Mai Villadsen: Socialdemokraternes hjerte banker ikke nok for de fattigste

Den nye kontanthjælpsaftale hjælper alle børn i systemet, påpegede Mai Villadsen fra scenen i Allinge, hvor hun også beskyldte S for ikke at have hjerte nok for fattige mennesker. "Afgørende for Enhedslisten hæve et trofæ inden valget," mener politisk redaktør.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Selvom det kun er få dage siden, at hun indgik en aftale med regeringen om et nyt kontanthjælpssystem, langede Mai Villadsen (EL) ud efter Socialdemokratiet på Folkemødet: 

Læs også

”Jeg kommer aldrig til at forstå, hvorfor man skal vride armen rundt på ryggen af socialdemokraterne, for at få dem til at lave forbedringer for de fattigste i vores land,” sagde Enhedslistens politiske ordfører fra hovedscenen i Allinge.

”Hvorfor banker jeres hjerte ikke hårdt nok for de her mennesker,” spurgte hun retorisk.

Og det var landets fattigste borgere, der fik mest opmærksomhed på scenen.

Jeg kommer aldrig til at forstå, hvorfor man skal vride armen rundt på ryggen af socialdemokraterne, for at få dem til at lave forbedringer for de fattigste i vores land

Mai Villadsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Villadsen fortalte indlevende om både en fattig klassekammerat fra hendes barndom og om "Marie fra Brøndby", som ikke har råd til at sende hendes datter til fritidsaktiviteter:

"Efter den her aftale er det strømmet ind med historier fra folk, for hvem den gør en forskel," forsikrede Villadsen.

"Det har været en hård kamp"

Selvom aftalen lemper loftet for kontanthjælpsydelser, har den været kritiseret af blandt andet Red Barnet og Dansk Socialrådgiverforening, for ikke at løfte nok børn op over fattigdomsgrænsen.

Den kritik forsøgte partilederen at gendrive:

”Vi fik med aftalen hjulpet alle børn i kontanthjælpssystemet, og fik løftet næsten 10.000 børn op over fattigdomsgrænsen, og vi fik indført gratis lægeordineret medicin til kontanthjælpsordineret og deres børn," siger Mai Villadsen.

"Men det har været en hård kamp," sagde hun også om forhandlingerne.

Vigtig aftale for Enhedslisten

Det overrasker ikke Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, at Mai Villadsen bruger store dele af sin ti minutter på scenen på at tale om fattigdom og den nye aftale.

”Det står i forståelsespapiret med regeringen, at man skal bekæmpe børnefattigdom og afskaffe kontanthjælpsloftet, som vi kendte det. Det var en af Enhedslistens helt centrale løfter til deres vælgere, så at man kan erklære sejr og hæve trofæet inden et valg har været helt afgørende for liste Ø," siger Schjørring.

"Ellers ville det stå tilbage som et spørgsmål om, hvorvidt Enhedslisten overhovedet var relevant. Ikke mindst fordi de er slået ind på en meget pragmatisk kurs over for regeringen og er søgt væk fra vagthunderollen."

Det var en af Enhedslistens helt centrale løfter til deres vælgere, så at man kan erklære sejr og hæve trofæet inden et valg har været helt afgørende for liste Ø

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

Samtidig er det vigtigt for Enhedslisten ikke at oversælge en aftale, der også får kritik for ikke at være ambitiøs nok. Derfor lægger Villadsen vægt på, at Socialdemokratiet har været svære at lave en aftale med:

"Dilemmaet for Enhedslisten er selvfølgelig, hvorfor vælgerne så skulle stemme på partiet igen, hvis man siger, at man nu er i mål? Og samtidig er det vigtigt, at Villadsen kan fastholde de stemmer, der er skuffede over, at det ikke blev til mere,” mener Schjørring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00