Måling: DF minder mest om S og V

MENINGSMÅLING: Vælgerne er uenige om, hvorvidt Dansk Folkeparti står nærmest Venstre eller Socialdemokratiet. Men hos DF's egne vælgere er der flest, der ser Socialdemokratiet som nabopartiet.

Mens Dansk Folkeparti engang blev betragtet som et isoleret og yderliggående parti, placerer vælgerne nu DF som et parti på den eftertragtede position mellem Venstre og Socialdemokraterne. Det viser en ny Norstat-måling foretaget for Altinget.

I målingen er vælgerne blevet spurgt om, hvilket parti der ligger politisk nærmest Dansk Folkeparti. Og her peger 22 procent på, at Venstre er nabopartiet, mens 21 procent nu peger på Socialdemokratiet. 8 procent peger på Liberal Alliance, 5 procent på Konservative, mens 39 procent svarer "ved ikke".

Det er tal, der passer perfekt til DF-formand Kristian Thulesen Dahls ambition om at skifte positionen som fløjparti ud med positionen som et midterparti, der lige så godt kan samarbejde med Socialdemokratiet som med de borgerlige. Som man har set det i det sidste år, hvor forholdet mellem DF og Mette Frederiksens socialdemokrater er blevet normaliseret.

Det har tilsyneladende smittet af på DF-vælgernes opfattelse af de andre partier.

Ikke længere fjender
De socialdemokratiske vælgere, der skiftede til DF i perioden 1995-2005, havde en tendens til at smække med døren til deres gamle parti. For mange af disse frafaldne socialdemokrater blev Venstre alternativet til DF.

Men i dag peger 28 procent af DF-vælgerne nu på S som det parti, der minder mest om DF. Kun 20 procent peger på Venstre, og det er særlig overraskende i betragtning af, hvor mange tidligere Venstre-vælgere DF skovlede ind ved det seneste valg.

7 procent af DF-vælgerne ser Liberal Alliance som nabopartiet. Ikke nogen stor gruppe, men dog et tal, man skal holde øje med, for DF-vælgere med LA-sympatier vil være et oplagt mål for Pernille Vermunds Nye Borgerlige.

1 procent af DF-vælgerne ser Konservative som det nærmeste parti. Endnu et katastrofalt tal for Konservative, når man tænker på, at DF har gjort de traditionelle konservative mærkesager om Gud, Konge og Fædreland til sine egne. 42 procent af DF-vælgerne svarer ”ved ikke” til spørgsmålet.

[Artiklen fortsætter under figuren]

 

Det er ikke kun DF-vælgere, der synes, deres parti minder mest om Socialdemokratiet. Det går også den anden vej – om end i lidt mindre omfang. Målingen viser, at 20 procent af de vælgere, der i dag stemmer S, mener, at DF minder mest om deres parti.

Blandt Venstre-vælgerne er tallet endnu større. Her er det hver tredje – 33 procent – der opfatter Dansk Folkeparti som et naboparti til Venstre.

Læs hele artiklen her eller tegn et gratis prøveabonnement her: 

,

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Fint besøg fra Storbritannien og bunkevis af samråd Det sker i dansk politik: Fint besøg fra Storbritannien og bunkevis af samråd Næste artikel Det sker i EU: Torskeslagsmål, asylreform og mediestøtte Det sker i EU: Torskeslagsmål, asylreform og mediestøtte