Lunde skal i samråd om landbrugspakken: Det er vejrets skyld

VANDMILJØ: Udledning af kvælstof til de danske indre farvande er steget de seneste tre år, viser rapport fra Aarhus Universitet. Derfor kalder Enhedslisten miljø- og fødevareministeren i samråd.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal igen stå skoleret i et samråd, der relaterer sig til regeringens landbrugspakke.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, har kaldt ministeren i samråd, efter det er kommet frem, at en endnu ikke-offentliggjort rapport fra Aarhus Universitet viser, at udledningen af kvælstof i de danske indre farvande er steget for tredje år i træk.

Tallene er fra 2015, men selvom regeringens landbrugspakke først trådte i kraft i 2016, kommer den på tale igen.

Maria Gjerding mener nemlig, at de nye tal rokker ved hele grundlaget for regeringens landbrugspakke, fordi prognoser her var, at kvælstofudledningen ville falde. Derfor bør det første skridt nu være at rulle pakken tilbage.

”Nu kan vi se, at det forholder sig stik modsat i den virkelige verden. Det betyder jo, at den øgede forurening fra landbrugspakken risikerer at få katastrofale konsekvenser for vores drikkevand, vores natur og sårbare kystfarvande," siger Maria Gjerding i en pressemeddelelse.

Det er nu op til Esben Lunde Larsen at forklare, hvilke konsekvenser det skal have for landbrugets muligheder for udledning af kvælstof.

”Det er helt nødvendigt, at Miljøministeren griber ind med det samme og sikrer at forureningen med kvælstof nedbringes markant,” siger Maria Gjerding.

Det er vejrets skyld
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen deler ikke samme bekymring over de nye tal.

Han forklarer i et interview i DR's P1 Morgen, at tallenes størrelse skyldes vejret. Der har været 20 procent mere nedbør i 2015 end 2014, og derfor er stigningen på 20 procent.

”Der er foretaget en lang række indsatser, som skal reducere vores udledning, og det er gået virkelig godt. Siden slutningen af 1990'erne har vi omtrent halveret tilførsel af kvælstof i de danske kystvande,” siger Esben Lunde til P1 og tilføjer:

”Derfor er det også vigtigt, at man ser det her i perioder, altså over en række år. Fordi der er også år, hvor faldet har været større end den generelle trend.”

Forklaringen om vejret køber Danmarks Naturfredningsforening ikke.

Foreningens landbrugspolitiske seniorrådgiver Tyge Nygaard har læst rapporten og talt med forskeren bag modellen, der viser kvælstofudledningen.

”Tallene i rapporten er klimanormaliseret, der ikke noget der,” siger Tyge Nygaard.

Dermed bør der være korrigeret for den ekstra mængde nedbør i den nye rapport. Derudover kan man ikke styre vejret, tilføjer Tyge Nygaard. Man er altså nødt til at have gode nok indsatser, så vandmiljøet kan tåle, hvis der kommer meget nedbør i nogle år. 

”Havene er sådan set ligeglade med, hvordan kvælstoffet kommer derud. Men når det er derude, så har vi problemet,” siger Tyge Nygaard.

Forrige artikel Trods opsving: Regeringen vil holde kommunal velfærd i jerngreb Trods opsving: Regeringen vil holde kommunal velfærd i jerngreb Næste artikel Tidligere minister får Metro-toppost Tidligere minister får Metro-toppost