Løkke om Venstres kommunalvalg: Ikke et super resultat

KV17: V-formand Lars Løkke Rasmussen havde sat næsen op efter et bedre kommunalvalg for Venstre, men tilbagegangen er måske bare en ”normalisering”, siger han.

Efter alle stemmer er talt op, ærgrer statsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) sig åbenlyst over Venstres tilbagegang ved kommunalvalget. Da Altinget møder Løkke, kalder han nemlig ikke længere – ligesom på valgnatten – Venstres resultat for "fornuftigt".

”Det er altid sjovere at gå frem end tilbage, det siger sig selv. Der er ingen grund til at lægge skjul på, at det ikke er noget super resultat,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Helt skidt er resultatet dog langtfra, ifølge partiformanden:

”Omvendt må man sige, at hvis man kigger på det målt på indflydelse, så kunne man hævde, at det var en slags normalisering. Siden det nye danmarkskort blev tegnet, har vi haft to valg, der var dårligere, og et, som var bedre. Så det er ikke en katastrofe.”

Overhalet af Socialdemokratiet
Ved valget gik Venstre tilbage med 3,5 procentpoint. Og selvom partiet fortsat er det næststørste på det kommunale danmarkskort med 23,1 procent af stemmerne, mistede Venstre 79 pladser i byråd landet over og har nu 688 mandater. Før valget havde Venstre 47 borgmestre, nu 37. Imens er Socialdemokratiet gået den modsatte vej, fra 34 til 46.

På valgaftenen så det i første omgang mere lyst ud for Venstre. Derfor var det en mere tilfreds partiformand, der under valgdækningen tonede frem på tv-skærmen.

”Alt tegner til, at vi får et fornuftigt valg, nogenlunde på niveau med det, vi havde sidst, hvor vi fik omkring en fjerdedel af stemmerne. Det er jeg meget godt tilfreds med,” sagde statsministeren til DR.

Problem med de store byer
Senere på aftenen blev de større byer også optalt. Om det siger Løkke nu:

”Der, hvor procenten viger, er i høj grad i de helt store byer: København, Aalborg, Odense. Det er en udfordring,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Har I haft for travlt med at være Bondevenstre og ikke så meget Byvenstre?

”Nej. Det er svært bare at drage én lektie ud af kommunalvalget. Der er mange dimensioner. Der er også et andet udbud af partier i dag end tidligere: Liberal Alliance er kommet til, Nye Borgerlige er kommet til.”

Landspolitikken spiller også ind
Hvad er din forklaring på, at Venstre går tilbage lokalt?

”Der er ikke én forklaring. Jeg tror og mener, at det er et kommunevalg. Så forklaringen skal findes lokalt. Men der er ikke grund til at lægge skjul på, at Venstres landspolitiske niveau ligger lidt et andet sted end vi gjorde for fire år siden. Det spiller også en rolle,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Altinget: christianborg kan du læse et længere interview med statsmister Lars Løkke Rasmussen i anledning af et-årsdagen for VLAK-regeringen.

,

Forrige artikel Efter drama: DF får alligevel borgmesterpost på Læsø Efter drama: DF får alligevel borgmesterpost på Læsø Næste artikel Dagens overblik: DF har takket nej til borgmesterpost i tre kommuner Dagens overblik: DF har takket nej til borgmesterpost i tre kommuner