Debat

Mai Mercado: Det nytter ikke, at betjente opklarer forbrydelser, hvis domstolene ikke kan behandle sagerne

Ventetiden ved domstolene er vores retssamfund uværdigt. Hvis vi vil problemet til livs, skal vi derfor finde løsninger, der tager højde for hele sagskæden – fra efterforskning til fængselsstraf, skriver Mai Mercado.

Vi skal have fundet en løsning, der sikrer retssikkerheden, skriver Mai Mercado.
Vi skal have fundet en løsning, der sikrer retssikkerheden, skriver Mai Mercado.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Mai Mercado
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen tvivl om, at de nuværende meget lange ventetider ved domstolene udfordrer retssamfundet, som vi kender det. Når retssager bliver trukket i langdrag, så efterlader det alle involverede i et limbo, hvor retsfølelsen erstattes af fortvivlelse og opgivelse. Det er på ingen måder holdbart.

Som offer og som pårørende har man ret til at få afklaring og afslutning, og som tiltalt har man ret til at få prøvet sin sag hurtigst muligt. Derfor er det meget problematisk, at sagsbehandlingstiden for helt almindelige domsmandssager er steget med 24 procent de sidste fem år.

Desværre findes der ingen snuptagsløsninger. Hvis man zoomer en lille smule ud, så står det klart, at ikke bare domstolene, men retsområdet som helhed er udfordret. Ventetiderne er lange, der mangler personale i fængslerne, som i øvrigt også har været overfyldte i årevis.

Temadebat

Hvordan aflaster vi de pressede domstole?

De danske domstole bliver mere og mere pressede. 

Regeringen har nu nedsat 'Rørdam-udvalget', som skal se på, hvordan de aflastes.

Altinget Embedsværk giver nu en række centrale aktører mulighed for at give deres bud.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Retssikkerhed både i morgen og i fremtiden

Derfor tror jeg, at vi bliver nødt til at gå helhedsorienteret til værks. SVM-regeringen og justitsminister Peter Hummelgaard (S) skal komme i omdrejninger og igangsætte forhandlinger, så vi kan få lagt en plan, der både tager højde for de umiddelbare problemer og de langsigtede udfordringer.

For det nytter jo ikke noget, at vi har betjente nok til at opklare forbrydelserne, hvis domstolene ikke har tid til at behandle sagen. Og det er en ringe trøst, at der er luft i domstolenes kalendere, hvis der ikke er plads til de dømte i fængslerne.

Vi bliver nødt til at erkende, at det hele hænger sammen og finde løsninger, der tager højde for hele sagskæden – fra efterforskning til fængselsstraf. I dag forhandles aftaler om kriminalforsorgen, domstolene og politiet enkeltvis, selvom de helt åbenlyst er dybt forbundne.

Derfor er det på tide, at regeringen tager ansvaret på sig, så vi kan finde en løsning, som tager højde for hele sagskæden

Mai Mercado (K)
Retsordfører

Det bliver vi nødt til at have in mente, når vi går til forhandlingsbordet næste gang. For vi skal have fundet en løsning, der sikrer retssikkerheden både i morgen og i fremtiden. Det skylder vi særligt de ofre og pårørende, som i dag er efterladt i køen til domstolene.

Ventetiden er simpelthen vores retssamfund uværdigt. Tænk sig, først at blive udsat for kriminalitet, for derefter at være låst i systemet uden mulighed for afklaring og uden mulighed for at komme videre med sit liv, fordi der hverken er tid eller plads til at få ens sag for en dommer.

Det er ikke godt nok. Derfor er det på tide, at regeringen tager ansvaret på sig, så vi kan finde en løsning, som tager højde for hele sagskæden. Det er ikke nogen nem opgave, derfor er det også afgørende, at vi inddrager interessenter som Politiforbundet, Dommerforeningen og Fængselsbetjentene, som alle kan bidrage med vigtige input, der kan sikre et godt resultat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00