Ny måling: Miljø trumfer erhvervsliv

MENINGSMÅLING: Et flertal af vælgerne vil prioritere miljøet over erhvervsinteresser, viser en ny måling. Men Venstre-regeringen kan glæde sig over at være i samklang med størstedelen af sine egne vælgere. 

Det seneste store opgør mellem miljø- og erhvervsinteresser kom i striden om landbrugets øgede gødskning og&nbsp;brug af sprøjtemidler.<br>
Det seneste store opgør mellem miljø- og erhvervsinteresser kom i striden om landbrugets øgede gødskning og brug af sprøjtemidler.
Foto: Colourbox
Erik Holstein

Nogle gange spiller miljø og erhvervsinteresser fint sammen. Men når der er en konflikt, skal miljøets interesser prioriteres højest.

Det er holdningen hos 51 procent af vælgerne, der dermed lægger et andet snit end Venstre-regeringen. 29 procent af vælgerne vægter erhvervslivets interesser højest.

Resultatet fremgår af en ny meningsmåling udført af Norstat for Altinget.

Diskussionen om miljø kontra erhvervsinteresser og konkurrencehensyn blev brandvarm under slagsmålet om landbrugspakken. Men modsætningen findes i mange andre varianter, ikke mindst i debatten om bindende klimamål på 40 procent, der vil medføre omkostninger for dele af erhvervslivet.

Læs også: Overblik: Forstå dramaet om landbrugspakken

Det er særligt de røde partiers vælgere, der vil sætte miljøet først. Allermest udpræget hos Radikale, SF og Enhedslisten, hvor der er mellem 77 og 72 procentpoints forspring til den grønne side.

Ændret V-profil
Men blandt alle Folketingets partier er det kun regeringspartiet Venstre, der kan mønstre et absolut vælgerflertal til fordel for erhvervslivet.

Det passer smukt med Venstre-regeringens stillingtagen til landbrugspakke og klimamål, men til gengæld kommer regeringen i åbenlys modstrid med vælgernes flertal.

Venstre har de sidste par år bevæget sig meget langt væk fra den grønne linje, Anders Fogh Rasmussen (V) landede på i sin sidste tid som statsminister, og som Lars Løkke Rasmussen i begyndelsen videreførte, da han tog over.

Men dengang var Venstre også et langt større parti, der forsøgte at appellere til meget brede vælgergrupper. I den nuværende pressede situation prioriteres det højere at kæmpe fra hus til hus med LA og DF om kernevælgerne i landområderne.

Konservative skiller sig i Folketinget ud som det eneste blå parti, hvor der er et (relativt) flertal for den grønne linje. Men partiets vælgere er delte, hvilket måske forklarer, hvorfor Konservative ikke er gået synderligt frem, selvom de vandt armlægningen med statsministeren om tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) skæbne.

Læs også: Stædighed spændte ben for Kjer

  Alle S R K SF LA DF V EL ALT
Erhvervslivets interesser 29% 16% 8% 33% 3% 47% 44% 55% 13% 15%
Miljøets interesser 51% 62% 85% 43% 77% 23% 33% 27% 85% 74%
Ved ikke 20% 23% 7% 25% 20% 30% 23% 18% 3% 11%

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Hvad mener du som udgangspunkt skal prioriteres højest, hvis politikerne i en sag skal vælge mellem erhvervslivets økonomiske interesser på den ene side og miljøinteresser på den anden side?

- Erhvervslivets interesser: 29 procent
- Miljøets interesser: 51 procent
- Ved ikke: 20 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 7. til 11. april 2016.

Se tallene her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00