Lykketoft kandidat til formandspost i FN

FN: Regeringen har tirsdag indstillet Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) som kandidat til posten som formand for FN's Generalforsamling 2015-16.

Danmark opstiller Mogens Lykketoft som kandidat til posten som formand for FN’s Generalforsamling 2015-16.
Danmark opstiller Mogens Lykketoft som kandidat til posten som formand for FN’s Generalforsamling 2015-16.Foto: ft.dk
Anne Justesen

Danmark opstiller Folketingets formand og tidligere udenrigs- og finansminister Mogens Lykketoft som kandidat til posten som formand for FN's Generalforsamling 2015-16. Det oplyser Udenrigsministeriet tirsdag. 

Mogens Lykketoft udtaler i forbindelse med indstillingen:

"Det er vigtigt for Danmark, om vi kan få formandskabet i FN's generalforsamling. Det vil være en spændende udfordring eventuelt at få lov at løfte denne opgave. Men det forudsætter, at et flertal af lande i den vesteuropæiske gruppe, der for året fra september 2015-september 2016 skal vælge formanden, kan støtte det danske kandidatur. Udenrigsministeriet har vurderet, at vi har gode chancer, hvis vi allerede nu kan anmelde en kandidat: Med respekt for de sædvanlige spilleregler er Danmark et af få lande, der har chancen, fordi lande, der tidligere har haft posten og de faste medlemmer af Sikkerhedsrådet, ikke kandiderer.

Det er Udenrigsministeriet - ikke mig - der skal føre valgkamp i forhold til de andre lande.  Derfor anfægter kandidaturet på ingen måde min varetagelse af hvervet som Folketingets formand. Jeg søger genvalg til næste folketingsvalg, men søger orlov fra Tinget, hvis der er tilslutning til Danmarks kandidatur i 2015-2016." 

Søvndal: Lykketoft er overordentlig velkvalificeret kandidat
Der er ikke på nuværende tidspunkt opstillet andre kandidater til posten.

Kampvalg om formandsposten internt blandt den vestlige gruppes 29 medlemslande er imidlertid ikke ukendt. Det skete senest i 2010-11, hvor Schweiz' tidligere udenrigs- og økonomiminister Joseph Deiss blev valgt til posten.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ser Lykketoft som en stærk kandidat:

”Det er med stor glæde, at jeg kan meddele, at Danmark i dag vil præsentere Folketingets formand Mogens Lykketoft som kandidat til den prestigefyldte post som formand for FN's 70. Generalforsamling, der løber fra september 2015 til september 2016. Med Mogens Lykketoft stiller Danmark en overordentlig velkvalificeret kandidat til denne vigtige post, som Danmark aldrig tidligere har besat," siger han i en pressemeddelelse. 

Valget af formand finder sted i juni 2015, og formanden tiltræder sin stilling i september 2015. Formandsposten går på omgang mellem de fem regionale valggrupper, og det er den vestlige gruppes tur at besætte posten for den 70. Generalforsamling.

Såfremt Mogens Lykketoft får formandsposten skal han i givet fald søge orlov som medlem af Folketinget under varetagelse af formandshvervet i Generalforsamlingen.

Dokumentation

<p>FN&rsquo;s Generalforsamling er sammen med Sikkerhedsr&aring;det og Menneskerettighedsr&aring;det de vigtigste organer i FN. Alle FN&rsquo;s medlemslande og mange observat&oslash;rer, bl.a. EU, har s&aelig;de i Generalforsamlingen, hvor verdens stats- og regeringschefer m&oslash;des hvert &aring;r i september m&aring;ned. Generalforsamlingen vedtager en lang r&aelig;kke resolutioner inden for bl.a. menneskerettigheder, b&aelig;redygtig udvikling og folkeret. Generalforsamlingen kan endvidere dr&oslash;fte internationale kriser, s&aelig;rligt hvis situationen i Sikkerhedsr&aring;det er fastl&aring;st. Det er bl.a. p&aring; dansk foranledning sket i forbindelse med krisen i Syrien.</p><p><em>Fakta fra Udenrigsministeriet.&nbsp; </em></p>


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Villy Søvndal

Fhv. udenrigsminister og partiformand (SF), byrådsmedlem, Kolding, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00