Løkke: Regeringen vil ændre loven, så sex uden samtykke er voldtægt

SAMTYKKE: "Sex forudsætter frivillighed," siger statsministeren, som nu slår fast, at regeringen vil ændre lovgivningen om voldtægt. Straffelovrådet skal foreslå ny bestemmelse med krav om samtykke.

I dag bliver det betegnet som voldtægt, hvis man tiltvinger sig samleje med én, der gør fysisk modstand eller ikke er i stand til at gøre modstand. Men fremover skal det være ulovligt at have samleje med én, der ikke har givet sit samtykke. 

Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag i Folketingets spørgetime.

"Sex forudsætter frivillighed. Og derfor kan man jo kun have sex med folk, der har givet samtykke," sagde Løkke.

"Det er en ny tilgang. Og det skal så sætte sig i en ny paragraf i straffeloven, som man skal vare sig med bare at hælde ud af ærmet, for én-to-fire rejser sig det her spørgsmål om, hvordan varetager man retssikkerheden og undgår at komme ud i omvendt bevisbyrde," sagde statsministeren.

Regeringen vil derfor nu bede Straffelovrådet om at komme med forslag til en ny formulering af den relevante bestemmelse i straffeloven, oplyste Løkke.

Se begge Pernille Skippers (EL) spørgsmål om regeringens holdning til voldtægtslovgivningen og statsministerens svar i klippet øverst i artiklen.

"Vi lytter også til debatten"
Med udtalelserne skar Løkke også igennem efter skiftende meldinger fra sit eget parti. Så sent som tirsdag morgen sagde ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) til Altinget, at V var klar til at indføre krav om samtykke.

Men få timer senere blev hun sat på plads af partiets politiske ordfører, Britt Bager, som sagde til Netavisen Pio, at "det må stå for Eva Kjers egen regning".

Nu blåstempler partiformanden så alligevel ligestillingsministerens melding.

"I forhold til det materielle lovgrundlag, der er det min – og det er jo også regeringens – holdning, at sex forudsætter frivillighed," sagde Løkke i Folketingssalen og fik S-formand Mette Frederiksen til at spærre øjnene op og Pernille Skipper til at smile stort.

Han erkendte, at det er en ny kurs for regeringen:

"Det er rimeligvis sådan, at det, som justitsministeren og ligestillingsministeren har givet udtryk for, det rummer en nuance – et skift i forhold til, hvad regeringen sagde i efterårssamlingen, fordi vi lytter også til debatten," lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Venstre-folk i efteråret: "Ikke en retsstat værdigt"
Holdningen i Venstre har længe været, at en voldtægtslovgivning med krav om samtykke vil vende bevisbyrden om. Derfor argumenterede Britt Bager, gruppeformand Karen Ellemann og retsordfører Preben Bang Henriksen kraftigt imod idéen i en kronik i Berlingske sidste år.

"Vi kan ganske enkelt ikke leve med, at uskyldige unge mænd bliver dømt for voldtægt, fordi de ikke kan fremlægge en samtykkeerklæring. Det er ikke en retsstat værdigt," skrev de blandt andet.

I november stemte alle blå partier imod et beslutningsforslag fra Enhedslisten om samtykkebaseret voldtægtslovgivning, mens alle røde partier stemte for.

Men fredag 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag meldte justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at hans parti som det første af de blå er klar til lovændringen. Og nu er Venstre og hele regeringen med.

LA afventer konkrete forslag
Liberal Alliance tager dog forbehold for, at de vil se den endelige formulering af lovforslaget fra Justitsministeren.

"Sex skal altid foregå helt frivilligt og med begge parters vilje. Der er for mig at se ingen tvivl om, at vi i Danmark har et efterslæb, når det kommer til domsfældelse i voldtægtssager, og målet er, at begår man et så voldsomt overgreb mod et andet menneske, så dømmes man for det. Også gerne hårdere end i dag. Jeg afventer konkrete modeller fra justitsministeren på, hvordan man kan formulere en ny bestemmelse, der sikrer retssikkerheden for både forurettede og anklagede," skriver retsordfører Christina Egelund (LA) i en sms.

SF-formand Pia Olsen Dyhr udspurgte statsministeren om, hvor lange udsigter lovændringen har. Se hans svar i klippet herunder.

,

Forrige artikel Nyt studie: Foreningernes superliga får mest politisk ørenlyd på Folkemødet Nyt studie: Foreningernes superliga får mest politisk ørenlyd på Folkemødet Næste artikel Politiker i Region Nordjylland anmeldt for bedrageri Politiker i Region Nordjylland anmeldt for bedrageri