Lykketoft afviser lovgivning mod exit-polls

VALG: Der skal ikke lovgives mod brugen af exitprognoser, exit-polls og andre meningsmålinger på valgdagen. Det mener Folketingets formand, Mogens Lykketoft, efter DR bragte en fejlbehæftet exitprognose om kommunalvalget.
Per Bang Thomsen
Der skal ikke lovgives mod exit-polls, meningsmålinger og såkaldte exitprognoser, når der er valg i Danmark. 

Det fastslår Mogens Lykketoft (S), formand for Folketinget, efter DR bragte en fejlbehæftet exitprognose, da der var kommunalvalg 19. november.

Tidligere på ugen var spørgsmålet oppe at vende hos Folketingets Udvalg for Forretningsorden, og her blev medlemmerne enige om, at lovgivning ikke er vejen frem.

"Det var udvalgets vurdering, at det ikke er hensigtsmæssigt at tage lovgivningsmæssige initiativer," skriver Mogens Lykketoft i brev til Mogens Jensen, der er medieordfører for Socialdemokraterne.

Lykketoft: DR's erfaringer er skræmmende
Mogens Lykketoft er dog fortsat imod målinger på valgdagen. Men han mener, at det er op til medierne selv at fastsætte retningslinjer for deres brug af målinger i forbindelse med kommende valg.

DR's erfaringer er så skræmmende, og jeg mener også, det er en dårlig skik at lave målinger på selve valgdagen.

Mogens Lykketoft (S)
Formand for Folketinget

"Der er enighed blandt alle Folketingets partier om indtrængende at bede medierne om ikke at lave målinger på selve valgdagen," siger han til Altinget.dk.

Han er også tilfreds med, at DR allerede har meldt ud, at man ikke vil benytte sig af målinger i forbindelse med kommende kommunal- og regionsvalg. Lykketoft mener dog, at de også skal droppes i forbindelse med folketingsvalg og valg til Europa-Parlamentet.

"DR's erfaringer er så skræmmende, og jeg mener, det er en dårlig skik at lave målinger på selve valgdagen," siger Mogens Lykketoft.

Er det så helt udelukket at lovgive på området?

"Jeg ved ikke, om det er udelukket. Der er andre lande, der har skrap lovgivning på området. Men nu ser vi om retningslinjerne fungerer, og så må vi se, hvad fremtiden bringer."

Medierne overvejer vejledende regler
Den melding møder opbakning fra partifællen Mogens Jensen, der har været en af de skarpeste kritikere af DR's brug af exitprognoser.

Organisationen Danske Medier har nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både tv-stationerne og dagbladene. Den skal blandt andet se på, om der skal udarbejdes fælles vejledende regler for mediernes brug af exitpolls og eventuelt komme med forslag til sådanne regler.

"Det er helt i tråd med den måde, vi har medier på i Danmark. Her er det medierne selv, der formulerer de presseetiske regler," siger Mogens Jensen, som heller ikke mener, at det er nødvendigt at tale om lovgivning på nuværende tidspunkt.

"Det er ikke relevant nu, hvor der har været så mange positive udmeldinger fra medierne om, at de ikke vil bringe målingerne længere," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00