Løkkes gamle klimaorganisation undgår regeringens sparekniv

PRIORITET: Den ombruste klimaorganisation GGGI står til fortsat støtte fra dansk udviklingsbistand. DF og Radikale undrer sig over prioriteten, men Venstre kalder organisationens arbejde vigtigt.

Klimaorganisationen GGGI, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har været formand for, har fået meget kritik, men alligevel vil regeringen fortsat give 29 millioner kroner om året i støtte til organisationen.
Klimaorganisationen GGGI, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har været formand for, har fået meget kritik, men alligevel vil regeringen fortsat give 29 millioner kroner om året i støtte til organisationen.Foto: Venstre
Kasper FrandsenKasper KaasgaardRasmus Dahl Løppenthin

Den har kostet en minister posten og nær været med til at vælte statsminister Lars Løkke Rasmussen som partiformand. Den har fået kritik for at ødsle pengene væk, og en rapport har konkluderet, at udbyttet af dens arbejde kun er 'delvist tilfredsstillende'.

Klimaorganisationen GGGI har fået meget kritik, men alligevel vil regeringen fortsætte med at give 29 millioner kroner om året i støtte til organisationen.

Pengene kommer fra ulandsbistanden, hvor regeringen planlægger at skære 2,9 milliarder kroner.

Besparelserne rammer altså ikke GGGI. Det vækker undren hos Radikales udviklingsordfører, Martin Lidegaard.

”Det var måske ikke lige dem, jeg havde holdt hånden under, når der skal spares så kraftigt. Jeg ville jo helst undgå de her prioriteringer. Men hvis man endelig skal skære, havde jeg nok hellere prioriteret det humanitære bidrag. GGGI er nice to have, ikke need to have," siger Martin Lidegaard, der er tidligere klimaminister.

Spiller kæmpe rolle
Den kategorisering genkender Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, ikke. Han mener, at organisationen, der har hjemme i Sydkorea, spiller en vigtig rolle i at brede klimadiskussionen ud over Nord- og Vesteuropas grænser.

"Jeg mener oprigtigt talt, at der ikke er nogen andre end GGGI, der er lige så gode til at få klimaet på dagsordenen i Asien, hvor GGGI virkelig har nogle muskler og spiller en kæmpe rolle,” siger Michael Aastrup Jensen.

GGGI's bevilling på omkring 30 millioner svarer cirka til, hvad IBIS mister i årlig støtte. Gør GGGI et bedre stykke arbejde end IBIS?

"IBIS gør et kanon stykke arbejde. Det synes jeg også, at GGGI gør. Men de løfter samtidig en opgave, som der ikke er ret mange andre, der beskæftiger sig med. Omvendt må man sige, at der er mange andre organisationer, der også er inde at løse samme opgaveportefølje som IBIS," siger Michael Aastrup Jensen.

DF kritiske
Da en rapport i august konkluderede, at GGGI's arbejde var 'delvist tilfredsstillende', krævede Dansk Folkeparti midlerne stoppet. Derfor undrer Claus Kvist Hansen (DF) sig over regeringens prioritet.

”Det kan jeg bare sige 'nå' til. Det kunne jeg godt have tænkt mig var anderledes,” siger Claus Kvist Hansen og fortsætter:

”Jeg vil hellere have, at man skærer fedtet af de forkromede organisationer og i stedet understøtter græsrødderne.”

Han afviser dog ikke, at der kan være gode grunde til, at organisationen skal beholde sin bevilling.

”Jeg kender dem bare ikke,” siger DF-ordføreren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00