen (V) og DI-direktør Karsten Dybvad side om side til det stort anlagte topmøde.
Lars Løkke Rasmussen (V) og DI-direktør Karsten Dybvad side om side til det stort anlagte topmøde.Foto: Simon Skipper/Scanpix
Kasper Kaasgaard

I kølvandet på præsentationen af regeringens finanslovforslag annoncerer statsministeren tirsdag en række initiativer, som er enten direkte eller afledte effekter af forslaget.

Det sker på Dansk Industris topmøde i Forum på Frederiksberg.

Et af dem er det maksimumbeløb af offentlige ydelser, som Lars Løkke Rasmussen ikke ville sætte endeligt tal på i valgkampen.

”Beskæftigelsesministeren vil på fredag fremlægge regeringens konkrete forslag til et kontanthjælpsloft,” siger statsministeren i sin tale.

Næste skridt bliver kontanthjælpsloftet. Grænser for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan modtage i offentlige ydelser.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

”Det er ikke med det afsæt at holde mennesker fast på en lav forsørgelse. Tværtimod. Det er med afsæt i at give dem et skub til at komme videre og i øvrigt frigøre ressourcer, der til foråret kan bruges til at lave en skattereform,” lyder det.

Den reform skal blandt andet adressere det, Løkke kalder 'udfordringen med marginalskatten'.

Ros fra værten
Her rammer Løkke plet hos sin vært fra Dansk Industri, direktør Karsten Dybvad. Han ønsker i sin tale topskatten afskaffet.

”Det vil sende et stærkt signal til alle de dygtige medarbejdere, vi har i Danmark, men også i udlandet. At vi helst ser, at de udfolder deres talent her i landet frem for i et andet land, hvor skatten er lavere,” siger Dybvad, der også har ros til det bebudede kontanthjælpsloft.

”Der skal være en mærkbar økonomisk forskel på at være i job og være på offentlig forsørgelse. Selvfølgelig skal vi hjælpe de mennesker, der ikke kan arbejde. Men passiv forsørgelse må og skal være den allersidste udvej,” siger Karsten Dybvad.

Omvendt lyder budskabet om topskatten fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, i hendes tale.

”Når jeg har sagt, det er en dårlig idé at sænke topskatten, så mener jeg det. Og heller ikke i dag, kommer I til at overbevise mig om det modsatte,” siger hun.

Konkrete reformer
Lars Løkke kommer med en klar melding:

”Forudsætningen for velfærd, det er velstand. Og velstanden skabes hos private virksomheder,”

Et populært budskab hos Dansk Industri, og det er ud fra den tilgang, at Lars Løkke Rasmussens lægger op til en række tiltag til gavn for erhvervslivet i den kommende tid, hvor pengene fra den stramme finanslov skal udmøntes:

Reklame- og Nox-afgifterne afskaffes, og stramninger på overdragelse af unoterede aktier rulles tilbage, og til foråret vil regeringen lave en erhvervsskattereform.

Som statsministeren også tidligere har nævnt, skal erhvervsrettet lovgivning fremover kun træde i kraft to gange om året, så virksomhederne kan få ro i de mellemliggende perioder.

Han lægger også op til en gennemgribende jobreform.

”Vi har taget hul med integrationsydelsen, som blev stemt igennem Folketinget for kort tid siden. Og næste skridt bliver kontanthjælpsloftet. Grænser for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan modtage i offentlige ydelser,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Stramt budget
Løkkes prioriteringer skal et stykke hen ad vejen gøres mulige gennem besparelser på statens budget. Det fremlagde hans regering tirsdag deres bud på for 2016.

”Det er et forslag med høje ambitioner, men også med økonomisk realisme. Vi har lavet et kasseeftersyn af den offentlige økonomi, og resultatet er desværre lige så klart, som det er nedslående, nemlig at der er færre penge at lave politik for, end vi troede før valget,” siger Løkke.

”Derfor er vi nødt til at styrke de offentlige finanser med fem milliarder næste år. For vi vil ikke køre økonomien til kanten. Det er vigtigt, at der er en vis sikkerhedsmargin – det er ansvarligt.”

Igen er der ros fra Karsten Dybvad, som også er klar med en idé eller to til statsministeren.

”Hold igen med de offentlige udgifter, som regerings forslag til finanslov lægger op til i dag, så den offentlige sektor ikke lægger unødigt beslag på medarbejdere, som kunne skabe værdi i vores virksomheder. Og bliv enige om nye reformer, som sikrer, at virksomhederne kan få de medarbejdere, de har brug for,” siger Karsten Dybvad i sin tale.

Men selvom oplægget er stramt, foreslår Løkke og hans regering et løft til sundhedssektoren på 2,4 milliarder kroner næste år.

”Det er, hvad vi lovede før valget, og det er derfor også, hvad vi agter at gøre efter valget,” siger statsministeren med sin egen version af Anders Fogh Rasmussens slagord.

Indsats for flygtninge
Selvom emnet ikke længere er altoverskyggende, fylder flygtningediskussionen også i tirsdagens taler. Lars Løkke Rasmussen holdt torsdag sit eget topmøde om situationen, og regeringen har forsøgt at lægge en klar linje.

”Hovedvejen til Danmark skal være arbejde og uddannelse. Det skal ikke være asyl og familiesammenføring. Antal betyder noget, og vi fører en stram udlændingepolitik. Den står jeg på mål for,” siger statsministeren.

I sin tale rettede han en tak til de virksomheder, der har forpligtiget sig til at tage imod flygtninge i forbindelse med Løkkes civilsamfundstopmøde torsdag.

Mette Frederiksen pointerer i sin tale, at der skal mere til.

”Vi har store udfordringer med integrationen. I al respekt bliver de ikke løst med nogle få konkrete aftaler, hvor fine de end må være. Vi bliver nødt til at insistere på, at de, der kommer til Danmark, bidrager positivt,” siger S-formanden.

Hun får opbakning fra Karsten Dybvad, der mener, at Danmark skal være bedre til at få flygtninge i arbejde. Og der er steder at sætte ind, mener han.

”Vi skal forkorte den tid, hvor flygtninge venter på, om de kan få opholdstilladelse. For vi risikerer, at mange mister modet og energien, mens de venter på svar,” siger DI-direktøren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Dybvad

Senior fellow, Kraka, fhv. departementschef, Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00