Uligeløn: EU vil udstille løngabet mellem mænd og kvinder

KØNT: Ny ligestillingsstrategi fra EU-Kommissionen vil skabe åbenhed om ligeløn, puste liv i forslag om kvoter i bestyrelser og sætte tommeskruer på EU-lande, der nægter at støtte en konvention om vold mod kvinder.

EU's ligestillingskommissær, Helena Dalli, vil bekæmpe traditionelle kønsstereotyper.
EU's ligestillingskommissær, Helena Dalli, vil bekæmpe traditionelle kønsstereotyper.Foto: Claudio Centonze/EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Europas kvinder skal vide, om de tjener mindre end de mænd, de arbejder sammen med. Det skal være med til at kaste lys over det 16 procents løngab, der i dag findes mellem kønnene på EU-plan, så det bliver lettere at se, om arbejdspladserne reelt giver de ansatte lige løn for lige arbejde.

Det er et af tiltagene i den ligestillingsstrategi for 2020-2025, som EU-Kommissionen torsdag lancerede i Bruxelles.

Hvordan forslaget præcist skal udformes, vil blive afgjort sidst på året efter en høringsperiode. EU’s ligestillingskommissær, Helena Dalli, lover dog, at det bliver bindende for medlemslandene.

Findes i Danmark
Der finders allerede rapporteringskrav i Danmark for nogle virksomheder med over 35 ansatte. De blev indført i 2006 og har ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet en tydelig effekt. Her fandt forskerne, at løngabet mindskedes med syv procent i de virksomheder, der skulle leve op til de nye regler.

Da EU-Kommissionen tidligere på året stak en føler ud på området, fik ideen om at gøre noget lignende på EU-plan dog en blandet modtagelse fra danske aktører. Både Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der forhandler kollektivaftaler for cirka 180.000 ansatte i staten, KL, der repræsenterer omkring 500.000, og Dansk Arbejdsgiverforening er lunkne over for, at EU skal bevæge sig ind på det område, mens Fagforbundenes Hovedorganisation (FH) til gengæld byder det velkommen.

Kvotekamp
Kommissionen vil ifølge strategien også forsøge at puste liv i et forslag om ligestilling i bestyrelser, som skal garantere mindst 40 procents kvinder i bestyrelseslokalerne. Det forslag har været strandet i EU-systemet siden 2012 på grund af modstand fra blandt andre Danmark. Men ligestillingskommissæren planlægger et genoplivningsforsøg i efteråret, i lyset af at flere EU-lande selv har indført lignende tiltag.

Strategien fokuserer også på ulighed, når det kommer til ubetalt arbejde i hjemmet og plejeopgaver, herunder at forsøge at pirke til forestillingen om, at den slags primært er kvinders ansvar.

”Hvis vi vil have bedre balance mellem det professionelle og det familiemæssige, kan vi ikke have stereotyper, som afgør, hvem der har flest omsorgsforpligtelser, for så ender det med, at det er kvinderne,” siger Dalli.

Hun peger på, at det stadig i høj grad er kvinder, der vælger at gå på deltid for at få familielogistikken til at gå op.

”Det bidrager også til løngabet, og det går ud over deres pensionsopsparinger,” siger Dalli.

Ifølge EU-Kommissionen er de europæiske kvinders pensionsopsparinger i gennemsnit 30 procent lavere end mændenes, mens 75 procent af det ubetalte arbejde i hjemmet udføres af kvinder.

Eurokriminalitet
Uden for arbejdsmarkedsområdet bebuder Kommissionen blandt andet tiltag mod internetplatforme, hvor mange kvinder oplever chikane, med fokus på ulovligt og skadeligt indhold.

Strategien tager også sigte mod seks østeuropæiske lande, som endnu ikke har ratificeret Europarådets såkaldte Istanbul-konvention om vold mod kvinder, som EU underskrev i 2017. Landene stejler særligt over, at konventionen definerer køn som en social konstruktion, og frygter, at det vil underminere traditionelle familiemønstre.

For at lægge fornyet pres på de blokerende lande truer Kommissionen med at fremsætte lovforslag i EU-regi til næste år, der skal opnå nogle af de samme mål, der er opstillet i Istanbul-konventionen, men med bindende effekt for landene.

”Hvis vi mislykkes med det, så kan vi tage andre metoder i brug,” siger Dalli.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00