Løkke: Vi har brug for et stærkt USA

USA VALG: Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen lykønsker Donald Trump med valgsejren. EU-chefer inviterer USA's nye præsident til Bruxelles.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie GormsenFrederik Tillitz

Onsdag morgen dansk tid stod det klart, at USA's næste præsident hedder Donald Trump. Og kort efter resultatet kom den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med en kortfattet udtalelse om valgresultet. Her kalder Løkke den amerikanske valgkamp for usædvanlig hård.

”En usædvanlig hård og konfrontatorisk amerikansk valgkamp har nu fået sin ende. Det er godt, at der nu er en afklaring på, hvem der skal stå i spidsen for USA de kommende fire år, og jeg vil gerne lykønske Donald Trump med valget,” udtaler Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen håber, at det dansk-amerikanske samarbejde vil fortsætte under Trump, og at den kommende administration vil videreføre ”den åbne og konstruktive samarbejdsform, der har kendetegnet USA de sidste mange år”.

”Europa har brug for et stærkt USA, der står i spidsen for den frie verden og baserer sig på demokrati og dialog,” siger Lars Løkke Rasmussen.

På Twitter har statsministeren også sendt en lykønskning til Donald Trump. Her beder han USA's kommende præsident om at huske de stærke transatlantiske bånd og vigtigheden af frihandelsaftalen TTIP, som EU lige nu forhandler med amerikanerne.

Målet med TTIP er blandt andet at gøre det nemmere for virksomheder at eksportere, importere og investere på tværs af Atlanterhavet. Det betyder nedsatte eller afskaffede toldsatser og fælles produktstandarder, tekniske regulativer og godkendelsesprocedurer.

Selvom Trump ikke har forholdt sig direkte til TTIP, har han profileret sig som en stærk kritiker af USA's handelsaftaler. Han har blandt andet kaldt TPP, en lignende aftale mellem USA og blandt andre Japan, Malaysia og Vietnam, for et ”angreb på Amerikas erhvervsliv”.

EU-chefer inviterer Trump til Bruxelles
Onsdag morgen lykønskede EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk dog den nyvalgte præsident i diplomatiske vendinger.

I et fælles brev til Donald Trump understreger de to EU-chefer, at det er ”vigtigere end nogensinde”, at EU og USA samarbejde om at håndtere problemer som terrorgruppen Islamisk Stat, krisen mellem Rusland og Ukraine, klimaforandringer og migration.

”Europæerne stoler på, at Amerika – hvis demokratiske idealer altid har været fyrtårn af håb over hele kloden – fortsat vil investere i sine partnerskaber med venner og allierede,” skriver Donald Tusk og Jean-Claude Juncker.

Med direkte adresse til de igangværende TTIP-forhandlinger samt samarbejdet om sikkerhedspolitik skriver de to EU-ledere videre:

”Vi bør gøre alt for at sikre, at de bånd, der binder os sammen, forblive stærke og varige

Juncker og Tusk slutter deres hilsen af med en åben invitation til USA’s 45. præsident om at komme til Europa ”så snart som muligt” for at deltage i et EU-USA-topmøde.

NATO-chef: USA har aldrig været vigtigere
NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, lykønsker også USA's kommende præsident. Det gør han selvom Donald Trump under valgkampen har sået tvivl om USA's engagement i NATO-samarbejdet.

”Vi står overfor en udfordrende ny sikkerhedssituation, der inkluderer hybrid krigsførelse, cyberangreb og truslen fra terrorisme. USA's ledelse har aldrig været vigtigere. Vores alliance har samlet Amerikas nærmeste venner i tider med både fred og konflikt i over 70 år. Et stærkt NATO er godt for USA og godt for Europa,” siger Jens Stoltenberg i en udtalelse.

Donald Trump har blandt andet sat spørgsmålstegn ved, om USA vil leve op til NATO's såkaldte musketered, der betyder, at et angreb på ét NATO-medlem er et angreb på alle medlemmer. Under valgkampen sagde Trump, at i tilfælde af et russisk angreb i Baltikum er det ikke nødvendigvis sikkert, at USA vil komme ilende til undsætning.

I sin udtalelse siger NATO's generalsekretær, at han ser frem til at diskutere fremtiden for alliancen med den kommende præsident.

”NATO har svaret med beslutsomhed til den nye sikkerhedssituation. Men vi har mere arbejde der skal gøres. Og jeg ser frem til snart at møde Mr. Trump, og hilser ham velkommen til Bruxelles til NATO-topmøde næste år for at diskutere vejen videre,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00