Løkke: Stor skuffelse, hvis frihandelsaftale fejler

TOPMØDE: Det vil være en stor skuffelse og et skidt signal, hvis EU i ellevte time vender ryggen til en frihandelsaftale med Canada. Det mener Lars Løkke Rasmussen. ”Jeg håber til det sidste,” siger statsministeren forud for EU-topmøde i Bruxelles.

Det vil sende et skidt signal til de andre lande, som EU forhandler frihandelsaftaler med, hvis Canada-aftalen ryger på gulvet, siger Lars Løkke Rasmussen.
Det vil sende et skidt signal til de andre lande, som EU forhandler frihandelsaftaler med, hvis Canada-aftalen ryger på gulvet, siger Lars Løkke Rasmussen.Foto: Emmanuel Dunand/Scanpix
Michael HjøllundEmma Qvirin Holst

BRUXELLES: Torsdag eftermiddag mødes EU’s stats- og regeringschefer til et topmøde, der er præget af usikkerhed om, hvorvidt Unionen er ved at tabe en storstilet handelsaftale med Canada på gulvet.

I ellevte time har et delparlament i den belgiske region Vallonien blokeret for, at EU kan tiltræde aftalen.

Og det vil være ”en stor stor skuffelse”, hvis EU ikke er i stand til at underskrive aftalen, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

”Det er svært at komme i tanke om at land, der er mere like minded med os end Canada. At vende ryggen til en frihandelsaftale med Canada ville være en stor, stor skuffelse,” sagde statsministeren, da han ankom til topmøde i Bruxelles torsdag eftermiddag.

At vende ryggen til en frihandelsaftale med Canada ville være en stor stor skuffelse.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Ifølge Lars Løkke Rasmussen vil det samtidig være et skidt signal for EU at sende, hvis ikke man kan nikke ja til en aftale med Canada.

”Det ville ikke bare fjerne gevinsterne ved dén handelsaftale. Det vil også sende et dårligt signal i forhold til de andre, vi forhandler med. Vi har forhandlinger kørerende med Japan, som vi fra dansk side håber snart vil kunne bringes i mål. Det er en aftale, som Danmark i den grad vil vinde på,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Tusk: Hele EU's handelspolitik på spil
EU-chefernes mødeleder, Donald Tusk, gjorde før EU-topmødet klart, at Unionens problemer med at overbevise dele af Europas befolkning om lyksalighederne ved frihandel stikker dybere end blot kritikken af EU-Canada-aftalen, kaldet CETA.

”For at være ærlig, går problemet videre end CETA. Hvis ikke man er i stand til at overbevise befolkningen om, at vores repræsentanter forhandler frihandelsaftaler for at beskytte folks interesser, har vi ingen chance for at skabe offentlig opbakning til frihandel. Og jeg er bange for, at det betyder, at CETA kan blive vores sidste frihandelsaftale," sagde Donald Tusk.

Han håber, at Belgien ”endnu en gang” vil vise sig som ”den sande herre af kompromisets kunst”, og at en enighed om CETA kan være på plads fredag.

Det er planen, at EU skal underskrive CETA-aftalen på et topmøde med Canada torsdag i næste uge, men det kræver, at der opnåes en hurtig enighed i EU-kredsen, lyder det i Bruxelles.

På den bredere bane fæster Donald Tusk lid til, at EU kan genvinde befolkningens opbakning til frihandel gennem det, han kalder ”effektive instrumenter, der kan beskytte os mod unfair handelspraksis.”

Senest har særligt Kina påkaldt sig kritik fra EU, da man mener, at kineserne gør sig skyldige i prisdumping på det europæiske stålmarked. 

Danmark ser ”positivt” på nye sanktioner mod Rusland
Udover handelspolitik skal EU-lederne på det to dage lange topmøde også diskutere migration og Europas forhold til Rusland.

Her vil fokus være på Ruslands involvering i den syriske borgerkrig, hvor kampene om storbyen Aleppo bliver stadig mere blodige.

Lars Løkke Rasmussen kalder Ruslands ageren i Syrien for noget, der ”nærmest tager sig ud som krigsforbrydelser”. Derfor er det vigtigt, at EU står sammen om at sende et stærkt signal til Rusland, siger statsministeren.

Et afgørende spørsmål på topmødet bliver, om EU-cheferne vil ty til nye sanktioner mod Rusland for at øge presset.

”Hvis der kommer et konkret forslag, vil vi selvfølgelig se positivt på det. Det føler jeg mig ikke helt overbevist om, at sagen er modnet til her i dag. Men vi vil selvfølgelig se positiv på det, hvis det kommer," siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener, at situationen i Aleppo og Ruslands manglende fremskridt på Minsk-aftalen - der er en aftale om våbenhvile mellem Rusland og Ukraine - betyder, at den generelle stemning overfor Rusland i EU er blevet hårdere.

”Det vil føre til, at der ikke er nogen vaklen i geledderne omkring det, vi allerede har gjort. De små pip, man har set rundt omkring i Europa, hvor nogen har leget med tanken om, at man skulle løfte sanktionerne eller tage en anden attitude i forhold til Rusland, er i hvert fald forstummet,” siger statsministeren.

Det er forventningen, at EU-lederne torsdag aften vil vedtage en tekst om EU’s holdning til Ruslands handlinger i Syrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00