Madkulturen ønsker kødfrie dage i kommunerne

KØDFRI: Danskerne spiser for meget kød, og derfor bør man overveje kødfrie dage i de kommunale køkkener. Det mener Judith Kyst, direktør for Madkulturen. Albertslund Kommune er allerede i gang, men fødevareekspert er skeptisk.
Kødfrie dage i kommunerne kan styrke folkesundheden og reducere CO2-udledningen, mener Judith Kyst fra Madkulturen.
Kødfrie dage i kommunerne kan styrke folkesundheden og reducere CO2-udledningen, mener Judith Kyst fra Madkulturen.Foto: Colourbox.com
Per Bang ThomsenAnne Justesen

Hvis alle landets kommuner indfører kødfrie dage i deres køkkener, vil det være med til at styrke folkesundheden, forbedre klimaet og gøre det lettere at få mere økologi på det kommunale menukort

Det mener Judith Kyst, direktør for Madkulturen under Fødevareministeriet, som kommer med ernæringsmæssige indspark til politikerne, danskerne og fødevarebranchen. Hun opfordrer nu landets kommuner til at overveje at bandlyse kød i deres dagtilbud, skoler og plejehjem.

"Kødfrie dage er fantastiske på mange forskellige måder, og jeg synes, det er noget, man bør se nærmere på. Kødet er altid omdrejningspunktet i vores måltider, men i det øjeblik, man fjerner det, får man et kreativt benspænd og en nyt dogme. Det tvinger os til at tænke ud ad boksen, og det vil være nøglen til at få løst en masse udfordringer," siger Judith Kyst til Altinget.dk.

Løftestang for dagsordener
En af udfordringerne er, at danskerne er et af verdens mest kødglade folkefærd. Sidste år viste en undersøgelse fra FDB, at 91 procent af danskerne spiser kød til både frokost og aftensmad, og samlet set blev der produceret godt 146 kilo kød per dansker om året.

Kødfrie dage er fantastiske på mange forskellige måder, og jeg synes, det er noget, man bør se nærmere på. Kødet er altid omdrejningspunktet i vores måltider, men i det øjeblik, man fjerner det, får man et kreativt benspænd og en nyt dogme.

Judith Kyst
Direktør for Madkulturen

Ud over at et højt indtag af især mættede fedtstoffer kan have nogle helbredsskadelige konsekvenser, kan det også sætte nogle negative fodspor på klimaet. Ifølge FN's fødevareorganisation FAO stammer 18 procent af verdens CO2-udledning nemlig fra de dyr, vi spiser. Det er større end den udledning, der kommer fra verdens biler, skibe og fly tilsammen, og tallet vil kun stige, i takt med at befolkningstallet stiger.

Derudover er regeringens målsætning, at 60 procent af al offentlig mad skal være økologisk i 2020. Det kan blive en dyr fornøjelse for kommunernes madbudgetter, hvis ikke der bliver ændret på indkøbsmønstrene og skåret ned på kødforbruget.

"Derfor kan kødfrie dage blive en løftestang for mange af de dagsordener," siger Judith Kyst.

Albertslund har droppet kødet
Ideen om kødfrie dage er ikke ny, og ser man ud over landegrænsen, har den allerede spredt sig til flere storbyer rundt om i verden. Tidligere på måneden vedtog byrådet i den amerikanske vestkystby Los Angeles, at mandag fremover bør være kødfri. Baggrunden er det såkaldte "Meatless Mondays"-initiativ, som siden 2008 har spredt sig i hele verden, og målet er at få folk til at spise mindre mættet fedt og generelt leve sundere.

KL oplyser over for Altinget | Fødevarer, at man ikke har noget overblik over, hvorvidt der er nogle danske kommuner, som har taget initiativet til sig. Flere kommuner - heriblandt Randers og København Kommune - opfordrer deres borgere til at indføre en kødfri dag om ugen. Og i Albertslund Kommune har man i de seneste årtier haft en ugentlig grød- eller suppedag i kommunens daginstitutioner.

Ifølge ernærings- og husholdningsøkonom Dorte Nielsen, der er ansvarlig for maden i kommunens daginstitutioner, er økonomien den primære årsag til, at kødet bliver bandlyst en gang om ugen. Siden midten af 1990'erne har Albertslund Kommune nemlig haft en strategi om at servere økologisk mad i de offentlige køkkener, og det er noget, der har tynget budgetterne. Derfor forudser hun også, at flere kommuner vil droppe kødet fremover.

"Jeg tror umiddelbart, at de kommuner, som har indført økologi, er tvunget til at have kødfri dag. Det er simpelthen et spørgsmål om økonomi. Vi har ikke ret mange penge, så det giver nærmest sig selv," siger Dorte Nielsen, der har arbejdet i kommunen siden 1992.

Ekspert er skeptisk
Jon Fuglsang, madsociolog og ekspert i fødevarer ved Professionshøjskolen Metropol, er dog skeptisk over for konceptet kødfrie dage. Selvom han er fortaler for at reducere kødforbruget i de offentlige køkkener, så frygter han, at kødfrie dage kan have en afskrækkende effekt på nogle danskere.

"Der er meget fokus på kost og sundhed for tiden, og det er en hårfin balance, hvor meget man fra politisk plan kan blande sig i danskernes kostvaner. Det offentlige kostområdet er i forvejen meget reguleret, og derfor skal man i stedet skabe nogle incitamenter, der får kommunerne til at købe mindre kød," siger han.

Derudover kan der være nogle ernæringsmæssige problemer ved at fjerne kødet for de ældste borgere på plejehjemmene. De har i højere grad brug for en ernæringstæt kost med et højt protein- og fedtindhold. Det er blandt andet en af årsagerne til, at Københavns Kommune, som også har sat økologien højt på dagsordenen, ikke har indført kødfrie dage på det område.

"Man kan dog servere traditionelle retter som eksempelvis æggekage og omeletter i stedet for retter, der indeholder kød," siger Stine Merrild Bækgaard, kostkonsulent i Københavns Kommunes Kostsekretariat, til Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00