Løkke og Ellemann må forsvare valg af ministerposter: "I skal lade være med at være så bekymrede"

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet satte sig både på Statsministeriet, Finansministeriet og Justitsministeriet i regeringskabalen. Ellemann siger, at han valgte Forsvarsministeriet "med hjertet", og Løkke arbejder i en højere sags tjeneste i Udenrigsministeriet.

"Jeg skal ikke stå og føre mig selv frem, men jeg er en relativt erfaren politiker," siger Lars Løkke Rasmussen. Han frygter ikke, at posten som udenrigsminister vil kompromittere hans magt i regeringens indre liv.
"Jeg skal ikke stå og føre mig selv frem, men jeg er en relativt erfaren politiker," siger Lars Løkke Rasmussen. Han frygter ikke, at posten som udenrigsminister vil kompromittere hans magt i regeringens indre liv.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Lars Løkke Rasmussen måtte afbryde sig selv, da han skulle svare på spørgsmål fra journalisterne efter hans tur på podiet i Udenrigsministeriet, hvor han torsdag overtog efter Jeppe Kofod.

"Rolig, rolig, det kommer ikke til at fungere på den her måde, det kan jeg mærke allerede nu," sagde Lars Løkke Rasmussen til klyngen af journalister.

"Har vi en snor eller et eller andet?” spurgte en pressemedarbejder.

"Jeg behøver ikke en snor, men vi må have lidt mere space," afbrød Løkke.

Foran ham kæmpede et dusin journalister indædt om både pladsen og taletiden.

De fleste ville gerne spørge ham om, hvorfor han havde valgt et job, hvor han ofte er i udlandet og langt væk fra den daglige armlægning internt i den nye SVM-regering. Men også fra de mærkesager - sundhed, velfærd og økonomi - som han især markerede sig på i valgkampen.

Da der omsider var nok space til Løkke i klyngen af journalister, afviste han, at holdopstillingen medfører problemer.

"I skal lade være med at være så bekymrede på mine vegne. Jeg har relativt stor båndbredde og arbejdskapacitet. Jeg har en stor aktie i regeringsgrundlaget, hvor vi har indført et helt nyt udvalg for regeringsførelse, hvor vi skal sikre, at vi har fremdrift, og at vi når vores mål," lød det fra Løkke.

Kritiske spørgsmål om ministervalget var der også til Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da det stod klart, at han skal være forsvarsminister. Her står han nemlig ikke i spidsen for et tungt, økonomisk ministerium, som for eksempel den radikale formand Margrethe Vestager gjorde, da hun fra 2011 til 2014 var drivende for den daværende Thorning-regerings økonomiske politik. Eller som Bendt Bendtsen gjorde det som konservativ formand i Erhvervsministeriet under Anders Fogh Rasmussen (V).

På den baggrund må man - ifølge politisk kommentator Noa Redington – tage "hatten af for S."

"Endnu engang trækker man det længste strå i en forhandling. Enestående stærkt, at S har fået Statsministeriet, Finansministeriet, Justitsministeriet, Undervisningsministeriet, Erhverv…. Mon Venstre vågner på et tidspunkt," skriver han på Twitter.

Et valg med hjertet

Kigger man på undersøgelser over, hvad vælgerne især går op i, er der også dårligt nyt for Ellemann og Løkke.

I hvert fald er udenrigs- og forsvarspolitik langt fra toppen over vælgernes vigtigste dagsordener. 

I Altingets seneste opgørelse mener fire procent, at "forsvar og militære operationer" er det vigtigste, som politikerne skal tage sig af. Én procent svarer udenrigspolitik og EU.

Jakob Ellemann-Jensen har en fortid som soldat - hvor han var udsendt til Bosnien, og derfor valgte han sin ministerpost "med hjertet."

Det forklarede han til Altinget, da han torsdag besøgte de nye kolleger i Forsvarsministeriet.

"Jeg gik til valg på at blive Danmarks statsminister. Det blev jeg ikke. Vælgerne ønskede det anderledes. Derfor skulle jeg vælge noget andet. Det her er et valg med hjertet. Forsvaret står foran en meget vigtig proces med det nye forsvarsforlig. Med massive nye investeringer for at passe bedre på Danmark. Den proces vil jeg gerne sætte mig i spidsen for," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Op til offentliggørelsen af ministerlisten var et af de store spørgsmål, om Venstre var i stand til at fravriste den vigtige finansministerpost fra Socialdemokratiet og Nicolai Wammen. Men sådan endte det ikke. I kompensation skal Troels Lund Poulsen være økonomiminister og medlem af regeringens økonomiudvalg, hvor Nicolai Wammen sidder for bordenden.

Her er Moderaterne repræsenteret ved kulturminister Jacob Engel Schmidt og ældreminister Mette Kierkgaard.

Foruden Lars Løkke Rasmussen er det Jakob Engel Schmidt, der skal repræsentere partiet i Koordinationsudvalget, hvor Mette Frederiksen sidder for bordenden.

Arven fra Søvndal, Espersen og Samuelsen

Lars Løkke Rasmussen kunne ikke se noget problem, da journalisterne gik ham på klingen efter turen på podiet i Udenrigsministeriet.

"Det er rigtigt, at jeg i valgkampen talte meget om sundhed, drenge på kanten, vækst, reformer og en bedre tilbagetrækningsordning. Men jeg talte også om, at vi opruster Nato, og at vi møder vores forpligtigelse noget før. At vi passer på Rigsfællesskabet. Jeg har talt om rigtig mange ting, og det regner jeg med, at jeg fortsat vil gøre. For jeg er også partiformand, og jeg indgår i regeringsledelsen og i Koordinationsudvalget. Jeg vil blandt andet der sikre, at det arbejde, vi går i gang med i sundhedsvæsnet, kommer i mål.”

I nyere tid har Villy Søvndal (SF), Lene Espersen (K) og Anders Samuelsen (LA) forsøgt at kombinere jobbet som partileder med udenrigsministerposten. I ingen at tilfældene har det været en succes. Snarere tværtimod.

Anders Samuelsen blev end ikke valgt til Folketinget. Det samme er tilfældet for hans forgænger Jeppe Kofod.

"Jeg skal ikke stå og sammenligne mig selv med Anders Samuelsen eller nogle andre. Jeg er mig selv, og igen: Jeg mærker en kæmpe interesse for det, jeg gør. Og kontinuerligt har jeg lagt mærke til en bekymring. Kan det nu lade sig gøre? Da jeg forlod statsministerposten og startede det politiske netværk. Kan der komme bukser ud af det skind? Kan Moderaterne komme i Folketinget? Kan de komme i regering?" lød det fra Løkke.

Inden han forlod journalisterne, henviste han til, at Moderaternes succes er direkte forbundet med regeringens succes:

"Jeg skal ikke stå og føre mig selv frem, men jeg er en relativt erfaren politiker. Jeg har været statsminister ad to omgange, og jeg tror, at jeg kommer til at gøre stor nytte for Danmark i den her funktion."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00