Løkke: Unge uden uddannelse mødes af betonloft

ANBEFALINGER: Systemet med uddannelsestilbud til unge med indlæringsvanskeligheder er for uoverskueligt, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen. Tirsdag kommer ekspertgruppe med anbefalinger til at få flere unge i uddannelse.

Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

Unge med indlæringsvanskeligheder eller en dårlig folkeskoleeksamen i baggagen bliver mødt af et betonloft af uoverskuelige og komplekse tilbud.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med Politiken.

"Hvis ikke du lykkes i folkeskolen, er det tilbud, vi har, for komplekst og uoverskueligt," siger Lars Løkke Rasmussen.

Han kalder det samtidig et 'kollektivt svigt', at næsten en femtedel af danske unge ikke har afsluttet en uddannelse eller har et job, syv år efter de er gået ud af folkeskolen.

Ekspertgruppe giver anbefalinger
Meldingen kommer som optakt til, at en ekspertgruppe nedsat af regeringen tirsdag fremlægger de længe ventede anbefalinger til, hvordan man får skruet et system sammen, så flere unge får sig en ungdomsuddannelse.

Som Altinget tidligere har beskrevet, viser tal udarbejdet til Undervisningsministeriets ekspertgruppe, at tre ud af ti unge ikke har taget den lige vej til en ungdomsuddannelse. De har undervejs været forbi en produktionsskole, et VUC eller et andet af de mange forskellige forberedende tilbud.

Dertil kommer, at hele 16 procent af alle unge – svarende til 10.000 unge per årgang – hverken er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse, når de fylder 23 år.

Et system af gode viljer
Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen er der tale om et system af gode viljer, som tilsammen har spillet fallit og skabt et betonloft, som hverken de unge eller deres forældre kan sprænge.

Det skyldes, at der ikke har været ét samlet, men i stedet mange forskellige muligheder og uddannelses-forberedende tilbud til unge, der ikke har en ungdomsuddannelse.

De mange forberedende tilbud tæller blandt andet produktionsskole, almen voksenuddannelse (AVU), erhvervsgrunduddannelsen (EGU), ordblindeundervisning for voksne (OBU), forberedende voksenundervisning (FVU), ungdomsskoler og særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU).

"For mange unge går vild i vores uddannelsessystem. Alle de mange forgreninger er skabt i den bedste mening, men når selv garvede uddannelsesfolk har svært ved at bevare overblikket, er der ikke noget at sige til, at de unge også har det," sagde undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Altinget i februar.

Unge kan ikke overskue tilbud
I februar foreslog Kommunernes Landsforening (KL) i udspillet ”Godt på vej – alle unge skal med” at etablere ét forberedende uddannelsestilbud og samle ansvaret for unge uden uddannelse i landets kommuner.

"De mange tilbud er skabt i den bedste mening, men vi er desværre endt med et komplekst system til en gruppe unge, som ikke er i stand til at overskue alle de forskellige tilbud. Vi skal gøre det langt nemmere for den unge at finde rundt, så de ikke cykler rundt i systemet, men bliver klar til at tage en ordinær uddannelse eller et job," lød det fra Anna Mee Allerslev (R), formand for KL's børne- og kulturudvalg.

Ifølge Politiken vil regeringen i foråret komme med et udspil til, hvordan systemet kan forenkles, så man bedre kan tage hånd om de unge, der ikke får sig en ungdomsuddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00