Måling: Udbredt mistillid til Skat

TILLIDSKRISE: Næsten halvdelen af danskerne har mistillid til Skat, viser ny måling for Altinget. Eksperter er uenige om, hvorvidt regeringens omorganisering og udflytningsplaner for Skat blot strør salt i et åbent tillidssår.

Inden sommerferien vil regeringen præsentere en ny organisering af Skat, hvor der også skal flytte arbejdspladser ud af hovedstaden. Det kan gøre det sværere at genoprette en i forvejen sønderskudt tillid til Skat. ARKIVFOTO
Inden sommerferien vil regeringen præsentere en ny organisering af Skat, hvor der også skal flytte arbejdspladser ud af hovedstaden. Det kan gøre det sværere at genoprette en i forvejen sønderskudt tillid til Skat. ARKIVFOTOFoto: Erik Refner/Scanpix
Sine Riis Lund

Ekstra milliarder, flere ansatte, advokatundersøgelse, ny organisering og senest en undersøgelseskommission.

Politikerne har inden for det seneste år bebudet en lang række tiltag, der skal vende skuden for et vildfarent Skat.

De politiske udmeldinger har dog tilsyneladende ikke beroliget danskerne og skabt tiltro til organisationen.

En Norstat-måling udført for Altinget viser, at knap halvdelen af danskerne nærer decideret mistillid til Skat, mens 13 procent har tillid. Cirka hver tredje har hverken tillid eller mistillid til organisationen.

Det er klart, at man skal passe på med at omstrukturere sig ihjel, men på den anden side, hvis man ikke har en organisation, der fungerer og er tidssvarende, så hjælper det ikke bare at give arbejdsro.

Torben Bagge
Ekstern lektor i skatteret og advokat

“Skandalerne og medieomtalen har grundlæggende rystet næsten halvdelen af befolkningens tillid til Skat, og det er helt afgørende, at man får rettet op på det, da noget af det vigtigste i det danske samfund er social kapital, altså folks tillid til, at også naboen betaler sin retmæssige andel af fællesudgifterne," siger Henning Jørgensen, professor i offentlig forvaltning og organisation ved Aalborg Universitet.

Skatteansatte skal skifte adresse
Som led i den genopretning vil regeringen om kort tid præsentere sin nye organisering af skattevæsenet. Det bebudede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin afslutningstale før pinse.

Hvis du hele tiden omorganiserer, er der ingen tryghed for de folk, der arbejder der. Du dræner tværtimod Skat for kompetencer, så det er en helt forkert strategi.

Henning Jørgensen
Professor, Aalborg Universitet

Og ifølge statsministeren vil det indebære udflytning af arbejdspladser, da Skat skal bidrage til regeringens ambitioner om flere statslige arbejdspladser uden for hovedstaden.

Mere flytterod, videnstab og strukturændringer risikerer dog at spænde ben for processen med at genopbygge Skat og dermed tilliden til Skat, advarer Dansk Told & Skatteforbund.

“Jeg er ikke sikker på, man kan omstrukturere sig ud af problemerne. Det vil jeg se, før jeg tror det,” siger forbundsformand Jørn Rise.

Storforbruger af flyttekasser
Han appellerer til, at omorganiseringen sker med medarbejderne i centrum, hvis det skal lykkes at genoprette det ridsede omdømme, som målingen afspejler.

“Hvis man skal flytte rundt på folk, er jeg bange for, at nogen bliver trætte af det og ikke vil være her længere, så vi mister yderligere kompetencer. Det vil være trist og kan betyde, at det tager ekstra tid at få genopbygget Skat og dermed også tilliden til Skat,” siger Jørn Rise.

Hyppige omstruktureringer har netop sammen med betydelige besparelser været blandt forklaringerne på, at Skat de senere år har været ramt af den ene skandale efter den anden.

For lidt over ti år siden skete den største organisatoriske omlægning af den danske administration i mange år. Skat blev etableret, Betalingscentret i Ringkøbing opstod og de kommunale skattemyndigheder blev lagt sammen med de statslige told- og skattemyndigheder.

Og i 2013 blev Skat udskilt som en selvstændig styrelse fra Skatteministeriet, der gjorde klart, at omorganiseringen var afgørende for at genoprette befolkningens tillid til skattemyndighederne.

Henning Jørgensen er skeptisk over, om en ny omorganisering med udflytning oveni hatten er det, som Skat har brug for nu.

“Hvis du hele tiden omorganiserer, er der ingen tryghed for de folk, der arbejder der. Du dræner tværtimod Skat for kompetencer, så det er en helt forkert strategi,” siger Henning Jørgensen.

En uoverskuelig mastodont
Ekstern lektor i skatte- og forvaltningsret ved Aarhus Universitet, Torben Bagge, er mere positiv over for regeringens planer.

“Jeg tror, man med Skat har fået lavet en for stor mastodont, som er med til at forklare nogle af de problemer, der har været. Der er behov for en klar sammenhæng mellem, hvem der egentligt har ansvaret og kompetencen for hvad,” siger Torben Bagge, der tillige er partner og advokat i TVC Advokatfirma.

Derfor kan det være positivt, at Skat skal udskilles i flere styrelser.

Torben Bagge påpeger, at den uoverskuelige struktur illustreres tydeligt ved skandalen omkring udbytteskat, hvor det trods flere undersøgelser ikke har været muligt at finde ud af, hvem der har et ansvar for de forsvundne milliarder.

“Det er klart, at man skal passe på med at omstrukturere sig ihjel, men på den anden side, hvis man ikke har en organisation, der fungerer og er tidssvarende, så hjælper det ikke bare at give arbejdsro. Forhåbentlig får man nu skabt noget, der er kommet for at blive og ikke bare gøre ondt værre,” siger Torben Bagge.

Tvivler på kommissions effekt
I sin afslutningstale fortalte Lars Løkke Rasmussen (V) desuden, at skatteministeren sidste uge skulle have sit første indledende møde om en undersøgelseskommission, som blandt andre Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil nedsætte for at genskabe tilliden til Skat.

De tre eksperter, som Altinget har talt med til denne artikel, forstår godt ønsket om at placere et politisk og administrativt svar. Generelt stiller de sig dog tvivlende over for, om kommissionen vil ende med et brugbart resultat og dermed, om det er et godt redskab til at genoprette tilliden.

“Jeg frygter lidt, at der kommer til at blive brugt en masse energi, der ikke står mål med det, man får ud af det. Og det er energi, der bliver suget ud af en organisation, der måske mere har brug for arbejdsro til at få den nye struktur på plads og tingene til at fungere,” siger Torben Bagge.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Rise

Forbundsformand, Dansk Told & Skatteforbund
skattefunktionær (Toldvæsenet), organisations- og skatteretsuddannelse på merkonomniveau

0:000:00