Løkke sætter tidspunkt på udspil til sundhedsreform

KØREPLAN: Regeringen har varslet den største sundhedsreform i ti år, og det konkrete forslag kommer kort efter efterårsferien. Det meldte statsministeren ud på regeringens pressemøde tirsdag, hvor han også berørte spørgsmålet om regionernes fremtid.

Overlever regionerne, hvilken type patienter skal flyttes fra sygehuse til egen læge, og hvordan skal ny teknologi bruges i sundhedsvæsnet?

Den slags store spørgsmål vil regeringen formentlig give sit svar på i slutningen af oktober.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) annoncerede i hvert fald på tirsdagens pressemøde, at regeringen vil fremlægge sit udspil til en sundhedsreform en til to uger efter efterårsferien. Det sagde han i forbindelse med regeringens seminar i Nibe i Nordjylland, hvor Løkke ridsede problemerne i sundhedsvæsnet op sådan her:

"Der er for mange patienter, som mangler sammenhæng i deres behandlingstilbud, og det er ikke godt nok. Det går især ud over de ældre patienter, som alt for ofte unødigt genindlægges. Det går ud over mennesker med kroniske sygdomme. Det går ud over dem, som i virkeligheden netop har brug for overskuelighed og tryghed," sagde han.

Løkke nævnte også, at for mange patienter bliver behandlet på sygehusene i stedet for hos egen læge. Og at "der er alt for store forskelle i sundhedstilbuddene, alt efter hvor i landet man bor".

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) var ikke med til pressemødet, og statsministeren kom ikke indholdet af regeringens forslag nærmere.

Men han oplyste, at regeringen har nedsat et ministerudvalg, som skal forberede hele sundhedsudspillet. Her sidder – foruden sundhedsministeren og statsministeren selv – økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), finansminister Kristian Jensen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Vil diskutere regionernes fremtid
Ved Venstres sommergruppemøde i august åbnede Lars Løkke Rasmussen for første gang for at diskutere, om regionerne skal bestå i deres nuværende form. Regeringspartnerne Liberal Alliance og Konservative samt Dansk Folkeparti har længe haft et ønske om at nedlægge dem helt.

På tirsdagens pressemøde sagde Løkke om det spørgsmål:

"Vi vil i ministerudvalget diskutere, om de ændringer, vi når frem til, også kan have betydning for den måde, vi har indrettet os på med regionerne i dag.  
Men jeg vil gerne understrege, at det, der er mit og vores fokus, det er ikke strukturen i sig selv. Vi vil starte nedefra med mennesket, med patienten og med borgeren."  

Sundhedsreformen bliver en del af regeringens store reform af hele den offentlige sektor - også kaldet Sammenhængsreformen. I regeringens nye udgivelse om denne hedder det, at regeringen vil skabe "et stærkere og mere sammenhængende sundhedsvæsen tættere på borgerne". Udspillet vil fokusere på:  

  • Behovet for sammenhæng mellem kommuner, almene lægepraksisser og sygehuse.
  • For mange behandlinger på sygehuset i stedet for hos egen læge, for eksempel når det kommer til ældre og patienter med kronisk sygdomme.
  • Udviklingen af det nære sundhedsvæsen med moderne lægehuse, hvor læger og sygeplejersker arbejder sammen.
  • En mere ensartet kvalitet og service på tværs af landet.
  • Bedre rammer for den lokale ledelse til at træffe de rigtige beslutninger for patienten.
  • Ny teknologi og innovative tilgange til gavn for patienten. 

 

,

Forrige artikel Landbruget: Ren populisme om glyfosat fra Margrete Auken Landbruget: Ren populisme om glyfosat fra Margrete Auken Næste artikel Naser Khader skifter valgkreds Naser Khader skifter valgkreds