Kommentar af 
Majbritt Maria Nielsen

Majbritt M. Nielsen: Fri hash til alle – også de uduelige

KOMMENTAR: Et forbud har aldrig virket, og dem, der har til sinds at leve dårligt, har og vil altid leve udueligt. Hvis vi vil hjælpe dem, kan vi starte med at afkriminalisere deres livsvalg, skriver Majbritt M. Nielsen.

De demonstreres på hashrygernes internationale kampdag, der falder første lørdag i maj. Billedet er fra 2010.
De demonstreres på hashrygernes internationale kampdag, der falder første lørdag i maj. Billedet er fra 2010.Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Majbritt Maria Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For en dame, der betragter sig selv som liberal, er den verserende debat om legalisering af hash fyldt med dilemmaer.

For på den ene side kan jeg tilslutte mig, at offerløs kriminalitet, hvor kun brugeren af stoffet bærer konsekvenserne, bør legaliseres og dét med en glædelig afvikling af det kriminelle afledte marked til følge.

På den anden side er jeg i stand til at indse, at ikke alle mennesker kommer til verden som tænkende og fornuftige individer, der kan tage ansvar for sig selv, og at de svageste af os derfor kan ende i et livsødelæggende misbrug, hvis hash afkriminaliseres. Så hvad gør vi nu, påvirkede du?

Offerløs kriminalitet bliver, med god grund, diskuteret igen og igen i de liberale samtalekredse, jeg bevæger mig i. Vi er nemlig ikke helt og aldeles i stand til at forstå, hvorfor det skal strafbelægges at ryge hash.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Denne liberalist, der dog stadig er liberal nok til at stemme på en legalisering af hash, hvis det skulle komme til afstemning, har på beklageligste vis taget farve af de venstrefløjsmennesker, hun dagligt færdes blandt.

Majbritt Maria Nielsen

Vores ideologi byder os at holde fast ved, at mennesker er ansvarlige, fornuftige størrelser, der i dette spørgsmål råder over deres egen krop. Og som igennem en form for konsekvent samfundspædagogik lærer, hvad der er rentabelt at foretage sig for at opretholde det liv, den enkelte ønsker at leve. Det er idealistisk, for sådan er alle ideologier. Ydermere problematiserer vi, at lovgivningen skaber et kriminelt marked, der til gengæld påvirker andre borgere.

Men denne liberalist, der dog stadig er liberal nok til at stemme på en legalisering af hash, hvis det skulle komme til afstemning, har på beklageligste vis taget farve af de venstrefløjsmennesker, hun dagligt færdes blandt.

Der er mange ulykkelige skæbner. Men det næste liberale og vindende argument er, at disse ulykkelige skæbner jo i forvejen eksisterer; altså før en legitimering af hash.

Majbritt Maria Nielsen

Hun er faktisk blevet decideret enig i, at nogle få mennesker er uduelige til at leve og derfor fører et liv, de fleste af os opfatter som under lavmålet af, hvad der er meningsfyldt eller bare nogenlunde tilfredsstillende for det uduelige menneske selv. Hun anerkender, at det ikke er os alle sammen, der har fået den bedste start på livet eller har evner eller kapacitet til at vælge rigtigt.

Dét, jeg egentlig gerne vil sige med ovenstående, er, at os, der taler og mener en masse og også fører pennen og stemmelæberne i denne debat, skal huske, at den joint, vi ryger på bagtrappen til en branchefest, svært kan sammenlignes med det forbrug af hash, livsuduelige mennesker har.

Nå, men individet er ikke altid rationelt, selvom det burde være sådan. Hvis det var tilfældet, ville ingen vel vælge et liv, hvor de som voksne mennesker gang på gang skal vækkes med tis i bukserne og bivirkningsangst i hjernen i en muggen sofa i deres eget hjem. Ja, det var et voldsomt billede, men vi er nødt til at forholde os til, at nogle mennesker ødelægger sig selv, fordi de ikke kan vælge rigtigt.

Mekanismen er den samme som med andre misbrug og afhængigheder af for eksempel mad eller alkohol; det er meget svært at kontrollere alene, og det påvirker også den misbrugendes pårørende, hvis der da er nogle. I hvert fald i sidste og ulykkelige ende.

Jeg er med på, at hash alene sjældent slår nogen ihjel, men vi kender formentlig alle sammen mennesker, der ikke lever deres liv særligt betryggende eller dejligt, fordi de ryger hash dagen lang. Desværre er det den enkeltes valg. Ligesom det er at drikke for meget rødvin eller spise flødekartofler til alle måltider.

Og der er mange ulykkelige skæbner. Men det næste liberale og vindende argument er, at disse ulykkelige skæbner jo i forvejen eksisterer; altså før en legitimering af hash. Og at dem, der har vilje til at leve udueligt, jo netop gør det alligevel. Og at vi med en legalisering af hash simpelthen bare fjerner den kriminelle overligger fra de miljøer, der skaber og huser misbrugere.

Et forbud har altså aldrig virket, og dem, der har til sinds at leve dårligt, har og vil altid leve udueligt. Hvis vi vil hjælpe dem, kan vi starte med at afkriminalisere deres livsvalg, der i første instans kun påvirker dem selv. Og så kan vi mene noget om den gruppe af mennesker igen om 10 år, når vi står der på bagtrappen med en hyggejoint og igen mener noget om mennesker, der eksisterer så uendeligt langt væk fra Christiansborg eller redaktionen.

--------------

Majbritt Maria Nielsen har arbejdet med juridisk formidling og lovgivning. Hun er tidligere kampagneleder for Liberal Alliance. I dag arbejder hun som foredragsholder og med politisk kommunikation og interessevaretagelse. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Majbritt Maria Nielsen

Radiovært, skribent, debattør, forfatter
cand.jur (Københavns Uni. 2019)

0:000:00