Måling: Vælgerne er langt mere bekymrede over klimakrisen end naturkrisen

Klimaforandringer er efterfulgt af rent drikkevand det grønne spørgsmål, der bekymrer danskernes mest, viser ny måling. Grønne organisationer ærgrer sig over, at naturen ikke fylder mere i befolkningens bevidsthed.

Naturkrisen ligger ikke i top blandt danskernes bekymringer på det grønne område.
Naturkrisen ligger ikke i top blandt danskernes bekymringer på det grønne område.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Klimaforandringer fylder godt i den verserende valgkamp. Og det er der ikke noget at sige til. Det er nemlig det grønne spørgsmål, der optager befolkningen mest.

Det viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Her peger fire ud af ti danskere nemlig på, at klimaforandringerne er den grønne problemstilling, der bekymrer dem mest.

Emnet topper foran drikkevand, som 20 procent af danskerne er mest bekymret for.

Herfra er der et godt stykke ned til forurening af vand- og havmiljø, som 12 procent er mest bekymret for. Naturkrisen - hvor planter og arter uddør - er der otte procent, som er mest bekymret for.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion på baggrund af i alt 1025 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover.

Stikprøven er i udgangspunktet sammensat med henblik på at sikre repræsentativitet på følgende fire variable: Køn, alder, uddannelse og
region.

Interviewene er indsamlet online i perioden mellem 13. September og 20. September 2022.

Den statistiske usikkerhed er på +/- 3,1 procent.

Skadelige kemikalier, støj og luftforurening ligger på de sidste pladser. Ni procent af befolkningen svarer enten "ved ikke", eller at de ikke er bekymret for noget af det.

I 2016 lavede Altinget en næsten identisk måling. Og siden dengang er klimaet rykket endnu længere op i danskernes bevidsthed, mens bekymringen for drikkevand og skadelige kemikalier relativt set er blevet noget mindre. I 2016 svarede 30 procent af danskerne således klimaforandringer, mens 25 procent var mest bekymret for drikkevandet.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00