Måling: Mette Frederiksen fastholder føring

POPULARITET: Vælgerne vil stadig helst have, at Mette Frederiksen bliver Danmarks næste statsminister. Løkke oplever svigtende opbakning fra sine støttepartiers vælgere. Det har han lært at leve med, mener politisk kommentator Jarl Cordua.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Emma Qvirin Holst

Forud for Venstres landsmøde i weekenden må statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) endnu en gang sluge en måling, der viser, at vælgerne helst vil have Mette Frederiksen som statsminister.

Ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget foretrækker 35 procent Mette Frederiksen (S) som statsminister. Kun 21 procent vil helst have Lars Løkke Rasmussen siddede i Statsministeriet. Samtidig siger 21 procent, at de vil have en tredje kandidat.

Målingen er et rygstød til Mette Frederiksen, siger politisk kommentator Jarl Cordua. Men han maner samtidig til besindelse. 

”Det er pæne tal, men det er måske en lidt billig baggrund at brillere på, når det er overfor Løkke, som alle ved har fået historiske bøllebank,” siger han og tilføjer:

”Tallene vil måske ændre sig den dag, hun selv står med regeringsmagten eller over for en ny borgerlig statsministerkandidat.”

Ifølge Jarl Cordua viser målingen, at vælgerne endnu ikke har taget Løkke til nåde igen. Men han kan glæde sig over, at han har samme støtte i sit parti, som Mette Frederiksen har i sit.

Begge nyder en opbakning på 81 procent blandt deres egne vælgere.

Støttepartierne siger nej tak til Løkke
Anderledes ser det dog ud for begejstringen for Lars Løkke blandt støttepartiernes vælgere. Kun 25 procent af Dansk Folkepartis vælgere og 27 procent af Liberal Alliances vil have Løkke som regeringsleder. I stedet foretrækker de en tredje kandidat.

Jarl Cordua bider dog mærke i, at der trods alt er en fjerdedel af Dansk Folkepartis vælgere, der vil have Løkke som statsminister.

”DF er et større parti end Venstre, og der har længe været en idé i Dansk Folkeparti om, at de skulle gå efter magten hele vejen. Hvis det så er et valg mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl, kan jeg godt forstå, at der er nogle DF'ere, som hellere vil have deres egen formand som statsminister,” siger Jarl Cordua og tilføjer:

”Og hvis man ser det i det perspektiv, er en fjerdedel af vælgerne, der foretrækker Løkke, vel ikke så dårligt.”

Samtidig er der færre DF'ere, der gerne vil have Mette Frederiksen i stedet for Løkke.

”Det gør måske, at den store interesse for pludselig at lade sig politisk forlove med Mette Frederiksen nok ikke er så attraktiv – i hvert fald ikke, hvis man spørger DF's vælgere.”

Liberal Alliances vælgeres manglende støtte til Lars Løkke er heller ikke overraskende ifølge Jarl Cordua.

”Man har ført decideret krig mod Løkkes troværdighed i det sidste års tid, fordi man mener, at man er blevet snydt omkring topskattelettelser. Så er det egentlig ikke underligt, at der kun er 27 procent af LA's vælgere, som synes, at det er en god idé med Løkke,” siger Jarl Cordua.

Løkke har lært at leve med det
Den svigtende opbakning fra støttepartiernes vælgere rører dog ikke Lars Løkke særligt, mener Jarl Cordua.

”Det er mit indtryk, at han er rimeligt upåvirket. Hvis han skulle gå og pive over det hver eneste dag, ville han aldrig få noget fra hånden. Han er selvfølgelig irriteret over det, men han har lært at leve med det,” siger han.

Dokumentation

Fakta om målingen
Sådan har vi spurgt:

Hvis der var valg i morgen, hvem ville du så foretrække som Danmarks statsminister?

Mette Frederiksen: 35 %
Lars Løkke Rasmussen: 21 %
En anden kandidat: 21 %
Ved ikke: 24 %

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 3. november til 7. november 2016.

Se alle tallene her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00