Løkke vil i regering med S: Mette Frederiksen er positiv

Mette Frederiksen ser positivt på Lars Løkke Rasmussens ønske om at gå i regering med Socialdemokratiet. Men det skal selvfølgelig være med hende som statsminister, understreger hun efter et møde i Bruxelles fredag. Samtidig opfordrer hun V og K til at genoverveje en bred regering. 

Under åbningsdebatten sad Lars Løkke Rasmussen (M) og Mette Frederiksen (S) på de bagerste rækker og sludrede. Nu vil Løkke i regering sammen.
Under åbningsdebatten sad Lars Løkke Rasmussen (M) og Mette Frederiksen (S) på de bagerste rækker og sludrede. Nu vil Løkke i regering sammen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Statsminister Mette Frederiksen (S) ser positivt på Lars Løkke Rasmussens (M) ønske om at gå i regering med Socialdemokratiet.

Det siger hun til den fremmødte presse efter et topmøde med EU’s stats- og regeringschefer i Bruxelles fredag.

”Det, synes jeg selvfølgelig, er positivt. Jeg tror nu, jeg vil benytte lejligheden til endnu engang at opfordre Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen til at genoverveje deres meget klare afvisning af et bredt samarbejde. Efter sådan et par dage med alle mine europæiske kolleger – altså, det er en meget alvorlig situation, vores kontinent står i – fordrer det samarbejde. Ikke det modsatte.”

Hun henviser til, at både Venstre og Konservatives formænd gentagne gange har afvist Mette Frederiksens forslag om en regering over midten med både røde og blå partier.

Mette Frederiksens udtalelse kommer som reaktion på, at Lars Løkke Rasmussen i et interview med Zetland siger, at han er ”nået til den konklusion, at vi er nødt til at have Socialdemokratiet med”.

”Men Socialdemokratiet hægtet op på venstrefløjen kan ikke levere det, der er brug for. Og der skal vi fremtvinge en form for stabilt, fast politisk samarbejde hen over den der berømte midte,” lyder fra den tidligere V-statsminister.

Mette Frederiksen understreger, at hun peger på sig selv som statsminister.

Kan du se dig selv i en regering med Moderaterne, hvor du ikke er statsministerkandidat?

”Ej, Socialdemokratiet går til valg med mig som statsministerkandidat,” siger Mette Frederiksen.

”Det gør vi, fordi jeg er landets statsminister, og i al beskedenhed har vi ledt landet godt igennem kriserne, og det mener vi også, vi er de bedste til fremadrettet.”

Hvilken ministerpost skulle Lars Løkke Rasmussen i givet fald have, hvis du skulle være statsminister?

”Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg nærmest, det er upassende at diskutere ministerposter, når danskerne ikke engang har talt endnu. Jeg har meget stor respekt for, at når valget er udskrevet, så er det danskerne, der skal gøre stilling op, og så må vi se, hvordan mandaterne fordeler sig.”

Hvis vi kigger på politisk indhold, så taler Lars Løkke Rasmussen om økonomiske reformer. Ser du nogle politiske områder, hvor I kunne mødes?

”Jeg ser flere områder, hvor Folketinget skal mødes. Jeg kan jo godt se alle forskellene, de er der ikke mindst på den økonomiske politik. Men danske virksomheder og familier står i så svær en situation, at vi kommer til at skulle samarbejde om det hele. Derfor har vi heller ikke noget ønske om at stå her og sige, det kan vi ikke samarbejde om, eller dem kan vi ikke samarbejde med.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00