lykketoft ellemann
Mogens Lykketoft skulle være Uffe Ellemanns "værdige modstander" i TV 2 News' nye udenrigspolitiske magasin, men han endte med at blive en stærk medspiller i forsvaret for euroen. (Foto: Morten Bengtsson/TV 2)

Lykketoft og Ellemann i fælles front på TV 2

1. juni 2010 kl. 10:22
INTERVIEW: Første udsendelse af TV 2 News' udenrigspolitiske magasin Ellemann|Lykketoft blev et fælles forsvar for euroen. I det hele taget er de to gamle kamphaner enige om det meste, men TV 2 afviser, at det er et problem.
| Flere

"En værdig modstander", der kompetent kunne forfægte nogle helt andre synspunkter. 

Det var Uffe Ellemann-Jensens (V) argumentation for at vælge Mogens Lykketoft (S) som modspiller i et nyt udenrigspolitisk magasin på TV 2 News. Der var dermed opbygget en forventning om, at de tidligere udenrigsministre og partiformænd for alvor ville krydse klinger.

Den første udsendelse i Ellemann|Lykketoft viste imidlertid to meget enige debattører, som ivrigt argumenterede for dansk deltagelse i euroen.

I samme weekend bragte Berlingske et dobbeltinterview, hvor de to koryfæer udtrykte samme holdning til forskellige internationale problemstillinger, mens de i fælles åndedrag kaldte danskerne selvfede og advokerede for et opgør med "danskernes gadekærsmentalitet".

Forældet modsætning
For 20 år siden var der en afgrund mellem Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann på det udenrigspolitiske område, men i dag ser det helt anderledes ud:  

Ellemann og Lykketoft ser begge Barack Obama som det største politiske håb, begge ser Nordkoreas Kim Jong-Il som den værste diktator, begge er varme EU-tilhængere, og begge tog kraftigt afstand fra Muhammed-tegningerne. For bare at nævne et par eksempler. 

Altinget | Christiansborg har spurgt kanalchef på TV 2 News Mikkel Hertz, om det nye magasin kun skal dække én vinkel på de internationale problemstillinger.

Lykketoft: Værdig modstander eller stærk medspiller? 
Programmet lægger op til, at det skal være en debat mellem to parter fra de forskellige fløje i dansk politik. Synes I selv, det lever op til den målsætning?

"Det er ikke det, der er det primære i programmet. Ellemann|Lykketoft er primært et program, der skal give folk indsigt leveret af to personer, der begge har haft adgang til maskinrummet i Udenrigsministeriet. De kender diplomatiet og ved, hvad der foregår bag kulissen. Så de skal ikke nødvendigvis debattere, de skal i højere grad analysere. Om de er enige eller uenige er ikke afgørende for, hvilke spørgsmål vi tager op."

Den første udsendelse handlede meget om, at Lykketoft og Ellemann forsvarede, hvorfor Danmark skulle være med i euroen. Det virker mere som et holdningsprogram end et analyseprogram.

"Vi har jo valgt dem, fordi de har indsigt, men også fordi de har stærke holdninger. Vi kunne sagtens have taget en professor i internationale forhold, men vores erfaring er, at programmer får en meget skarpere profil, hvis de medvirkende har noget indlevelse, nogle holdninger, som de kan lægge for dagen."

En ren fordom
Kunne I ikke have valgt nogle, der havde givet et mere alsidigt program. Det er svært at få øje på, hvor de to er uenige?

"Det er en fordom, som du lægger for dagen. Det tror jeg ikke, du kan dokumentere. Men jo, vi kunne sagtens have valgt nogle andre, men vi har valgt dem her, fordi vi synes, de er super skarpe, og vi tror på formatet med de to kendte og anerkendte personer."

I interviewet i Berlingske siger de, at danskerne er selvfede, og at de gerne ser et opgør med den danske gadekærsmentalitet. Det lyder mere som et program, der skal belære danskerne?

"Det er din vurdering, jeg er ikke enig. Tanken er ikke at lave et program, der går ud på at revse danskerne eller Danmark. Hvad de har sagt i et interview i Berlingske, har ikke så meget at gøre med, hvad de siger i Ellemann|Lykketoft på TV 2 News."

Har det vigtigere for jer at få nogle stærke kendisser, som kan tiltrække seere, end at få nogen, der kan repræsentere forskellige standpunkter?

"Vi laver holdningsdebat med forskellige standpunkter hver eneste dag på TV 2 News. Vi laver det morgen, middag og aften. Det her program handler i højere grad om indsigt og analyse."

 
Altinget | Christiansborg
 
Altinget | EU

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK