Lykke Friis før tysk valg: Fokus på klima og digitalisering gavner dansk erhvervsliv

Uanset hvem der vinder magten i det nærtforestående tyske valg, vil resultatet være godt for dansk erhvervsliv. En joker kan dog skabe usikkerhed, vurderer tysklandskender Lykke Friis.

Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, har en stor passion for europæisk politik og særligt Tyskland.
Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, har en stor passion for europæisk politik og særligt Tyskland.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Når det tyske folk går til valgurnerne 26. september for at vælge ny kansler, vil flere blikke i dansk erhvervsliv være stift rettet mod Berlin.

Direktør i Tænketanken Europa, Lykke Friis, mener, at det tyske valg kan konkurrere med et dansk folketingsvalg i forhold til valgets betydning for dansk erhvervsliv.

”Dansk erhvervsliv holder et vågent øje med klima- og digitaliseringsdagsordenen, fordi den kommende tyske regering kommer til at spille en meget central rolle på de to områder,” siger Lykke Friis, som vurderer, at det er en stor fordel for dansk eksport, at netop de to dagsordener fylder meget.

Tyskland er Danmarks næststørste handelspartner efter USA.

I 2020 eksporterede danske virksomheder varer og tjenester for 155 milliarder kroner til vores sydlige naboland, og ifølge DI kan det tal stige yderligere. 

”Det er vigtigt at sige, at uanset hvem der vinder valget, er klima og digitalisering to temaer, hvor Tyskland kommer til at trykke speederen i bund. Det er jo punkter, hvor der ikke er sket voldsomt meget de senere år,” siger Lykke Friis.

Kanslerkandidaterne

CDU stiller med 60-årige Armin Laschet som kanslerkandidat. Laschet blev valgt som CDU-formand i januar 2021 og har blandt andet erfaring som ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen.

SPD stiller med 63-årige Olaf Scholz som kanslerkandidat. Scholz er nuværende finansminister og vicekansler og tidligere borgmester i Hamborg.

De Grønne stiller med 40-årige Annalena Baerbock som kanslerkandidat. Baerbock har - selvom hun ikke har lige så meget politisk erfaring som de to andre kanslerkandidater - været medlem af Forbundsdagen siden 2013.

Friis: Rekord kan stå for fald

Det kommende valg i Tyskland er historisk. For første gang siden 2. verdenskrig stiller den siddende kansler i Tyskland ikke op til genvalg.

0:000:00