Løkke om Europol-aftale: Ikke optimalt, men brugbart

EUROPOL: Løkke anbefaler Folketingets partier at sige ja tak til den Europol-aftale, som EU-Kommissionen har lagt frem. Men den er ikke ideel, og statsministeren udelukker ikke en Europol-afstemning i fremtiden. DF er gået i tænkeboks.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det er ikke optimalt, men det er brugbart.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, efter EU-Kommissionen er kommet med deres forslag til en dansk Europol-aftale.

”Det er min samlede anbefaling, at vi går ind i forløbet og arbejder målrettet hen imod at få den her aftale. Men vi skal omvendt også åbent sige, at det ikke er optimalt,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Det skal løbende holdes under opsyn, og man kan ikke udelukke, at vi på et eller andet tidspunkt i fremtiden vil sige, at fordelene ikke længere står mål med ulemperne, og så må vi spørge danskerne igen ved en ny folkeafstemning,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Bedre aftale end Norges
Lars Løkke Rasmussen orienterede torsdag Folketingets øvrige partiledere om det Europol-forslag, der er kommet fra EU-Kommissionen. Aftalen vil betyde, at Danmark fortsat er tilknyttet det europæiske politisamarbejde, men uden adgang til søge direkte i dets databaser.

Læs også: EU klar med Europol-tilbud til Danmark

I stedet vil dansk politi skulle bede Europol-ansatte forbindelsesofficerer om at foretage søgningen på vegne af dansk politi. Danmark vil med aftalen få lov at sidde med ved bestyrelsesmøder – dog uden stemmeret.

”Det er bedre end det, Norge og andre tredjelande har, og politiets vurdering er, at forslaget er funktionelt og operationelt,” siger Lars Løkke Rasmussen, der dog peger på særligt en udfordring:

”Vi risikerer, at det bliver svært for dansk politi at tage den fulde gevinst hjem ved den teknologi-udvikling, som forhåbentlig kommer i de kommende år,” siger han.

Fremtidsudfordringer
Løkke peger på, at det i fremtiden bliver muligt for den enkelte betjent ude i politibilen at tilgå Europols databaser, men at Danmark ikke vil få fordel af det, da Europol-søgningerne skal foretages af forbindelsesofficererne.

Læs også: Her er EU-Kommissionens bud på Europol-aftale

Og netop den usikkerhed gør, at Løkke ikke vil udelukke, at der i fremtiden kan komme en folkeafstemning om Europol – men det skal ikke være nu. Danmark står nemlig lige nu med en fugl i hånden, lyder det.

”Kaster vi det, vi har nu, på gulvet og siger, 'lad os tage en afstemning med det samme', så lukker det her spor,” siger han og fortsætter:

”Så sætter vi alt på et bræt, og hvis danskerne så igen stemmer nej, er vi ude af Europol. Og derfor er det min bedste overbevisning, at man skal holde fuglen i hånden.”

DF går i tænkeboks
EU-Kommissionen har som betingelse for den nye aftale stillet, at Danmark forbliver fuldt medlem af grænsesamarbejdet Schengen. Reglerne betyder blandt andet, at man kan rejse mellem lande uden at vise pas, og Dansk Folkeparti er imod Schengen, fordi det også forhindrer Danmark i at indføre permanent grænsekontrol.

Se også: TV: Løkke sender partier i tænkeboks om Europol-tilbud

Derfor har Kommissionens betingelse sendt Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i tænkeboks. Han vil ikke umiddelbart tage stilling til, om DF vil være med til at give regeringen mandat til at indgå den skitserede aftale.

”EU forlanger, at man skal understrege, at Schengen-medlemskabet er, som det er i dag. Det skal vi selvfølgelig lige overveje, hvordan vi skal stille os til,” sagde Kristian Thulesen Dahl efter torsdagens møde i Statsministeriet.

Partierne mødes igen fredag i Justitsministeriet, hvor man vil gå længere ned i detaljerne, og så agter Lars Løkke Rasmussen at mødes med partilederne igen i starten af næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00