Kommentar af 
Anja Katrine Søndergaard Elsby

Mænd bør gøre en indsats for ligestilling, før de pynter sig med lånte sko

Det er forbilledligt når Corydon, Mikkelsen, Albæk og Strunge bruger 8. marts som anledning til at slutte sig til kampen for diversitet i bestyrelseslokalet. Men filmen knækker, når de som påståede foregangsmænd ikke engang selv praktiserer det, de prædiker, skriver Anja Søndergaard Elsby.

På sociale medier stjal særligt én kampagne opmærksomheden: Børsens Bjarne Corydon, Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen, filosof og stifter af bureauet Voluntas Morten Albæk og Podimos Morten Strunge havde i dagens anledning iført sig smukke glitrende hæjhælede sko i&nbsp;<a href="https://www.roccamore.com/pages/inhershoes-women-in-boardrooms" target="" rel="">Roccamores kampange #RespectHighHeels</a>.
På sociale medier stjal særligt én kampagne opmærksomheden: Børsens Bjarne Corydon, Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen, filosof og stifter af bureauet Voluntas Morten Albæk og Podimos Morten Strunge havde i dagens anledning iført sig smukke glitrende hæjhælede sko i Roccamores kampange #RespectHighHeels.Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Anja Katrine Søndergaard Elsby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endnu en kvindernes internationale kampdag er veloverstået og en uge er gået siden den dag, der for nogle er større end selve juleaften og for andre en årligt tilbagevendende pestilens.

På 8. marts i år blæste vinden i feministernes retning. Det stod klart, at flere har sluttet sig til under fanerne, der bærer budskaber om ligeløn, bekæmpelse af sexisme, flere kvinder i ledelse og mange andre vigtige kæpheste.

I år var der opbakning til den om kvinder i ledelse fra uventet kant.

På sociale medier stjal særligt én kampagne opmærksomheden

Anja Søndergaard Elsby

På sociale medier stjal særligt én kampagne opmærksomheden: Børsens Bjarne Corydon, Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen, filosof og stifter af bureauet Voluntas Morten Albæk og Podimos Morten Strunge havde i dagens anledning iført sig smukke glitrende hæjhælede sko i Roccamores kampange #RespectHighHeels.

Sammen med skomærket ville de fire magtfulde mænd sætte spot på behovet for diversitet i de danske bestyrelser. Det var godt tænkt. Kampagnen gik viralt fordi den var kreativ, iøjnefaldende og anderledes. Alle kneb gælder i arbejdet for ligestilling i både klasseværelset, i soveværelset og ikke mindst i bestyrelsesværelset.

For i de danske bestyrelser er kun hver femte medlem kvinde, og fjerner man familietilknytninger til virksomheder, er der tale om mindre end hver tiende. Det selvom vi ved, at diversitet sikrer klogere, bedre og mere bæredygtige beslutninger ligesom det gavner bundlinjen at lukke kvinder ind i bestyrelsen.

Underrepræsentationen af kvinder i bestyrelser handler ikke om, at halvdelen af jordens befolkning bare er mindre kvalificerede, men om den såkaldte rip, rap og rup-effekt

Anja Søndergaard Elsby

Underrepræsentationen af kvinder i bestyrelser handler ikke om, at halvdelen af jordens befolkning bare er mindre kvalificerede, men om den såkaldte rip, rap og rup-effekt: En ledelse er mere tilbøjelig til at vælge, prikke, udpege eller opfordre dem, der ligner en selv: Midaldrende, hvide mænd der allerede sidder på de tunge poster vælger typisk andre midaldrende, hvide mænd. Og sådan gentager historien sig om og om igen.

Vi er ikke nået i mål med ligestilling i bestyrelseslokalet, før der sidder lige så mange inkompetente kvinder i de danske bestyrelser, som der i dag sidder inkompetente mænd.

Der er brug for færre skåltaler og mere handling. I årtier har vi snakket om diversitet i ledelse og pænt bedt om måltal og statistikker. Der er bare det ved det, at det ikke har vist sig super effektivt at tale, opstille et par målsætninger, tale lidt mere, lave et par kampagner og så tale lidt om det igen.

Det er forbilledligt når Corydon, Mikkelsen, Albæk og Strunge bruger 8. marts som anledning til at slutte sig til kampen for diversitet i bestyrelseslokalet. Men filmen knækker når de som påståede foregangsmænd ikke engang selv praktiserer det, de prædiker.

Filmen knækker når de som påståede foregangsmænd ikke engang selv praktiserer det, de prædiker

Anja Søndergaard Elsby

En google-søgning viser, at der er lige præcis 0 kvinder i Podimos bestyrelse. At kun to ud af 9 bestyrelsesmedlemmer i Bonnier, der ejer størstedelen af Dagbladet Børsen er kvinder. 

Dog må det siges at være svært for Børsen og manden i spidsen for dagbladet at få indflydelse på bestyrelsens sammensætning; Corydon er udpeget af bestyrelsen - ikke omvendt - og den består af en ejerkreds. Derfor kan det være svært at påvirke, omend man jo godt kunne pippe lidt om diversitet i egen baghave uanset.*

Morten Albæks Voluntas ser heller ikke ligefrem ud til at kunne bryste sig af overrepræsentation af kvinder i bestyrelsen; her viser de oplyste data, at én ud af fire bestyrelsesmedlemmer er kvinde.

Værst står det til hos Dansk Erhverv, hvor blot 6 ud af 46 bestyrelsesmedlemmer er kvinder. Nok er Dansk Erhvervs bestyrelse valgt af generalforsamlingen, men vedtægter og valgprocedurer står til at ændre, hvis man gjorde en indsats for at fremme diversitet.

Man har i sit sæt vedtægter allerede angivet krav om, at en fjerdedel af bestyrelsens medlemmer skal komme fra en bestemt medlemskategori mens en fjerdedel skal komme fra en anden. Hvorfor ikke i tillæg hertil tilføje et krav om, at en vis andel af bestyrelsen også skal være kvinder?

Hvorfor ikke i tillæg hertil tilføje et krav om, at en vis andel af bestyrelsen også skal være kvinder?

Anja Søndergaard Elsby

Selvom bestyrelsen udgøres af repræsentanter fra medlemsvirksomheder, der sikkert primært er styret af mænd, skal forandringen starte et sted. Her kan Dansk Erhverv - hvis man virkelig mener det med diversitet - oplagt gå forrest og bede sine medlemsvirksomheder udpege kvalificerede kvinder som bestyrelsesrepræsentanter til Dansk Erhvervs bestyrelse.

Hvor der er vilje, er der vej.

Uanset hvordan en bestyrelse er skruet sammen og hvordan dens medlemmer vælges, prikkes eller udpeges, bør man som virksomhed eller organisation gøre en aktiv indsats, for at sikre den ligestilling i bestyrelseslokalet, vi alle sammen efterspørger.

Kvoter virker til at sætte skub i kulturforandring ligesom det får de skjulte kvindelige talenter frem i lyset og skaber rollemodeller for kommende generationer.

Den tid, hvor man kan prædike ét og gøre andet er forbi. I dag er der behov for ledere, der udviser moral. Har man fået til opgave at svinge taktstokken i en virksomhed, bør man være særligt opmærksom på at have værdierne i orden i eget penalhus.

Derfor får de fire erhvervsmænd i Roccamores vigtige og relevante kampagne helt ekstraordinært et gratis råd med på vejen: Gør selv en aktiv indsats for ligestilling i egne bestyrelseslokaler før I pynter jer med lånte sko.

Gør selv en aktiv indsats for ligestilling i egne bestyrelseslokaler før I pynter jer med lånte sko

Anja Søndergaard Elsby

Der er behov for foregangsmænd som jer i kampen for ligestilling, men det ville være så meget mere betydningsfuldt, hvis I også skred til reel handling.

Hvis Bjarne, Brian, Morten og Morten inden næste års 8. marts tør gøre en indsats for at skabe forandring i egen baghave, er det prisværdigt. Hvis ikke, er det endnu en gruppe mænd med flotte ord uden handling.

*OPDATERET 16/3 kl. 10.20: I en tidligere version af indlægget fremgik det ikke, at Corydon er udpeget af bestyrelsen - ikke omvendt. Derfor er afsnittet tilføjet efter publicering.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Nødgaard Albæk

Stifter, direktør, Voluntas, bestyrelsesformand, Designskolen Kolding, æresprofessor, Aalborg Universitet, fhv. direktør, marketing og kommunikation, Vestas
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni. 2001)

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Morten Strunge

bestyrelsesmedlem, Storytel, fhv. direktør, Storytel, iværksætter, investor
HHX (Hillerød Handelsskole 2005)

0:000:00