Macron vil have Vestager som formand for EU-Kommissionen

FORMAND: Emmanuel Macron vil have Margrethe Vestager til at overtage Jean Claude Junckers post som kommissionsformand i 2019. “Urealistisk,” mener EU-ekspert.

Emmanuel Macron vil ifølge flere kilder i Europa-Parlamentet have Margrethe Vestager som ny formand for Europa-Kommissionen, når Jean-Claude Juncker forlader posten i 2019.

Det skriver Politico.

Den franske præsident skulle ifølge en højtstående embedsmand i Parlamentet have fortalt om sit ønske til flere personer, inklusiv præsidenten for den store EPP-gruppe, Joseph Daul.

Det bakkes op af det franske parlamentsmedlem, Pieyre-Alexandre Anglade, der er valgt for Macrons parti, En Marché:

“Macrons interesse i Vestager er indlysende. Hun klarer sig fremragende og er den mest synlige pro-europæer. Hun er kvinde og har haft succes på områder, som Macron bekymrer sig om. Hun har på flere emner skabt røre i EU,” siger han til Politico.

EU-ekspert: Urealitisk
Ifølge Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik og professor i statskundskab på Københavns Universitet, er det højst urealistisk, at Vestager ender som kommissionsformand.

For selvom Emmanuel Macrons opbakning hjælper hende på vej, er der stadig langt til formandsposten.

“Hvis man kigger på teknikaliteterne i, hvordan formanden bliver valgt, har jeg meget svært ved at se det ske,” siger Marlene Wind til Altinget.

Det skyldes, at formanden sandsynligvis skal findes ved et kampvalg mellem kandidater fra forskellige grupper i Europa-Parlamentet.

Margrethe Vestager tilhører den lille midtergruppe Alde, der blot har 65 pladser i Parlamentet. Det er langt færre end socialdemokraternes 190 og kristendemokraternes 215.

"Det er umiddelbart svært at se, at en kandidat fra en lille gruppe kan vinde ræset. Men hvis Macron er i stand til at overtale Europa-Parlamentet til at se lyset i en meget populær kvinde, der virkelig har gjort noget godt for EU, så skal man aldrig sige aldrig,” siger Marlene Wind. 

Og skulle det alligevel lykkes, vil det give Danmark større indflydelse på, hvilken retning Europa bevæger sig, mener Marlene Wind:

“Hvis Danmark skulle få posten, vil det have meget stor betydning for, hvad det er for et Europa, der tegner sig. Hun kommer til posten med nogle meget nordiske værdier og kan måske dreje EU i en anden retning," siger Marlene Wind og fortsætter:

“Det er et kæmpe klap på skulderen til Danmark, at Macron vil have Vestager på posten. Selvom hun ikke repræsenterer danske interesser, er det et signal til os om, at vi godt kan levere ledere til EU.”

“En populær skikkelse”
Ifølge Marlene Wind kan Macrons ønske om at få Vestsager som formand for Europa-Kommissionen forklares ved, at han ser noget af sig selv i danskeren:

“De har den samme energi og samme syn på det europæiske samarbejde. De tilhører den samme generation og tænker EU på en helt ny og fremadrettet måde. De brænder nærmest mere for det europæiske projekt end for nationalstaten og ser i hvert fald ingen modsætninger mellem de to. Det er meget karakteristisk for begges perspektiv på Europa,” siger hun.

Margrethe Vestager har som EU’s konkurrencekommissær arbejdet hårdt imod skattely ved blandt andet at sende kæmperegninger til selskaber som Apple og Facebook.

Og ifølge Marlene Wind har det allerede givet hende en stor stjerne hos europæerne:

“Det er meget klogt i forhold til befolkningen og legitimiteten omkring det europæiske projekt. Hun er i stand til at sælge det gennem mærkesagerne om skattely, og at vi alle skal bidrage. Det er genialt set, at hun bruger det så offensivt. På den folkelige dimension kan hun blive en meget populær skikkelse,” siger hun.

Margrethe Vestager har ikke selv ytret ønske om at blive kommissionsformand. 

Forrige artikel Hver anden byrådskandidat vil servere økologisk mad til børn og ældre Hver anden byrådskandidat vil servere økologisk mad til børn og ældre Næste artikel Regionspolitikere: Embedsmænd sidder på magten Regionspolitikere: Embedsmænd sidder på magten
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.