Lundes ulve-rådgivere: Politikere skal stoppe med at opfordre til selvtægt

ULV: Folketings- og lokalpolitikere skal stoppe med at opfordre til selvtægt over for ulven, lyder det i hårde vendinger fra Vildtforvaltningsrådet.

Hjalte T. H. Kragesteen

Det er langt ude, at politikere udtrykker forståelse for ulvedrabet i Ulfsborg.

Det er med til at blåstemple, at folk tager sagen i egen hånd. Det mener Vildtforvaltningsrådet, som rådgiver Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) om forvaltning af ulve.

”Det er fandeme bekymrende, når selv politikere siger, det er okay, og nærmest opfordrer til det,” siger næstformand Henrik Bertelsen, der er udpeget af Landbrug & Fødevarer.

Han udlægger baggrunden for, at Vildtforvaltningsrådet netop er kommet med en udtalelse, der ”på det kraftigste” opfordrer til at stoppe ulovlige drab af ulve og opfordringer til samme. Ifølge Henrik Bertelsen handler det om, at alt for mange udtrykker en enten direkte eller indirekte forståelse for, at en ulv for nylig blev ulovligt skudt i Ulfborg.

Fakta
Vildtforvaltningsrådets medlemmer
  • Formand, Jan Eriksen
  • Landbrug & Fødevarer (næstformand), Henrik Bertelsen
  • Landbrug & Fødevarer, godsejer Lars Hvidtfeldt
  • Danmarks Jægerforbund, formand Claus Lind Christensen
  • Danmarks Naturfredningsforening, præsident Ella Maria Bisschop-Larsen
  • Dansk Ornitologisk Forening, formand Egon Østergaard
  • Dansk Skovforening, godsejer Niels Iuel Reventlow
  • Dyrenes Beskyttelse, cand. scient. Birgitte Heje Larsen
  • Friluftsrådet, bestyrelsesmedlem Flemming O. Torp 

Kilde: Miljøstyrelsen

Lige godt pokkers
Rådet drøftede situationen på det seneste møde og blev her enige om, at man offentligt vil tage afstand til både den ulovlige nedskydning. Men også fra at der både på sociale medier og blandt politikere bliver opfordret til selvtægt og at 'skyde ulven en kugle for panden', som det hedder i udtalelsen.

Problemet ligger lige for, hvis du spørger Henrik Bertelsen:

Jeg forholder mig ret til at have en mening om ulve ligesom alt muligt andet.

Kristian Pihl Lorentzen (V)
Medlem af Folketinget

”Det legitimerer, at nogen tager sagen i egen hånd, når politikere og andre udtrykker forståelse for det. Når man ser et Facebook-opslag om ulven, kan man se en hel stribe mennesker, der skriver ’bare skyd den’,” siger han og fortsætter:

”Det er lige godt pokkers, at vi er kommet dertil, hvor folk udtrykker ’gør det dog’ om noget, der kan give op til to års fængsel.”

Mange gør sig skyldige
Der er ikke nævnt nogle konkrete personer i Vildtforvaltningsrådets udtalelse. Ifølge Henrik Bertelsen handler det om, at mange gør sig skyldige i at udtrykke forståelse for ulvedrabet i disse uger, og at man helst ikke vil hænge nogen ud. Han peger på, at man kan finde "flere nuværende og forhenværende politikere", der er gået over stregen.  

”Senest Uffe Ellemann-Jensen, der i TV sagde ’skyd dem og grav dem ned’,” siger Henrik Bertelsen og fortsætter: 

"Det er også organisationsfolk og almindelige mennesker, der giver udtryk for, at det er i orden.”

Udover Uffe Ellemann-Jensen peger han på, at Venstres Thomas Danielsen har sagt ”at et par gram bly kunne løse ulveproblemet”

Politiker: Jeg opfordrer ikke til selvtægt
Altinget har fået fat i Venstres Kristian Pihl Lorentzen, som mange gange i debatten har brugt udtrykket ”at skyde ulven en kugle for panden”, som Vildtforvaltningsrådet henviser til.

Kristian Pihl Lorentzen afviser, at det kan tolkes som en opfordring til selvtægt.

”Jeg plæderer for at lave reglerne om. Jeg er absolut ikke for selvtægt. Det vil jeg gerne understrege. Så når jeg skriver det, argumenterer jeg for, at vi ændrer reglerne, så problem-ulve kan skydes en kugle for panden. Lovligt,” siger Kristian Pihl Lorentzen.

Men tænker du over, om der kan være noget med retorikken?

”Jeg forholder mig ret til at have en mening om ulve ligesom alt muligt andet. Jeg ved ikke, hvad man har tænkt sig. Skal vi politikere ikke have lov til at deltage i debatten om den bekymring, som mange, mange borgere har rejst over for mig?,” siger Kristian Pihl Lorentzen.

Men er du enig i, at der er nogen, som kammer over og er med til at legitimere, at en ulv er blevet skudt ulovligt?

”Skulle vi politikere afskæres fra at deltage i en debat af frygt for, at nogen laver ulovligheder? Det er helt langt ude. Jeg tager skarpt afstand fra selvtægt, og – som jeg skriver – kæmper jeg for at ændre reglerne,” siger Kristian Pihl Lorentzen.

Ifølge Uffe Ellemann-Jensen citerer Henrik Bertelsen forkert:

"Jeg har ikke opfordret til bare at skyde. Jeg nævnte i en udsendelse i TV2, at man ved jagter vest hor den jyske højderyg kan støde på denne parole: "Ser du en ulv - så shoot, shovel and shut up". Jeg har naturligvis ikke opfordret til selvtægt. Og slet ikke til, at man begynder at drive jagt fra et bilsæde," lyder det fra Uffe Ellemann-Jenseni en skriftlig kommentar til Altinget. 

"Jeg mener ikke, ulven hører hjemme i Danmark, sådan som landet ligger i dag - og at den nuværende vildtforvaltning er hensynsløs overfor de mennesker, der er bange for at lade deres børn lege i skoven, hvor der er ulve. Så kan man komme med alle mulige forklaringer om, at der "ikke er farligt".  Og hvis vildtforvaltningen varetages af mennesker, der plaprer videre med, hvad de tror de har hørt - som i tilfældet Henrik Bertelsen - bliver jeg bekymret," fortsætter han. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres Thomas Danielsen.
---
*Efter publicering af denne artikel har Henrik Bertelsen vendt tilbage med et klip fra TV 2 News, som han baserer sin kritik af Uffe Ellemann-Jensen på.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

0:000:00