Loyal socialdemokrat vender hjem til Skatteministeriet

Efter tro tjeneste som politisk ordfører har Jeppe Bruus fået plads på Mette Frederiksens regeringshold. Selvom han er debutant, er den nye arbejdsplads ikke helt ny for ham.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Han blev valgt til Folketinget for første gang i juni 2019. Mindre end tre år senere er han blevet en del af regeringsholdet.

Fredag kunne 43-årige Jeppe Bruus (S) tage et nyt skridt op ad karrierestigen, da statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde ham til skatteminister.

”Jeg er kisteglad for at få lov at blive skatteminister, det er megafedt,” sagde en smilende ny minister ved overdragelsen i Skatteministeriet.

Forfremmelsen sker, efter Jeppe Bruus i et halvt år har været en tro væbner for regeringspartiet i rollen som Socialdemokratiets politiske ordfører. Udover at forsvare og formidle Socialdemokratiets politik har han også været på pletten, når der skulle uddeles eder og opsang til de borgerlige partier i oppositionen. 

Blå bog: Jeppe Bruus

Født 20. april 1978 i Tølløse.

Uddannet cand.scient.pol fra Københavns Universitet i 2007.

Politisk karriere

 • Skatteminister fra februar 2022.
 • Politisk ordfører fra august 2021.
 • Formand for Transportudvalget fra 2019.
 • Næstformand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne fra 2019.
 • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet fra 5. juni 2019.
 • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet (stedfortræder for Mogens Lykketoft) fra 4. juli 2015 til 30. september 2016.
 • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet fra 1. januar 2014 til 18. juni 2015.
 • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet (stedfortræder for Sophie Hæstorp Andersen) fra 5. november 2013 til 3. december 2013.

Tidligere erhvervserfaring

 • Kommunikationschef i Skattestyrelsen, 2018-2019.
 • Kommunikationschef hos Skat, 2016-2018.
 • Kommunikationschef hos Landsorganisationen i Danmark (LO), 2012-2014.
 • Rådgiver hos Geelmuyden Kiese, 2009-2011.
 • Seniorkonsulent hos Radius Kommunikation, 2007-2009.
 • Projektmedarbejder hos Fødevareforbundet, NNF, 2006.

Tidligere tillidshverv

 • Forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, 2006.
 • Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, 2003-2007.
   

Kilde: ft.dk

Vender tilbage

Nu venter en ny tilværelse som minister, hvor al tiden skal helliges til skatteområdet. Det er bestemt ikke første gang, at Skatteministeriet danner scenen for en ministerdebutant.

Men Jeppe Bruus er ikke helt grøn. Det understregede den afgående skatteminister – som også er den nye forsvarsminister – Morten Bødskov (S) i sin tale ved overdragelsen.

”Du er den helt rigtige til posten. Du er erfaren, og du kender værdien af bredt samarbejde,” sagde Morten Bødskov og tilføjede:

”Og så vil de af jer, der har været her i nogen år, kende Jeppe. Han har været i koncernen tidligere, og det er jeg helt sikker på, at alle vil nyde godt af.”

Fra 2016 og frem til folketingsvalget i 2019 havde Jeppe Bruus sin daglige gang i først Skat og siden Skattestyrelsen som kommunikationschef.

Inden tiden i Skatteministeriet har han været forbi Christiansborg ad flere omgange som midlertidigt folketingsmedlem i 2013 og i 2014 til 2016.

Skatteminister vækkede politisk interesse

For den nye minister er det også en slags drengedrøm, at det næste skridt i den politiske karriere skal tages i lige netop Skatteministeriet. Hans politiske interesse blev nemlig for alvor vakt, da han som 14-årig mødte og debatterede med den socialdemokratiske skatteminister Ole Stavad.

”Nu kan jeg få lov at gå i Oles sted og i Mortens sko, det er jeg ekstremt stolt over,” sagde Jeppe Bruus.

Den politiske interesse førte til, at den unge Jeppe Bruus blev medlem af DSU, hvor han i 2006 blev forbundssekretær. Hans største tillidspost var dog i Dansk Ungdoms Fællesråd, hvor han var formand fra 2003 til 2007.

Vejen mod Christiansborg startede i 2008, hvor han blev Socialdemokratiets folketingskandidat i Gladsaxe-kredsen. Det var dog først 11 år senere, at han første gang blev valgt i kredsen.

Dermed har Skatteministeriet også fortsat en minister, som er valgt i den københavnske omegn. Det samme er Morten Bødskov, som havde sørget for at give Jeppe Bruus en Brøndby-trøje i tiltrædelsesgave for at sikre, at den danske skatteminister stadig iklæder sig gult og blåt.

På trods af trøjen kan det dog godt ske, at Skatteministeriets øverste mand fremover i højere grad holder øje med AB, som har hjemme i Gladsaxe.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Grøn skattereform venter forude

Allerede i næste uge skal den nyslåede skatteminister i aktion.

Tirsdag modtager regeringen nemlig en ekspertgruppes længe ventede anbefalinger til en grøn skattereform, der blandt andet indeholder et bud på, hvordan en CO2-skat kan udformes.

Derefter vil regeringen påbegynde arbejdet med at udforme en grøn skattereform. En opgave, som Mette Frederiksen har betegnet som en stor opgave, da hun præsenterede sine nye ministre på Amalienborg Slotsplads.

Den nye minister kan endnu ikke sætte mange ord på, hvilket arbejde der venter. Men han ser frem til det:

”Jeg glæder mig meget til den uge, vi går ind i, hvor vi skal begynde tage fat på hele diskussionen om CO2-afgift, som er en af de kæmpestore opgaver, som skal være med til at bringe os hele vejen til vores mål om den grønne omstilling,” sagde Jeppe Bruus ved fredagens overdragelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)