Magdalena Andersson bliver Sveriges første kvindelige statsminister

Støttepartierne har accepteret, at socialdemokratiske Magdalena Andersson bliver Sveriges nye statsminister. Nu venter der svære forhandlinger forude. 

Placeholder image
Magdalena Andersson modtager stående applaus efter onsdag morgens afstemning i Rigsdagen. Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Sverige får sin første kvindelige statsminister.

Det står klart, efter Rigsdagen onsdag godkendte den socialdemokratiske leder Magdalena Andersson som ny statsminister.

Regeringens støttepartier Vänsterpartiet og Centerpartiet meldte tirsdag aften ud, at de ikke ville stemme imod Magdalena Andersson som statsminister. Sådan blev det også ved afstemningen, hvor støttepartierne stemte blankt og dermed sikrede, at Andersson ikke havde et flertal imod sig. 

Når der skal vælges statsminister i Sverige, må man nemlig blot ikke have et flertal imod sig i Rigsdagen.

Nu mangler kun en formel snak med den svenske konge på fredag, før svenskerne officielt får deres første kvindelige statsminister.

Afstemningen i dag kommer som konsekvens af tidligere statsminister Stefan Löfvens afskedsbegæring i august, og Andersson skal allerede forsvare statsministerposten, når svenskerne går til valgurnerne i september 2022.

Centerpartiet vil hellere have SD-budget end indflydelse fra venstrefløjen

Regeringens to støttepartier, Vänsterpartiet og Centerpartiet, ligger langt fra hinanden politisk, og allerede nu mærker Sveriges nye statsminister, at de to partier ikke kan samarbejde.

En afstemning om det svenske statsbudget senere onsdag ender sandsynligvis med, at Socialdemokraterne skal regere på baggrund af budgetforslaget fra de borgerlige oppositionspartier Moderaterne, Sverigedemokraterne og Kristdemokraternes budgetforslag, og ikke deres eget.

Centerpartiets modstand mod Vänsterpartiets indflydelse på finansloven har nemlig skabt en situation, hvor partiet hellere vil pege på de borgerlige oppositionspartier finanslovforslag end regeringens. Og det selvom næsten alle partier i den svenske Rigsdag, inklusiv Centerpartiet, har gjort en dyd ud af at holde Sverigesdemokraterne uden for indflydelse.

Magdalena Andersson er dog fortrøstningsfuld:

"Jeg bedømmer, at jeg kan styre landet med den. Jeg er blevet valgt som Sveriges første kvindelige statsminister og forstår, hvad det betyder for unge kvinder i vort land," siger den kommende statsminister til SVT.

Omtalte personer

Magdalena Andersson

Statsminister (S) i Sverige og partiformand for Socialdemokraterna
civiløkonom (Handelshögskolan i Stockholm)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser