Løkke: Selvfølgelig skal Danmark stå ved sine Nato-forpligtigelser

NATO: Statsminister Lars Løkke Rasmussen understreger efter et møde med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, at Danmark står ved sine forpligtigelser om at øge forsvarsbudgettet. Der er dog ikke enighed i forligskredsen.

Danmark skal stå ved sine forpligtigelser over for Nato.

Meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var ikke til at tage fejl af, da han og generalsekretær for Nato, Jens Stoltenberg, holdt pressemøde fredag i Statsministeriet.

"Det er klart, at Danmark naturligvis, som det Nato-land vi er, står ved de forpligtigelser, vi påtager os," lød det fra statsministeren.

Manglede opbakning i forligskredsen
Målet, som Danmark har forpligtet sig til, er, at vi inden 2024 skal bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvaret. Det blev alle Nato-landenes stats- og regeringschefer enige om i 2014. 

Men selvom statsministerens ambition er at leve op til det mål, kan han ikke gøre det alene. Flere af forligspartierne bag forsvarsforliget har tidligere fredag været ude at sige, at de ikke vil lægge stemmer til en forøgelse på to procent.

"Vi er ikke klar til at hæve forsvarsbudgettet så meget. Det er rigtig mange penge, og jeg ser ikke for mig, at vi finder de penge på kort eller mellemlang sigt," siger Socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.

Læs også: Forligskredsen splittet: Uenighed om flere milliarder til forsvaret

Lars Løkke Rasmussen tror dog heller ikke på, at målet bliver nået i næste forsvarsforlig.

"Det er åbenlyst, at vi med det aktuelle forbrug ikke i næste forligsperiode kan nå op på to procent," sagde Lars Løkke Rasmussen til pressemødet, men påpegede samtidig, at målet også først skal nås i 2024.

Stoltenberg: Øget bidrag er nødvendigt
Pressemødet blev afholdt som afslutning på Jens Stoltenbergs oficielle besøg i Danmark. Forud for sit besøg var Jens Stoltenberg ude med budskabet om, at han forventer, Danmark lever op til det aftalte mål om at øge forsvarsbudgettet.

Se også: TV: Løkke og Stoltenberg holdt pressemøde om Nato-krav

Det budskab gentog Jens Stoltenberg fra talerstolen fredag. Med det nye trusselsbillede fra øst, terrorisme og cyberkrig er det helt nødvendigt at øge bidraget. Også selvom man hellere vil bruge pengene på sundhed eller skoler, lød det.

"Fred er en forudsætning for velfærd. Et øget forsvarsbudget er derfor helt nødvendigt for at undgå konflikter, bibeholde freden og velfærden," sagde Jens Stoltenberg til pressemødet.

Læs også: Jarlov: Urealistisk at nå Nato-krav

Selvom Lars Løkke Rasmussen ikke forventer at nå målet om de to procent i næste forligsperiode, har han dog en klar forventning om, at forsvarsbudgettet skal øges betragteligt, når det nye forlig skal landes.

"Vi går til forhandlingerne til efteråret med en forventning om et substantielt løft af forsvaret," lød det.

Det nuværende forsvarsforlig udløber i år og skal derfor genforhandles til efteråret. Det er Socialdemokratiet, Radikale, SF, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, der står bag det nuværende forlig.

Forrige artikel TV: Løkke og Stoltenberg holdt pressemøde om Nato-krav TV: Løkke og Stoltenberg holdt pressemøde om Nato-krav Næste artikel “Det er jo ikke på grund af mig – Brian” “Det er jo ikke på grund af mig – Brian”